El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha arrencat el curs aquest dimecres amb un discurs econòmicament agressiu amb els més rics i defensor de l'estat del benestar i dels impostos i la intervenció pública com a garant dels drets ciutadans. Ha reconegut que les noves mesures del seu Govern en matèria d'habitatge i regulació del turisme poden "enfadar" i "incomodar" "especuladors, grans tenidors, poderosos i poderoses plataformes digitals". També ha assegurat que pagaran més impostos "aquells que tenen prou diners al banc per viure 100 vides".
El líder de l'executiu no ha concretat massa quines seran les seves noves mesures, que ha dividit en 7 prioritats: fiscalitat progressiva, finançament autonòmic, habitatge, dignitat laboral, reducció de la desigualtat i lluita per la pau. A més, ha ressaltat tres eixos vertebradors per al creixement econòmic i l'equitat social: competitivitat, Estat del Benestar i Comunitats Autònomes.
Més competitivitat i Estat del Benestar
Quant a la competitivitat, Sánchez ha ressaltat que Espanya rebrà 3.100 milions d'euros més dels fons europeus per ajudar les empreses i autònoms "que vulguin créixer", així com es lluitarà per fer arribar la Intel·ligència Artificial a les empreses. S'aprovaran també 12 nous graus universitaris i de Formació Professional per adaptar la formació a l'economia verda, les competències digitals i l'economia de la salut, ha anunciat.
Per "enfortir l'estat del benestar", Sánchez ha defensat "la redistribució" i ha assegurat que cal "blindar i expandir" drets com la sanitat o l'educació, davant aquells que volen retallar o convertir en un negoci per a uns quants el que són drets per a tothom com "es va fer en èpoques conservadores".
Ha aprofitat en aquest àmbit per atacar els barons i baronesses del PP, acusant a la Comunitat de Madrid d'Isabel Díaz Ayuso de "derivar 1.000 milions d'euros a la sanitat privada", a la Comunitat Valenciana de retallar un 20% de places públiques de residències d'avis i a la Junta d'Andalusia de suprimir 2.000 classes d'educació pública mentre s'incrementava en un 22% la despesa en educació concertada.
Nous Pressupostos i finançament
El president ha assegurat que aprovarà uns nous Pressupostos "que portin el segell d'aquest govern de coalició progressista" i que en el pròxim Consell de Ministres aprovarà un nou sostre de despesa, amb "una fiscalitat més progressiva que greu m's als qui més tenen i orient al model productiu". Referent a això, Sánchez s'ha dirigit als qui "tenen diners al banc per viure cent vides", que tributaran més "no per perjudicar als milionaris, sinó per protegir els més vulnerables".
La redistribució serà també territorial, amb un model de finançament "que redueixi les diferències i atengui la singularitat de les autonomies" mentre "garanteixi la suficiència de la despesa pública i exigeixi corresponsabilitat". "La descentralització, que forma part de l'ADN federal, és perfectament compatible amb solidaritat i equitat," ha dit. "Em comprometo que amb la reforma del sistema de finançament totes les comunitats rebin més recursos que quan governava el PP", ha dit Sánchez, que ha promès que duplicarà el fons de solidaritat.
En referir-se a l'habitatge, "el major dels problemes" que afronta gran part de la societat, Sánchez ha defensat que persistirà en la creació d'habitatge públic després d'aprovar 80.000 noves unitats i ha defensat mesures com la polèmica regulació de preus o l'ajuda a joves tant de lloguer com hipotecats, així com la prohibició de vendre habitatge públic a fons voltor.
Més regulació turística i d'habitatge
El problema és que les autonomies governades per les dretes no han dedicat aquests recursos als ciutadans i ciutadanes. Els han dedicat a empreses familiars i finançar regals fiscals als de dalt. "Perseguirem l'especulació, fixar un major equilibri entre turisme i residents i que l'habitatge sigui un dret de tots i no un negoci d'uns quants", ha defensat Sánchez, que pretén que "els joves s'emancipin a edats més primerenques".
"No podem obligar als Governs autonòmics de PP i Vox a fer una cosa en la qual no creuen, però hi ha altres coses que sí que podem fer, encara que això impliqui incomodar, enfadar especuladors, grans tenidors, a poderosos o poderoses plataformes digitals que estan convertint les nostres cases en hotels il·legals", ha defensat.
Reducció de jornada laboral
Quant a dignitat laboral, Sánchez ha defensat mesurades com la reforma laboral i l'augment del salari mínim i s'ha compromès a la reducció de la jornada a 37,5 hores.
En la defensa del seu Govern, Sánchez ha tret pit per haver invertit un 28% més en prestacions socials (mèrit que ha donat a José Luis Escrivá, durant la major part del mandat ministre de Seguretat Social i Migracions i ara governador del Banc d'Espanya) i d'haver reforçat la plantilla pública amb 16.000 professionals, "entre qui hi ha professionals, mèdics, policies i guàrdies civils". "L'estat del benestar ha començat a recuperar-se de les tisorades que va patir durant la dècada de l'abandonament neoliberal", ha dit.
Però ha reconegut que "no és suficient" i que haurà d'invertir per acabar amb "llistes d'espera inacceptables" i "serveis saturats".
Crítiques als barons del PP
"Els líders autonòmics de l'oposició culpen el govern, diuen que no els donem prou recursos públics", ha dit Sánchez, que l'ha rebatut amb xifres. "En aquests 7 anys el Govern d'Espanya haurà transferit a les comunitats un total de 935.000 milions d'euros. Això és 300.000 milions d'euros més, un 32% més que el que va transferir el PP en el mateix lapse de temps", ha dit, però el problema és que les comunitats governades pel PP "baixen imposats als rics, donen grans contractes a les grans corporacions i es retallen els drets als treballadors", segons el seu punt de vista.
En el cas concret de Madrid, ha assegurat que entre 2018 i 2023 va rebre 100.000 milions d'euros, un 21% més del que va transferir Mariano Rajoy. "Però al mateix temps que hem transferit això, les seves retallades en impostos van reduir els ingressos en 31.000 milions d'euros. O sigui, que de cada 10 euros que Espanya ha donat al govern de Madrid, el govern autonòmic ha utilitzat 3 per fer regals fiscals als més rics", ha dit Sánchez, que ha acusat a Ayuso de "reduir la seva inversió en educació pública fins a tenir la despesa més baixa per alumne d'Espanya" i posar a la Comunitat de Madrid "a la cua en despesa en sanitat pública per habitant".
El líder socialista ha defensat que Espanya és "la quarta economia que més ha reduït el seu dèficit públic i la que més feina ha creat a la Unió Europea" i l'augment del 5% d'ingressos reals de les llars, una reducció de la pobresa que demostra que "s'estan fent les coses bé". Però "no és suficient", ha dit, i ha entrevist "noves cotes de benestar que conquerir" perquè "els salaris encara són massa baixos i "la desigualtat és massa elevada".