Els països de la Unió Europea (UE) han arribat aquest dilluns a un acord per obligar als bancs i altres proveïdors de serveis de pagaments a efectuar transferències immediates en euros que s'executin a tot estirar en deu segons i el cost dels quals no superi el dels pagaments corrents. L'acord adoptat en el Consell de Ministres d'Indústria comunitaris fixa la posició dels estats membres per negociar amb el Parlament Europeu una legislació que busca augmentar la proporció de pagaments instantanis sobre el total de transferències en els 27 països.
L'executiu comunitari, que va presentar la proposta l'octubre passat, va optar per fer obligatòria l'oferta de pagaments instantanis després d'intentar implantar-los des de 2014 amb mesures voluntàries entre les entitats financeres -com el model Bizum a Espanya- amb escàs èxit i un ritme insuficient en el conjunt del bloc. Actualment, un terç dels bancs que operen a la UE manquen de sistemes per executar pagaments en qüestió de segons i aquest tipus de transferències tot just suposaven un 11% del total a finals de 2021.
Més velocitat en les transferències i més opcions per als consumidors
La mesura permetrà augmentar la velocitat de les transferències en euros, donarà més opcions de pagament als consumidors i millorarà l'autonomia estratègica del sector financer europeu en reduir la dependència d'institucions financeres de tercers països, segons ha destacat en un comunicat el Consell de la UE, que representa els Estats.
L'acord preveu que els proveïdors de pagament que ja ofereixen transferències estàndard en euros hagin d'oferir també la versió instantània, de manera que l'operació s'executi en deu segons a tot estirar, encara que sigui entre diferents països europeus o fora de l'horari d'oficina.
Quan cobrin pel servei, el cost no podrà ser superior que el d'una transferència normal, i els bancs hauran de comprovar també en aquest tipus de pagaments que el número de compte i el nom del beneficiari coincideixen, per evitar possibles errors o fraus.
Sancions
Els estats volen, a més, assegurar que aquests pagaments instantanis no van a persones sancionades per la UE, però evitar que això converteixi en una barrera per al seu desenvolupament, per la qual cosa van acordar que les entitats puguin contrastar una vegada al dia la seva llista de clients amb la de sancionats en lloc d'analitzar cada transacció una a una.
L'acord preveu que les normes s'apliquin primer als vint països de l'eurozona, mentre que per a aquells que no tenen la moneda única hi haurà una implementació en dues fases, de manera que al principi només estaran obligats a efectuar aquests pagaments en horari d'oficina.
S'atura així el temor que aquests proveïdors puguin tenir problemes per accedir a liquiditat en euros fora d'aquest horari. A més, els estats demanen a la Comissió que presenti un informe sobre com ha evolucionat el cost de totes les transferències quatre anys i mig després de l'entrada en vigor de la normativa.