El parc d'habitatges de lloguer disponible a Catalunya ha caigut un 13% des de l'entrada en vigor del límit de preus fa ara just un mes, mentre que les rendes han crescut un 4,3 %, segons el portal immobiliari idealista.
El portal ha publicat aquest dilluns un estudi basat en dades pròpies que apunta que la reducció del romanent arriba a ser de doble dígit en la majoria de les capitals coincidint amb la irrupció de l'índex de referència, una eina prevista en la Llei d'Habitatge per contenir les rendes que només s'aplica a Catalunya.
En un comunicat, idealista xifra en un 21% el descens del nombre de lloguers disponible a Girona; del 16% a Tarragona; i del 14% a Barcelona; i del 9% a Lleida. Per províncies, Barcelona és la que més ha caigut, amb un -14 %; seguida de Tarragona (-10%), Girona (-7%) i Lleida (-5%).
Pujada de preus
Respecte als preus, idealista ha assegurat que l'índex de referència "no ha tingut efectes immediats" i que a la ciutat de Barcelona, on les rendes són més altes, el lloguer permanent ha pujat un 4,6%. A Girona els preus s'han mantingut estables, mentre que s'han registrat descensos a Lleida (-2,8%) i Tarragona (-1%).
Idealista ha apuntat que per realitzar aquest informe ha utilitzat mètriques setmanals de manera excepcional, ja que de manera regular els seus estudis són trimestrals, per la qual cosa adverteix que "som conscients de la menor estabilitat que pot suposar utilitzar períodes tan curts de temps com a mostra".
Segons dades del portal, el lloguer de temporada (que s'escapa del control de rendes impulsat pel Govern) representa a Barcelona el 30% de l'oferta, un nivell similar al que tenia abans de l'entrada en vigor de l'índex de referència. A Girona i Tarragona aquest tipus d'oferta copa el 10% del mercat i a Lleida solament suposa el 2% dels habitatges anunciats.
Per a Francisco Iñareta, portaveu d'idealista, “aquestes dades posen de manifest que l'unànime consens dels experts no era erroni ni malintencionat, sinó que estava basat en l'experiència del que havia passat en altres mercats. Insistir que cal esperar que es despleguin les polítiques de la llei d'habitatge, en concret el control de preus, únicament agreujarà la ja desesperada situació de milers de famílies catalanes, que veuran com en els propers mesos augmentarà la dificultat i la competència per accedir a un habitatge”.
Afegeix que “és innegable que l'origen del problema del lloguer a Espanya està a la poquíssima oferta disponible, per la qual cosa es fa imprescindible un canvi de rumb que reequilibri les relacions entre llogaters i propietaris, que assumeixi que els propietaris no són el problema sinó la solució al augment de l'oferta i ajustament dels preus”.