La fortuna dels cinc homes més rics del món s'ha duplicat des de 2020, mentre que gairebé 5.000 milions de persones s'han empobrit en el mateix temps, segons assenyala l'informe sobre desigualtat elaborat per Oxfam Intermón, que ho ha publicat aquest dilluns amb motiu del començament del Fòrum Econòmic Mundial, que reuneix a la localitat suïssa de Davos líders empresarials, polítics i acadèmics de nombrosos països.

L'organització no governamental estima que poden ser necessaris més de dos segles per erradicar la pobresa. I recorda que a finals de novembre de 2023, els cinc homes més rics del món eren Elon Musk (propietari de X, antic Twitter), Bernard Arnault (i la seva família/empresari francès del sector d'articles de luxe), Jeff Bezos (Amazon), Larry Ellison (del sector del programari) i Warren Buffett (inversor nord-americà).

En concret, l'ONG diu que la riquesa conjunta dels cinc homes més rics del món ha passat de 405.000 milions de dòlars el 2020, a 869.000 milions el passat exercici, el que suposa un augment de 14 milions de dòlars per hora per a cada un d'ells. El seu informe destaca també que 7 de les 10 empreses més grans del món té a un multimilionari com a president o accionista principal, segons recull EFE.

Mentrestant, la riquesa que concentren prop de 5.000 milions de persones ha disminuït, per la qual cosa a aquest ritme serien necessaris 229 anys per erradicar la pobresa a escala global. Davant d'aquestes profundes desigualtats, Oxfam reitera que és urgent una acció pública transformadora capaç de donar prioritat als serveis públics, defensar una regulació més gran de les grans empreses, eliminar amb els monopolis i aplicar impostos permanents sobre la riquesa i els beneficis excessius.

"Les fortunes dels milmillonarios creixen de manera desorbitada"

Al seu informe, titulat 'Desigualtat S.A.', Oxfam revela que el valor de mercat conjunt de les megaempreses és de 10,2 bilions de dòlars, més que el producte interior brut (PIB) combinat de tots els països de l'Àfrica i Amèrica Llatina. "Estem assistint al que sembla l'inici d'una nova dècada de gran divisió, en la qual milers de milions de persones s'enfronten als efectes econòmics de la pandèmia, la inflació i la guerra, mentre les fortunes dels milmilionaris creixen de manera desorbitada," va assenyalar el director executiu interí d'Oxfam Internacional, Amitabh Behar, en divulgar-se l'estudi.

"Aquesta desigualtat no és cap casualitat; els milmilionaris s'asseguren que les grans empreses els generin més riquesa a costa de la resta de la població", va agregar. El document explica que, el creixent poder de grans empreses i monopolis s'ha convertit en "una màquina de generació de desigualtats" i munten esquemes d'evasió fiscal, privatitzen serveis públics i acceleren el col·lapse climàtic.

"Aquestes grans corporacions canalitzen també poder, menyscabant les nostres democràcies i drets. Cap empresa o persona no hauria de ser capaç d'acaparar tant poder sobre les nostres economies i les nostres vides. En altres paraules: ningú no hauria de posseir mil milions de dòlars", va puntualitzar. Oxfam insisteix que l'augment desmesurat de la riquesa en els últims tres anys s'ha consolidat, mentre que la pobresa mundial continua en nivells similars als registrats abans de la pandèmia.

D'altra banda, el document afegeix que, igual com les fortunes dels superrics, les grans empreses obtindran guanys anuals rècord el 2023.
En concret, l'informe revela que per cada 100 dòlars de beneficis generats per 96 grans empreses entre juliol de 2022 i juny de 2023, 82 dòlars van acabar en mans de rics accionistes.

A Espanya, el 10% més ric de la població el 2022 en concentrava més de la meitat del valor de la riquesa. L'1% més milionari acaparava el 22% d'aquesta riquesa, mentre que el 50% de les llars més pobres amb prou feines arribava al 8%. L'ONG va analitzar com 50 de les principals empreses espanyoles contribueixen a agreujar les desigualtats.

La concentració extrema en sectors clau, com l'elèctric, on un reduït nombre d'actors domina fins i tot 86,1% del mercat, o el bancari, propicia comportaments contraris als interessos de la majoria de la ciutadania, agrega.

A Amèrica Llatina la riquesa dels tres multimilionaris més rics de la regió (Carlos Slim Helú i família, Germán Larrea Mota Velasco i família, i Iris Fontbona i família) ha augmentat un 70% des de 2020, mentre que la meitat inferior s'ha empobrit. "Els monopolis afecten negativament la innovació i tenen efectes devastadors per a les petites i mitjanes empreses, així com per a les i els treballadors", assenyala Behar.