El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es reuneix aquesta tarda amb els líders sindicals d'UGT i Comissions Obreres, Pepe Álvarez i Unai Sordo, i amb els presidents de les patronals CEOE i Cepyme, Antonio Garamendi i Gerardo Cueva, per tal d'explicar l'estratègia de resposta als aranzels que aquest dimecres anunciarà el president Donald Trump. També hi acudiran la vicepresidenta María Jesús Montero i el ministre d'Exteriors José Manuel Albares. Demà al migdia, un cop ja sigui oficial a quins sectors i països afecta i com (amb la incertesa dels possibles canvis de parer de Trump), Sánchez donarà una roda de premsa a la Moncloa per anunciar la seva estratègia. 

Fins ara, només són oficials i vigents els aranzels a l'alumini i a l'acer, mentre que demà han d'entrar en vigor, més enllà dels que anunciï aquesta nit, els que afectaran automòbils i components. A més a més, Trump ha anunciat aranzels a begudes alcohòliques com el vi i el cava, però en l'anunci aquesta nit del que ha anomenat com a 'Dia de l'Alliberament' podria aplicar aranzels a discreció a tots els sectors i països. 

Abans de la reunió, Garamendi ha demanat que Europa treballi "tots a una" i ha recordat que també afectaran a Espanya els aranzels aplicats a altres països com Alemanya o França, que "són els principals clients", ha dit en declaracions a Onda Cero. 

El secretari general de Comissions Obreres (CCOO), Unai Sordo, ha dit que demanarà que Sánchez respongui també "amb aranzels" a les importacions provinents dels Estats Units. "No és una batalla desitjable", ha reconegut, perquè pot "alentir l'activitat" econòmica i, per tant, "tenir efectes sobre els llocs de treball", però des del seu punt de vista, els aranzels "requereixen una contestació contundent per part de la Unió Europea". 

"Crec que Espanya ha de liderar aquesta posició, la Unió Europea ha de traslladar la necessitat de fer front a l'agressivitat aranzelària de Trump en el marc del G-20. És el moment de prendre's molt seriosament el repte que suposa l'administració Trump per al teixit productiu i espanyol", ha conclòs. 

Les exportacions d'Espanya als Estats Units van ser l'any 2024 de 18.000 milions, amb unes importacions de 28.000 milions i, per tant, un dèficit de 10.000 milions d'euros. Però cal veure si, en cas que es decideixi respondre amb aranzels als aranzels, ho faci el govern espanyol o de manera unificada la Unió Europea. 

Per ara, els únics aranzels oficials i en vigor són els imposats a l'alumini i a l'acer, que amenacen el 10% dels 1.100 milions de facturació amb exportacions del sector a Espanya. Són aranzels del 25% a les importacions de tot el món i afecten les vendes de 427 empreses catalanes entre les 3.100 que hi venen regularment. L'impacte és de 278,8 milions d'euros d'exportacions, xifra que representa el 6,4% del total d'exportacions als Estats Units. 

D'altra banda, el passat 26 de març Trump va anunciar un aranzel que entra en vigor demà, 3 d'abril, que afecta els vehicles de tot el món. Es tracta d'un aranzel universal del 25% als automòbils i components d'automoció que no va especificar, tot i que aquest segon aranzel ha d'entrar en vigor més endavant, no més tard del 3 de maig. Els aranzels no afecten directament Espanya per exportació de vehicles, perquè no en fa, però si de manera indirecta tant pels components com per cotxes que s'exporten de manera indirecta. 

Pel que fa a Catalunya, Acció calcula que 80 empreses es poden veure afectades per aquesta entrada d'aranzels, amb exportacions que arriben als 80 milions d'euros, tot i que són dades provisionals que dependran dels codis aranzelaris concrets.

El darrer dels aranzels sectorials anunciats per Trump, però encara sense data, és el que ha d'afectar vins i caves de fins al 200%, que amenacen un negoci espanyol de 390,17 milions d'euros només pel vi. A Catalunya, s'hi exposen 77,5 milions d'euros d'exportacions entre ambdues begudes, xifra que representa el 12,7% del total de les exportacions catalanes de vi i cava al món.

Ara tots els sectors estan pendents d'una possible, però es respira també una confusió i incertesa per les excepcions i canvis de parer que fan que ni tan sols l'anunci i entrada en vigor tingui un caràcter definitiu. Tanmateix, el mateix Trump ha reconegut que en un primer moment aquests aranzels tindran un impacte en l'economia dels Estats Units.