Les patronals bancàries AEB i CECA han mostrat el seu rebuig a la prórroga que ha plantejat el govern espanyol de l'impost a la banca i no descarten acudir als tribunals en considerar que, en cas d'aprovar-se, subsistiran "alguns dels vicis d'inconstitucionalitat" del gravamen que està actualment en vigor.

En la mateixa línia, Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, ha assenyalart aquest dijous que els deixa en desavantatge respecte a la resta de bancs europeus, sobretot els que operen a Espanya i no han de pagar-lo. Va indicar que a aquest impost se'l pot anomenar "taxa CaixaBank" per ser l'entitat que més ha pagat en els dos últims anys, uns 870 milions d'euros.

A través d'una esmena al projecte de llei per crear un impost global del 15% a grans multinacionals, el PSOE ha proposat canviar la figura del gravamen, passant-lo d'una prestació patrimonial de caràcter no tributari a un impost pròpiament dit, però mantenint que es gravin el marge d'interès i les comissions netes.

La idea és tenir aquesta figura durant els propers tres anys, fins a 2028, i que el tipus passi d'un 4,8% a un de progressiu que aniria de l'1% al 6% en funció de la base liquidable. A més, permetrà la deducció del 25% de la quota de l'Impost de Societats i s'estableix una deducció extraordinària en el cas de què les entitats pateixin un descens sostingut de la seva rendibilitat, una cosa que en l'actual gravamen no es preveu.

Es mantindria, així mateix, el límit mínim de 800 milions d'euros en ingressos per a les filials a Espanya de la banca, ja sigui domèstica o estrangera.

A més, el PSOE té intenció de fer decaure l'impost temporal a les energètiques i ha pactat amb el PNB que siguin les hisendes forals les que gestionin el tribut sobre la banca.

Les patronals bancàries han mostrat aquest dijous la seva disconformitat al nou impost, ja que "afecta el creixement econòmic". Així, en cas d'aprovar-se en els termes anunciats, no descarten acudir als tribunals ja que "subsisteixen alguns dels vicis d'inconstitucionalitat de l'actual gravamen en vigor". En aquest punt, convé ressaltar que tant les patronals com les mateixes entitats ja van recórrer el 2023 l'actual gravamen davant de l'Audiència Nacional.

Les associacions insisteixen que aquest impost "minva" el crèdit a famílies i empreses, especialment a les pimes, i recorden que, en un context de tensió geopolítica global, Espanya, igual com Europa, enfronta "la necessitat d'inversions milionàries", motiu pel qual el finançament bancari "és imprescindible".

Impost discriminatori

Qualifiquen de "discriminatori" l'impost i afirmen que "estigmatitza i perjudica" la competitivitat dels bancs espanyols. Afegeixen que és contrari a les recomanacions d'organismes internacionals com l'FMI i el BCE i asseguren que Espanya és l'"únic país" que ha creat un impost addicional d'aquestes característiques sobre el marge bancari.

"La banca espanyola continua treballant diàriament per complir la seva funció en la dinamització de l'economia i la fluïdesa del crèdit, i per assegurar la protecció dels seus clients i accionistes", conclouen ambdues patronals. A la imatge superior apareixen el director general de CECA, José María Méndez, i la presidenta de l'AEB, Alejandra Kindelán.