Com més incertesa econòmica, més puja el valor de l’or. L’unça d’or troy ha superat per primera vegada aquest dimarts el llindar dels 3.500 dòlars si bé, poc després, ha caigut lleugerament.
Aquesta revifada del valor de l’or coincideix amb els atacs de Donald Trump a Jerome Powell, president de la Reserva Federal (Fed) dels Estats Units, perquè no ha rebaixat els tipus d’interès tal com va fer la setmana passada el Banc Central Europeu. Trump ha demanat públicament la destitució de Powell tot i que no té aquesta potestat. El mandat de Powell com a president del banc central dels EUA caduca el maig del 2026.
A les 11.00 hores d'aquest dimarts, el preu de l’unça d’or troy havia retrocedit però encara superava lleugerament els 3.450 dòlars, fet que suposa un increment de l’1,64% en un dia, del 5,54% en una setmana, del 13,40% en un mes, del 25,39% en un trimestre, del 26,06% en el semestre i del 48,02% en un any, segons dades d’Inversoro. En cinc anys, l’increment arriba al 100,06%. L'unça troy és una mesura utilitzada exclusivament en joieria i orfebreria per pesar metalls preciosos –or, plata, platí, pal·ladi– que equival a 31,1 grams.
Charlotte Peuron, gestora de fons especialitzats en metalls preciosos de Crédit Mutuel Asset Management, assenyala a Europa Press que “l'or ha mostrat una tendència alcista des de molt abans de la investidura del president Trump. De fet, els bancs centrals han estat compradors nets durant quinze anys seguits”.
Això no obstant, aquesta experta subratlla que la política aranzelària de Trump i els consegüents riscos polítics i econòmics, incloent-hi una possible recessió, "han accelerat encara més aquesta tendència", per la qual cosa considera que l'or continuarà encarint-se a causa de l'escepticisme generalitzat sobre el resultat de les negociacions aranzelàries, la situació del dòlar nord-americà i, en general, dels actius d’aquest últim país.
El banc d'inversió nord-americà Goldman Sachs va publicar la setmana passada un informe en el qual augurava que l’unça d’or acabarà aquest any en els 3.700 dòlars i arribarà als 4.000 dòlars a mitjans de 2026. Fonamenta aquesta revisió a l'alça en la compra d'or per part dels bancs centrals, que el 2025 pujarà a unes 80 tones mensuals de mitjana, 10 tones més del previst. Per exemple, les previsions eren que compressin 70 tones en el mes de febrer, però van arribar a les 106 tones.
Goldman Sachs ha quantificat en un 45% les probabilitats que Estats Units entrin en recessió durant els dotze mesos vinents i, de confirmar-se, l'or es podria disparar al desembre fins als 4.500 dòlars en cas de materialitzar-se el pitjor escenari. Això confirma l’actuació de l’or com a actiu refugi en situacions d’incertesa econòmica. Això no obstant, si el creixement avança en positiva i es redueix la incertesa sobre les polítiques aranzelàries de Trump, l'or moderaria la pujada i es quedaria en 3.550 dòlars.