El preu de l'or, un dels actius refugi en temps d'incertesa, manté la ratxa alcista i suma ja tres setmanes consecutives en positiu, impulsat per la baixada dels tipus d'interès i el temor d'un repunt de la inflació. Aquest metall ha encadenat màxims històrics durant la setmana, l'últim dijous passat, quan va arribar als 2.685,58 dòlars per unça, segons dades de Bloomberg. Des de principis d'any fins a aquest pic, l'or s'ha encarit un 30%.
Els motius d'aquesta pujada són, segons la majoria dels analistes, la rebaixa dels tipus d'interès, tant els ja aplicats com els previstos en els propers mesos; les compres d'or per part dels bancs centrals; i l'elevada demanda als països emergents, en especial de la Xina.
"L'or s'ha revaloritzat en les últimes setmanes, fins i tot després d'un rendiment estel·lar des de començament d'any", apunta Claudio Wewel, de la gestora J.Safra Sarasin Sustainable AM. En la seva opinió, "gran part del bon comportament d'aquest metall preciós s'ha degut a la demanda estructural més gran als mercats emergents, en particular a la Xina". En el cas del gegant asiàtic, afegeix Wewel "a més de les compres institucionals del Banc Popular de la Xina (el banc central), la demanda també va augmentar entre els inversors privats per la manca d'alternatives d'inversió nacionals viables".
"L'or ha estat un dels actius amb millor comportament el 2024", destaca Ned Naylor-Leyland, de la gestora Jupiter AM. Al seu parer, la tendència a l'alça "s'explica per una combinació de factors", entre elles "les expectatives de retallades dels tipus d'interès i les compres dels bancs centrals".
David Kohl, economista del banc privat suís Julius Baer, creu que la baixada dels tipus d'interès "per si sola" no explica la pujada de l'or, encara que creu que, una vegada iniciat el cicle de retallades, "el camí de menor resistència és a l'alça".
Mario Aguilar, estrateg de la gestora Janus Henderson, assenyala un dels punts clau de la forta apreciació del metall daurat: la convicció dels inversors que l'or és una protecció davant la inflació. "L'or potser no protegeix a curt termini, però a llarg termini sí manté el seu valor. Et protegeix en termes reals a llarg termini", explica. Aguilar recorda que el deute sobirà segueix a l'alça, en concret als Estats Units, i que els inversors temen que aquesta circumstància es tradueixi en un nou repunt de la inflació.
En aquest sentit, Javier Molina, analista de la plataforma d'inversió eToro, matisa que el descens de la inflació registrat en els últims mesos "és un alleujament", però que "no hem de perdre de vista els riscos que podrien sorgir en el futur si es prenen decisions prematures sobre les baixades de tipus". "Una reducció de tipus per evitar una recessió estimularia el consum i la inversió en abaratir el crèdit, però podria generar pressions inflacionistes, especialment en sectors com el dels serveis", assenyala. A més, les tensions geopolítiques en regions clau per al subministrament de petroli, bàsicament al Pròxim Orient, "podrien agreujar la situació, generant incertesa i volatilitat als mercats".
Encara que els fets mostren que l'or continua sent percebut com un refugi davant la inflació, alguns analistes plantegen certs dubtes. "En contra del que sol pensar-se, l'or no serveix (per si sol) com a cobertura contra la inflació", asseguren en un article Kerstin Hottner i Andrea Gentilini, de la gestora Vontobel. En la seva opinió, "els inversors en actius múltiples haurien d'anar més enllà de la inversió exclusiva en or i considerar la possibilitat d'exposar-se a una cistella més àmplia de matèries primeres". "Les cistelles de matèries primeres més àmplies són una millor cobertura davant la inflació, una preocupació que està en el punt de mira dels inversors en aquests dies", recalquen.
Respecte a l'evolució futura del preu de l'or, Wewel afirma que dependrà, sobretot, de la marxa de l'economia nord-americana.