El conseller d'Habitatge, Obres Públiques i Transports del govern basc, Iñaki Arriola, creu que s'és "en la recta final" per a la transferència a Euskadi dels trens de Rodalies i que "en qualsevol moment" es poden tenir "notícies positives". En una entrevista a Ràdio Euskadi, recollida per EP, Iñaki Arriola ha afirmat que, si no s'ha produït encara la transferència de trens de Rodalies a Euskadi, és que "un serrell encara hi haurà per tancar". Malgrat que l'acord de traspassar el servei de Rodalies a Catalunya, Renfe i Adif mantenen les inversions en la resta de territoris.

El conseller ha manifestat que en els últims mesos s'ha "avançat molt" i s'han apropat "moltes postures". "I crec i vull creure que som ja en l'absoluta recta final i que en qualsevol moment podrem tenir notícies positives", ha afegit. El conseller de Transportes ha indicat que hi ha "molt a millorar" en Rodalies i, quan es produeixi el traspàs, caldrà demanar-li la ciutadania "paciència" perquè "les coses no se solucionen i milloren de la nit al dia".

Iñaki Arriola ha afirmat que, des del seu Departament, porten temps "pensant en la possibilitat de millorar els serveis, d'adoptar mesures en aquest sentit." "Esperem poder oferir a la ciutadania un millor servei que el que rep actualment, però les coses no es fan de la nit al dia, encara que un volgués", ha apuntat.

Alta velocitat

Qüestionat per les paraules de l'alcalde de Bilbao, Juan Mari Aburto, que Euskadi ha estat "castigada pels retards" del tren d'Alta Velocitat (TAV), el conseller ha indicat que es tracta d'"una obra complexíssima" i, després d'assenyalar que és "molt fàcil dir que s'ha castigat a Euskadi", ha afirmat que hi ha hagut "molts canvis" en aquest projecte, sobretot en l'accés a les capitals i cal fer revisions.

Ha recordat que la tramitació administrativa d'aquest tipus d'obres és "llarguíssima" però s'està "avançant" i, respecte a dates per a l'entrada en funcionament del TAV, ha afirmat que, "si hi ha voluntat i hi ha capacitat inversora" -que creu que existeix per part del Ministeri-, es podria començar a tenir el TAV en marxa el 2027.

Ajuts al transport

En espera del que es decideixi aquest dimecres en el Consell de Ministres sobre la pròrroga dels ajuts al transport, ha manifestat que, per part de les institucions basques, ja s'ha expressat la voluntat de mantenir l'esforç que s'ha realitzat l'any passat amb els descomptes del transport (un 20%), que seria del 50% de subvenció, si finalment el Govern d'Espanya manté la seva intenció de "recolzar el 30%".

Segons ha indicat, els agradaria que es mantingués l'aportació del Govern central, però caldrà esperar perquè "cadascú ha de veure el que fa en funció de les seves competències i les seves decisions". En aquest sentit, ha assenyalat que també estan "atents" que l'Executiu de Sánchez plantejarà en sectors concrets de la societat com els joves o aturats, on s'està "parlant d'ajuts que podrien arribar a la gratuïtat", amb una ajuda del 50% mentre que comunitats i ajuntaments complementarien fins a arribar al 100%.

Qüestionat per si s'haguessin de repensar les mesures d'escut social i fins quan s'haurien de mantenir, ha assenyalat que, des del seu Departament, sempre han plantejat que "l'oportú i segurament més just" seria establir "un sistema de descomptes progressius", que tingués en compte la freqüència en l'ús o la situació econòmica i familiar dels beneficiaris.

Segons ha precisat, hauria de ser un sistema que s'aplicarà de forma generalitzada en el conjunt d'Euskadi, on hi ha "multitud d'operadors de transport". Segons el seu parer, el que es tracta és d'"avançar més i tenir un sistema comú" pactat entre tots els operadors que pugui permetre que les condicions d'accés i de descompte i bonificacions en el transport públic siguin "molt similars en el conjunt d'Euskadi". No obstant això, no veu possible que es pugui implementar abans que acabi la legislatura.

Llei d'habitatge

En relació amb la llei estatal d'habitatge, que el govern basc té intenció de recórrer, Arriola ha indicat que és una qüestió que va abordar en la reunió que va mantenir amb la ministra d'habitatge, Isabel Rodríguez, i van parlar que està "pendent" la via de la comissió bilateral perquè hi hagi un acord que "eviti que el recurs" arribi al Tribunal Constitucional.

Després d'indicar que li agradaria que arribessin a "una solució i una interpretació" que fos compartida per ambdós governs, ha afirmat que és un tema "molt sensible", que afecta "a molta gent", i per això creu que seria "bo" que el govern basc i el d'Espanya "alineessin postures" per buscar "una interpretació que salvés una mica la posició de cadascun dels governs, però que permetés que aquesta eina pogués ser útil a la ciutadania".