El governador del Banc d'Espanya (BdE), Pablo Hernández de Cos, ha mostrat la seva preocupació aquest dimecres perquè encara no s'ha recuperat el nivell d'inversió privada previ a la pandèmia i per la baixa productivitat que, segons la seva opinió, requereix reformes estructurals.
Convidat pel Círculo Ecuestre en el marc del cicle de col·loquis Agendes creuades: Madrid-Barcelona, Hernández de Cos va insinuar que el mes de juny vinent es donarà l'"escenari central" per a una reducció dels tipus d'interès. Va precisar que aquesta previsió està condicionada que la informació que vagi rebent el BCE "sigui compatible" amb les previsions macroeconòmiques que permeten fer-la.
A preguntes del moderador, el periodista Manel Pérez, el governador del BdE va subratllar dos "paràmetres preocupants": l'evolució de la inversió privada, que encara no ha assolit els nivells anteriors a la pandèmia, quan hauria de jugar un "paper més destacat" per dinamitzar l'economia. I una "productivitat particularment pobre" que requereix reformes estructurals.
Va reconèixer que la incertesa política afecta la inversió privada. En aquest sentit, en ser preguntat pel fracàs en l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat, va incidir en "la falta de capacitat del sistema polític d'aconseguir consensos sobre qüestions fonamentals" per desenvolupar les polítiques econòmiques necessàries.
Va valorar com a "positiu" l'última dada d'inflació de l'eurozona difosa aquest dimecres: al març es va situar en el 2,4% interanual, davant el 2,6% registrat al febrer, segons les estimacions preliminars de l'oficina estadística de la Unió Europea, Eurostat.
Va indicar que les previsions del banc central anticipen que la inflació a la zona euro ronda el 2,3% aquest any, el 2% el 2025 i l'1,9% el 2026, complint així l'objectiu d'una inflació del 2% a mig termini.
Sorpreses en positiu
El BdE ha revisat a l'alça les previsions de creixement de l'economia espanyola i, a la baixa, les d'inflació. Sobre aquesta qüestió, Hernández de Cos va assenyalar que "l'economia espanyola ha sorprès en positiu en els últims trimestres". Sense entrar en detalls, va afegir que s'ha produït una variable en el consum públic, que "ha crescut més del que esperàvem a començaments de 2023". Esperaven el 0,3% i ha estat el 0,6%. Precisament, aquesta circumstància va provocar que revisessin a l'alça aquestes tres dècimes.
Sobre pensions, va indicar que "el problema és l'increment de la taxa de dependència" perquè, en el futur, l'ocupació haurà de sostenir un major nombre de pensions. Va anunciar que el BdE té un estudi en marxa per analitzar fins a quin punt estan funcionat els incentius a jubilar-se més tard o la penalització a fer-ho abans.
Sobre habitatge, va apuntar que "hi ha un problema d'accessibilitat" a Espanya. Va afegir que els bancs concedeixen els crèdits en condicions "prudents", que això no és el que li preocupa, sinó "l'accessibilitat". Va subratllar que "el problema està en l'oferta. Els desfasaments en la construcció d'habitatge són reals, es necessitaran anys per resoldre-les. Cal generar les condicions perquè l'oferta es mobilitzi".
A una pregunta del moderador de si es considerava un falcó o un colom, Hernández de Cos es va remetre a una resposta de Christine Lagarde, presidenta del Banc Central Europeu, en la qual va assenyalar que al capdavant dels organismes reguladors bancaris no hi ha falcons ni coloms, "sinó mussols i òlibes".