La tempesta perfecta es dona en el sector de l'automoció espanyola que obliga a replantejar les seves plantes de fabricació. Una situació anòmala ja que no ve marcada per les vendes, sinó pel context extern i la pròpia iniciativa del govern espanyol en prendre mesures. Així doncs, mentre les matriculacions de gener i febrer han estat satisfactòries i tot fa preveure que es pot superar la barrera del milió, com a tard, el 2024; el camí dels fabricants va per una altra banda i s'haurà d'analitzar la incidència que pot tenir en un mercat final on tot són vasos comunicants.

Les patronals consultades per ON ECONOMIA, des de Ganvam, Anfac i Faconauto, les tres més representatives de l'automoció espanyola coincideixen que el cas de l'ERE a la planta de Ford d'Almussafes (País Valencià) que afectarà 1.100 empleats," es pot replicar en altres marques". Per això, totes coincideixen que "cal tenir un mercat robust i accelerar la implantació del vehicle elèctric. I no veuen l'èxit si el sector no és competitiu des de les dues òptiques: el seu mercat, però també la fabricació", segons han assegurat per aquest diari totes les fonts.

Les derivades de l'Euro 7

Així doncs, els retards que encara pateixen les entregues de microxips i la dependència de la Xina des del 2020 amb la covid són aspectes que han minvat la capacitat de tenir múscul. Però hi ha altres aspectes com el retard exagerat de l'electrificació a Espanya, on tampoc es compleixen ni els mínims marcats en carregadors elèctrics; o un parc envellit que ja se situa per sobre de la mitjana europea i es marca en els 14 anys.

Però per damunt de tot, el que més preocupa ara mateix és la normativa Euro 7 que està prevista que entri en vigor l'1 de juliol del 2025 i suposarà l'arribada de límits de contaminació més estrictes per a tots els cotxes nous. Això pot causar estralls en molts fabricants que podrien arribar a renunciar a alguns dels seus models, com és el cas de Skoda que reconeix que la normativa Euro 7 posa de debò el futur del Fabia. Així ho ha fet saber el CEO d'Skoda, Klaus Kellmer, que ha assegurat que "Si l'Euro 7 s'implementa com està planejat actualment, requerirà inversions massives, que després ens faltaran per a la transformació a la mobilitat elèctrica".

Volkswagen i SEAT a Espanya

Un altre damnificat pot ser el Volkswagen Polo. La sisena generació del Polo està prevista per al seu cessament de producció el 2024 i, de moment, Volkswagen no ha fet cap declaració sobre el futur del mític model. Thomas Schäfer, cap de Volkswagen, ha estimat que aquesta mesura encariria el Pol en 5.000 euros , augmentant el seu preu de sortida en la versió més econòmica fins als 25.000 euros . I a aquests preus, el Polo ja no és competitiu al mercat d'utilitaris de segment B. A Espanya, la planta de Volkswagen a Landaben (Navarra), encara té un conveni en actiu que acaba a finals del 2023. El sector espera que a l'abril el grup comenci a negociar el nou conveni, que comportarà acomiadaments.

Una alternativa als acomiadaments és la de SEAT. El grup ha pactat un nou conveni col·lectiu amb els sindicats per a les plantes de Martorell, Barcelona i el Prat de Llobregat (Catalunya). L'acord és que entre aquest any i 2026 hi haurà 1.330 sortides voluntàries. Això es fa amb l‟objectiu d'implantar una plataforma de producció d‟elèctrics Small BEV, que l'automobilística implantarà a Martorell per produir 2 compactes elèctrics a partir del 2026. 

Més preocupats estan a Vigo (Galícia) amb el grup Stellantis. Les incerteses i les aturades se succeeixen i el grup posa la mirada més en créixer a l'Àfrica o tancar una planta nova d'electrificació a Itàlia. Des de Cassino es produirà vehicles elèctrics amb la plataforma STLA Large, la base dissenyada per desenvolupar cotxes amb fins a 800 quilòmetres d'autonomia, si bé encara no s'han concretat els models que s'acoblaran en aquesta factoria, segons ha informat l'empresa en un comunicat. Això genera dubtes sobre quin paper tindrà la planta espanyola. Des de Figueruelas (l'Aragó), també Stellantis ha de resoldre el futur amb la seva planta d'Opel, tot i que ara no és una prioritat.

Pel que fa a Renault, de moment són aturades puntuals, però ja anunciades properament. Les plantes que Renault té a Castella i Lleó. Tant a la Carrosseria-Muntatge, a Valladolid , com a la fàbrica que la marca del rombe té a Palència , concretament a Villamuriel de Cerrato hi ha conseqüències.​ A Valladolid pararan el 13 i 14 de març, dilluns i dimarts, dates ja pactades amb sindicats.

El pes econòmic de l'automoció

Segons les darreres del portal Statista, la pandèmia de covid va obligar les plantes de producció d'automòbils espanyoles a paralitzar la seva activitat durant gairebé un mes i mig amb tot allò que comporta. Al mig d'aquesta crisi, que es pot convertir en una de les pitjors del sector de l'automoció a Espanya, Nissan anunciava el 28 de maig del 2020 el tancament de la seva fàbrica a Barcelona. La planta feia servir, al tancament del 2019, prop de 2.500 persones. No obstant, no era la que comptava amb la plantilla més gran dins del territori nacional. Amb 7.000 treballadors, les fàbriques de Seat a Martorell i la de Ford a Almussafes, lideraven la classificació en aquest sentit. Aquesta, Ford, ja ha confirmat que és la segona en sumar-se a la tendència de Nissan i, malgrat no tancar, la retallada és notòria.

Les afectacions poden tenir conseqüències en l'economia general si la crisi es fa més gran ja que l'automoció és la e major pes, tenint en compte el que engloba, també sector metal·lúrgic, informàtic, etc. Només en el nombre d'empleats en plantes de producció d'automòbils la xifra arriba als 49.020, però es pot arribar a multiplicar per deu vegades si tenim en compte la indústria que aquestes mouen al seu voltant.

En el segon trimestre del 2022, l'automoció ubicada a Espanya va donar feina a 550.400 persones, fet que representa una disminució del 4,1% i de 23.700 treballadors en la comparativa amb els 574.100 llocs de treball comptabilitzats els mateixos mesos del 2021.