Hores extra sense pagar, falsos autònoms, convenis que no es compleixen, fixos discontinus que amaguen temporalitat. Mai s'havia parlat tant de la Inspecció de Treball, de la qual la ministra de Treball Yolanda Díaz en fa bandera. Aquest dimarts, noves multes a Glovo pels falsos autònoms, només uns dies després d'anunciar sancions a les consultores conegudes com 'Big Four', EY, KPMG, Deloitte i PwC. Paradoxalment, els inspectors de treball que es dediquen a destapar les extres sense pagar i els abusos laborals asseguren estar sota "càrregues de treball inassumibles", esperant des de fa més d'un any i mig que se'ls ampliï la plantilla com, de fet, se'ls va prometre, segons fonts de Comissions Obreres. Tant és així que aquest dimecres faran una vaga que uneix vuit sindicats en 60 delegacions de la Inspecció del Treball arreu del territori. 

"La gent està molt cansada i molt descontenta, perquè des que va arribar aquesta ministra s'està incrementant la càrrega i no podem assumir-la amb les carències de personal que tenim" asseguren fonts de Comissions Obreres. Es tracta d'un desgast arrossegat des de l'any 2015, quan una llei va dotar d'autonomia al servei d'Inspecció de Treball, per tal que deixés d'estar encastat dins el ministeri de Treball tot reconeixent el seu valor com a servei públic. Ara bé, "per assumir tota aquesta autonomia, cal una contractació pública per a les noves tasques a assumir que mai s'ha arribat a tenir", expliquen des del sindicat. El 7 de juliol de l'any 2021, "es va assolir un acord del qual no s'ha complit absolutament res" en el sentit d'ampliar el personal. 

"Tenim una pressió fortíssima, un ritme de treball molt alt", diuen des de CC.OO, "que existeixi un incompliment de condicions de treball a la Inspecció no deixa de ser un despropòsit". "Que, d'una banda, el Govern espanyol reivindiqui la importància i la centralitat del ministeri i de l'altra aquest mateix Govern incompleixi el seu acord és un contrasentit", afegeixen. 

Des del ministeri, afirmen que la Inspecció "ha vist millorada les seves condicions i el seu pressupost per aquesta legislatura amb xifres històriques, com mai s'havia fet", així com ressalten que estan "ultimant negociacions amb ministeris competents" per completar les millores. Des dels sindicats, en canvi, es mostren cansats d'esperar des del 2021 i d'un discurs constant de "s'està fent", així com asseguren que el pressupost, de 168 milions d'euros i efectivament millorat, no s'ha executat. "El 22% s'està fent servir per al dèficit, per retornar al tresor", lamenten. 

Inspectors de Treball concentrats a Santander. | Fotografia: Europa Press

El comunicat conjunt dels vuit sindicats parla no només d'una estructura per desenvolupar sinó també d'un "reconeixement inexistent" i de nul·les capacitats de prosperar. "No hi ha possibilitat de carrera de treball, no hi ha horitzó de millora i en alguns apartats ens trobem amb els nivells retributius més baixos de l'administració", afirmen, situació que demostra "escàs carinyo a la institució, malgrat que es verbalitzi una vegada i una altra el valor de la mateixa". 

La contradicció és tan viva que mentre els sindicats es concentraven com a prèvia al seu segon dia de vaga (el primer va ser al desembre, el tercer serà al febrer), la ministra Yolanda Díaz treia pit de xifres "rècord" pel que fa a la regularització de falsos autònoms, aquells que depenen d'una empresa per viure i que, per tant, haurien de ser contractats en plantilla. Segons va explicar, només durant l'any 2022 es van regularitzar 40.000, fins arribar a un total de 80.000 en els tres darrers anys. El maig de l'any passat, la mateixa ministra va xifrar en 393 milions la recaptació aconseguida per les actes obertes contra falsos autònoms. 

Es tracta d'un col·lectiu, els falsos autònoms, habitual en professions laborals i advocats, tot i que els més coneguts per mantenir aquesta pràctica malgrat les advertències i multes és l'empresa de repartiment de menjars a domicili Glovo. Tot i que es va aprovar una llei rider l'any 2021 que establia que els repartidors que eren falsos autònoms havien de ser contractats, l'empresa no s'ha mogut en el seu model laboral, ara il·legal. La tercera gran multa anunciada justament aquest dimarts, de 50 milions, eleva a més de 200 milions les sancions interposades, un terç dels ingressos de l'empresa. 

Només fa una setmana, els Inspectors del Treball efectuaven una altra operació mediàtica assenyalant les hores extra sense pagar de les 'Big Four', les quatre grans multinacionals de consultoria del món, on, per cert, els sindicats no han aconseguit tenir representació. KPMG, EY, Deloitte i PVC hauran de pagar multes de fins a 7.500 euros per incomplir horaris. "Si tinguéssim els mitjans i recursos necessaris, podríem haver fet més operacions de gran importància", afirmen convençudes les fonts sindicals, justament en un any on s'ha assolit un increment del 20% en morts per accidents laborals fins arribar a les 770 persones només entre gener i novembre de l'any passat. 

Estructura insuficient

La nova reforma laboral, que ha fet que es disparin els fixos discontinus (on la inspecció ha detectat 27.000 fraus) i també una multiplicació per set dels acomiadaments de treballadors indefinits en període de prova, suposa nous reptes que la Inspecció assegura no estar preparada per assumir. "Se'ns fa assumir un model d'inspecció modern, amb un pla estratègic basat en els objectius i això està molt bé, però després tenim una estructura antiquada i horrorosa per posar-ho en pràctica. Ni tan sols tenim coordinadors informàtics a les províncies, que puguin donar resposta als problemes tècnics que sorgeixin", lamenten des dels sindicats. "És la primera vaga que uneix a tot el personal i les associacions corporatives estan d'acord amb els sindicats que cal reforçar la Inspecció", afegeixen. 

"La darrera vaga es va desconvocar perquè se'ns deia que estaven negociant i després no es va fer res", lamenten els inspectors mobilitzats apuntant que no tornaran a caure aquesta vegada fins que no vegin els reforços fets efectius. Les fonts sindicals estimen que hi ha uns 3.100 treballadors a la Inspecció laboral, amb ràtios insuficients d'un inspector per cada un o dos subinspectors. "Això fa que els inspectors hagin d'assumir càrregues extra de feina perquè no tenen auxiliars", assenyalen les fonts.

La manca de personal tècnic s'arrossega des de les retallades al sector públic motivades per la crisi de 2008 i l'ideal mínim segons els paràmetres de l'Organització Internacional del Treball per un sistema amb 21 milions de treballadors seria de 4.500 treballadors en aquest organisme autònom dependent del ministeri de Treball. Però encara s'espera que arribin les 468 contractacions de personal tècnic i administratiu acordades l'any 2021. Entre els treballadors, plana la contradicció que la ministra més preocupada per les condicions de treball no es preocupi per les dels seus treballadors més publicitats.  "El ministeri del diàleg social no compleix els seus acords", resumeixen. Exsecretària general de Comissions Obreres i defensora pública de l'acció sindical des del ministeri, Díaz té ara a sis sindicats mobilitzats per demanar millores a la seva empresa