Les patronals catalanes Foment del Treball i Pimec han expressat aquest dilluns la necessitat que els partits polítics accelerin les negociacions per constituir el nou govern de la Generalitat. Foment del Treball, liderada per Josep Sánchez Llibre, ha instat als partits que exerceixin la "màxima responsabilitat" per evitar un "bloqueig al Parlament" de Catalunya. "Ni el país ni els catalans ens ho mereixem", ha expressat l'entitat en un comunicat, després d'uns comicis en els quals el PSC va guanyar en vots i escons, però mantenen la incertesa sobre els possibles pactes per assegurar la governabilitat a Catalunya.

En la mateixa línia, Pimec ha instat els partits polítics al Parlament de Catalunya a dialogar i arribar “a consensos”, per tal d'arribar a un “govern fort i estable”. Cañete ha dit que els resultats d’aquest 12-M “exigeixen” que els diversos partits es posin d’acord. “Només així es podrà donar resposta als grans reptes de país en àmbits com les infraestructures, el finançament o el progrés sostenible”, ha afirmat.

Uns i altres, reclamen que el nou executiu tingui en compte els reptes de futur del teixit empresarial. Des de Foment s'incideix en el fet que "és necessari un Govern que tant sí com no faciliti la vida de les empreses i que no es bloquegi en debats superats". L'organització recalca que Catalunya necessita un govern "fort, solvent i amb un projecte clar", que sigui capaç de "liderar la política econòmica a Espanya i projectar Catalunya a escala mundial". Per la seva banda, el president de la patronal Pimec, Antoni Cañete, reclama que es tingui en compte que les pimes i autònoms “són el gran motor del progrés del país”.

Per part seva, la patronal vallesana Cecot, reclama acords entre les forces polítiques "per aconseguir estabilitat al Govern i poder desenvolupar reformes pendents i impulsar noves propostes que trenquin amb l'immobilisme d'últimes dècades i permetin avançar l'economia productiva". Davant d'uns resultats que no donen la majoria absoluta a cap dels partits, "caldrà apostar per la cultura del diàleg", ha afirmat el president de la Cecot, Xavier Panés, que també creu que s'obre un temps de pactes per tornar l'estabilitat política i institucional a Catalunya.

Un executiu d'esquerres

El sindicat CCOO de Catalunya ha valorat el resultat de les eleccions, amb una majoria de diputats d’esquerres al Parlament. "Durant la campanya, el sindicat hem fet una crida a la classe treballadora catalana per un vot  d’esquerres", ha recordat l'organització que lidera Javier Pacheco, per la qual cosa veu favorablement "la resposta de les classes populars, tal com van fer també a les eleccions del 23 de juliol, encara que som conscients de l’increment de representació de les posicions de dretes, i, sobretot, de la pujada dels vots dels partits d’ultradreta, que poden provocar una legislatura plena de soroll i crispació al Parlament".

Per al sindicat "és important per Catalunya obrir una etapa progressista que segueixi aprofundint en les reformes socials que enforteixen els serveis públics, pilars de l’estat de benestar, i redueixen les desigualtats i fomenten inversions per seguir transformant el model productiu tot creant més i millor ocupació que mai".