L'aliança OPEP+, liderada per l'Aràbia Saudita i Rússia, ha decidit aquest diumenge estendre, fins al 31 de desembre de 2025, les fortes retallades de la seva oferta petroliera, equivalents a gairebé el 6 % de la demanda mundial de cru, pactades des de finals de 2022 a fi d'apuntalar els preus del barril. La decisió va ser adoptada pels ministres del sector dels 22 països integrants en l'aliança en la seva conferència semestral, celebrada en un format híbrid, telemàtic i parcialment presencial a Riad. La validesa de l'actual "nivell conjunt de producció" es prorroga fins al 31 de desembre de 2025, s'indica en la declaració final de la trobada.

L'objectiu de la mesura és "aconseguir i mantenir un mercat petrolier estable", així com "proporcionar orientació i transparència a llarg termini per al mercat", s'afegeix. L'acord suposa estendre, per un any més, les retallades vinculants que anaven a vèncer a finals de 2024, si bé amb alguns ajustaments a l'alça en les quotes de diversos socis després de revaluar el nivell de la seva capacitat productiva. En total, el límit conjunt de producció queda fixada en 39,72 milions de barrils diaris (mbd), dels quals 24,13 mbd corresponen a l'OPEP i 15,59 mbd a les deu nacions productores aliades, entre elles Rússia, Kazakhstan i Mèxic.

Repartiment de producció

Entre els ajustaments destaca un augment de 0,3 mbd en la quota dels Emirats Àrabs Units. Els productors més grans del grup són l'Aràbia Saudita, amb una quota de 10,47 mbd, i Rússia, amb 9,94 mbd, segons la taula de les quotes vigents en tot 2025, publicada aquest diumenge per l'organització. Els segueixen l'Iraq (4,43 mbd), els Emirats Àrabs Units (3,5 mbd), Kuwait (2,67 mbd), Mèxic (1,75 mbd), el Kazakhstan (1,62 mbd), Nigèria (1,5 mbd), Algèria (1 mbd) i Oman (0,84 mbd). Azerbaidjan (0,55 mbd), Malàisia (0,40 mbd), Congo (0,27 mbd), Bahrain (0,19 mbd), Gabon (0,17 mbd), Sudan del Sud (0,12 mbd), Brunei (0,08 mbd), Guinea Ecutorial (0,07 mbd) i el Sudan (0,06 mbd) completen el llistat de l'aliança.

Aquests límits del bombatge són vinculants i no inclouen les retallades addicionals i voluntàries de vuit països (Aràbia Saudita, Rússia, Iraq, Kazakhstan, Emirats Àrabs Units, Kuwait, Oman i Algèria), que sumen 2,2 mbd. Els membres de l'OPEP Veneçuela, l'Iran i Líbia estan exempts d'aquests compromisos per limitar la producció a causa dels talls involuntaris de les seves activitats petrolieres que pateixen arran de diversos problemes, com a sancions, crisi i conflictes. A l'abril, van bombar junts 5,2 mbd.

El període de vigència de les reduccions fixat aquest diumenge a Riad és superior que esperaven els mercats, on els 'petroprecios' van acabar divendres passat a la baixa i amb les pèrdues mensuals més grans de l'any. El barril del cru Brent va quedar en 81,62 dòlars, un 0,29 % menys que al tancament de dijous; mentre que el de l'intermedi de Texas (WTI) va retrocedir un 1,2 %, fins a 76,99 dòlars.

Amb la seva decisió d'aquest diumenge, l'OPEP i els seus aliats mantenen la "línia amb l'enfocament de ser previnguts, proactius i preventius", se subratlla en el breu comunicat. La pròxima conferència ministerial ha estat convocada per a l'1 de desembre de 2024.