El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha participat aquest dimarts al Fòrum Econòmic Mundial de Davos amb un discurs molt dur contra el president de Rússia, Vladímir Putin, a qui considera "el gran culpable" de la situació d'incertesa, inflació i amenaça de recessió actual. Però ha reivindicat la responsabilitat de les democràcies occidentals per revertir la situació. Ha tret pit de la "fortalesa" i la “resiliència” d'Espanya per afrontar la crisi i s'ha adreçat directament a les "elits" del món per tal que facin un esforç, tot apel·lant a les grans fortunes i multinacionals per tal que paguin impostos i no s'emportin els diners a "paradisos fiscals". "El sistema no és just", ha sentenciat.
En unes jornades on coincideixen els principals empresaris i governs del món, Sánchez s'ha adreçat directament a les "elits". I els ha dit: "Els demano a vostès, elits del món, que ajudin a canviar aquestes situacions. Les coses han canviat i molts de vostès provenen de classes mitjanes i treballadores. Són líders escollits, de negoci, que ha fet treball dur i és per això que saben que el sistema no és just, està ple d'injustícies i desigualtats, cal prioritzar el benestar de la gent. El meu govern està compromès amb aquest objectiu", ha desenvolupat.
Immediatament abans, i tot i que no ha fet una relació directa entre ambdues parts del discurs, Sánchez ha llançat un atac directe a l'actitud de les grans fortunes enmig d'aquesta crisi. "La desigualtat augmenta i la mobilitat social s'estanca, els ciutadans perden poder adquisitiu. I mentrestant, el nombre de multimilionaris continua creixent i les grans multinacionals multipliquen els seus beneficis. Com podem demanar als ciutadans que aguantin una mica més quan algunes empreses paguen zero impostos als paradisos fiscals?", ha llançat.
Tot i que ha arrencat el seu discurs amb atacs contra Putin, de seguida ha destacat la responsabilitat de les democràcies occidentals per protegir-se contra els seus aliats i altres amenaces "autàrquiques" que aspiren a governar, en una clara al·lusió a l'ultradreta de Vox, sense mencionar-la. "Nosaltres estem cometent errades a l'hora de protegir l'ordre mundial basat en les normes que Putin està tractant de trencar", ha defensat.
"No estem vivint una major desigualtat i injustícia? Estem fent prou per combatre i evitar més líders autocràtics al món?", s'ha preguntat Sánchez, que de seguida ha defensat la necessitat de millorar la protecció social dels ciutadans i recuperar l'esperit europeu de l'estat del benestar, així com les "democràcies obertes i interconnectades" en clau de comerç i relacions internacionals.
En unes jornades titulades 'Cooperació en un mon fragmentat', Sánchez ha defensat el "suport del multilateralisme en temps d'incertesa" i ha recordat la importància de "protegir a la resta de la població mundial", tot recordant que la fam al món s'ha gairebé duplicat en dos anys i altres xifres preocupants. Ara bé, quan ha parlat d'Espanya totes les xifres que ha donat han estat positives, tot mirant de posicionar-la com un exemple de "fortalesa" i "resiliència". Així, Sánchez ha defensat els seus ajuts a les classes treballadores a través de la regulació de preus d'energia i habitatge o les bonificacions de transport públic i el paper que Espanya té en la transició energètica.
"Sembla que no serà 2023 un bon any per a l'economia mundial, amb inflació i estancament generats per la guerra. Espanya sofrirà alguns signes, però dona mostres de resiliència i fortalesa, amb el nivell més alt d'ús de la seva història, creixent per sobre de la resta de països de l'Eurozona i amb una inflació més baixa que la resta de la Unió Europea", ha culminat. El mateix presentador del World Economic Fòrum havia destacat el paper d'Espanya per a capejar la crisi en la seva presentació.
Os comparto mi entrevista en la @CNBC desde #Davos.
— Pedro Sánchez (@sanchezcastejon) January 17, 2023
He podido explicar cómo estamos transformando y modernizando la economía española y analizar nuestra postura con Ucrania y la relación entre Europa y los EE.UU.
Las medidas del Gobierno funcionan.https://t.co/yoTXbcaaX8
"Espanya estarà en primera línia en un món impulsat per la col·laboració social i la responsabilitat ambiental i no per la fragmentació i el curt termini", ha dit Sánchez, per a després passar a advertir les que creu que són les quatre principals amenaces del panorama global. En cadascuna d'elles, ha destacat el paper d'Espanya.
La primera, ha ressaltat, és "la pandèmia, que encara no ha acabat". I ha destacat el paper d'Espanya com "el cinquè país que més vacunes ha donat, 70 milions de dosis". La segona, ha dit, és "continuar ajudant a Ucraïna per la llibertat". La tercera, la crisi energètica. I, en aquest sentit, Sánchez ha ressaltat que Espanya va reduir un 7,5% el seu consum de llum l'any passat i un 23% el de gas natural. "Hem contribuït a la seguretat amb exportació de llum i de gas, que hem duplicat", ha afegit.
Quant a la transició energètica, on Sánchez ha posat l'accent, ha valorat que l'ús d'energia solar ha augmentat un 30% a Espanya, que és "el cinquè país del món fent ús d'eòlica i el vuitè en generació de renovables". "En 2023 continuarem augmentant la nostra producció de renovables i farem el primer gasoducte d'hidrogen verd del Mediterrani", ha recordat Sánchez, en relació amb el corredor H2Med, que connectarà Barcelona amb Marsella. També ha defensat la construcció de dues megaplantes de metanol a Espanya que crearan 85.000 llocs de treball.
Sánchez, que tenia avui una completa agenda de reunions amb directius d'importants multinacionals com Dow Chemical, Air Liquidi, ArcelorMittal, Qualcomm, Blackrock o Mubadala, ha volgut ressaltar les fortaleses d'Espanya per a atreure inversió estrangera. Al matí, va concedir una entrevista per a CNBC en la qual va assegurar que "Espanya ha d'aprendre de la llei de reducció de la inflació de Biden". Va assegurar també que Espanya creixerà més d'un punt per sobre de la Unió Europea i que reduirà de cara a 2025 tant el dèficit públic del 2,9% com el deute públic, per sota del 110% del PIB.