El Ministre d'Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, i els secretaris generals de UGT, Pepe Álvarez, i de CCOO, Unai Sordo, han firmat aquest dimecres l'acord de pensions, que han qualificat d'històric, que obre la porta al Govern per aprovar la reforma de pensions que podria ser en un Consell de Ministres extraordinari aquest dijous. Els líders sindicals han acudit a la firma del pacte després que els seus màxims òrgans de direcció hagin avalat el text articulat. Aquest dimarts a la tarda, Escrivá acudirà a la Comissió del Pacte de Toledo del Congrés que s'encarrega de negociar en el pla polític les grans línies de reformes que afecten la Seguretat Social.
Dilluns passat es va produir l'última reunió de la taula negociadora amb l'assistència de les delegacions dels dos sindicats i de la patronal (CEOE, Cepyme i LLIGA). Després d'ella, Rosa Santos, directora de Relacions Laborals de la CEOE, va comunicar que no donaran suport a la reforma, tant per les formes utilitzades en la negociació, com pel fons, ja que "es tracta d'una reforma regressiva que carrega la reforma en els salaris i en els costos laborals de les empreses", va aclarir. Així doncs, el pacte en el pla del diàleg social s'ha quedat circumscrit als sindicats que van demanar llavors algunes precisions al text manejat durant la reunió.
En concret, CCOO i UGT van demanar més concreció en les mesures tendents a escurçar la bretxa de genero a les pensions, amb referència a com es cobriran les llacunes d'aquelles dones que han abandonat la seva carrera professional per a la cura dels fills. Igualment, van sol·licitar aclariments sobre l'increment del les pensions mínimes que han d'equiparar-se al 60% del salari mitjà d'una llar de dos adults per a tota mena de prestacions i el 75% del salari mitjà d'una llar amb un adult per a les pensions contributives. També va quedar pendent dilluns passat la concreció de la nova "quota de solidaritat" que hauran d'abonar empreses i treballadors que superin les bases màximes de cotització i que equivaldrà, a partir de 2045, al 6% del salari que quedi fora de la cotització màxima. Els sindicats demanaven que el text articulat aclarís que la quota de solidaritat s'aplicarà, no només als assalariats del Règim general, sinó als treballadors de la resta de règims, inclòs el Reta dels autònoms. El secretari general de UGT, va confirmar aquest dijous que s'han incorporat totes les peticions en el nou text que el Ministeri d'Inclusió va remetre als agents socials aquest dimarts.
Referent internacional
El ministre Escrivá ha qualificat l'acord d'"històric de rellevància extraordinària" per als 11 milions de pensionistes i per als que s'incorporaran en els propers anys. I ha fet una menció especial per als joves perquè el sistema garanteix les pensions a mitjà i llarg termini. Escrivá ha insistit que la reforma enrobusteix el sistema en tres facetes. Primer, perquè garanteix la suficiència de les pensions amb l'obligació de revaloritzar cada any les prestacions en funció de l'IPC, però també reforçant als col·lectius més desfavorits, ja siguin contributius o amb pensions mínimes. Igualment, garanteix una equitat més gran del sistema, en escurçar la bretxa de genero a les pensions en actuar sobre les llacunes de les cotitzacions de moltes dones amb una discontinuïtat més gran en la seva vida laboral. "Primer ho vam fer amb el complement de la bretxa de gènere i ara reforçant les llacunes de cotització. I igualment, suposa una equitat més gran, per a aquells treballadors que han tingut ruptures salarials en crear el sistema dual per determinar el còmput de càlcul donant la possibilitat de computar 29 anys rebutjant els dos amb bases de cotització més baixes. Finalment, el ministre va dir que la reforma suposa una sostenibilitat més gran del sistema en reforçar els ingressos de forma gradual sense posa en perill la viabilitat de les empreses. "Les seves pujades manejables", ha insistit. En aquest sentit, ha dit que la mesurades d'ingressos suposen encarir el cost laboral per hora treballada de 25,4 euros a 25,5 euros que s'elevarà a 25,8 euros el 2050. I ha finalitzat dient que aquesta reforma de pensions "serà un referent internacional".
Per la seva part, Álvarez ha destacat que, per al seu sindicat, aquesta reforma té una "importància històrica", doncs equilibra despeses i ingressos i garanteix als joves "pensions dignes". "A partir d'ara qualsevol que vulgui intervenir sobre despeses i ingressos haurà d'explicar al nostre país a qui treu i a qui posa", ha assenyalat Álvarez, que ha donat molta importància a què Brussel·les hagi donat el seu aval a aquesta reforma. El líder de UGT ha retret a CEOE al qual no hagi recolzat suport l'acord perquè, segons la seva opinió, "no hi ha arguments que ho justifiquin". En aquest sentit, ha recordat els empresaris que les seves cotitzacions al sistema s'han rebaixat quatre punts des de 1982 fins avui.
Unai Sordo ha felicitat el Ministeri i el seu titular per "la capacitat de reconduir davant de la Comissió Europea les mesures que generaven més problema" en aquesta negociació, com l'ampliació del període de càlcul de la pensió. En aquest sentit, el líder de CCOO ha assenyalat que el model dual de còmput de la pensió adoptat en aquesta reforma ofereix una "sortida meritòria i manejable", i ha agregat que, fer aquesta reforma amb l'aval de la Comissió Europea, "és d'una rellevància geopolítica i estratègica molt important". També ha recordat que aquesta segona pota completa l'acord tripartit firmat fa un any i preveu mesures per "dotar de fiabilitat i estabilitat" el sistema. "Si calgués posar-li un títol a aquest acord, podria ser 'més ingressos, més protecció, més certeses'. És fonamental enviar certeses a la població espanyola", ha precisat.
Pacte de Toledo
Després del vistiplau atorgat per la Comissió Europea a la reforma i l'acord assolit la setmana passada amb Unidas Podemos -que ha suposat la marxa enrere d'Escrivá en el seu intent d'ampliar el període de càlcul de la pensió des dels 25 anys actuals-, s'ha aclarit el suport d'altres partits com ERC, EHBildu, previsiblement el PNB i alguns altres partits que permetrà que es convalidi en el tràmit parlamentari. El ministre ja ha anunciat que s'enviarà al Congrés com a Reial Decret pel tràmit d'urgència, pel que el Congrés l'avalarà o el rebutjarà en el seu conjunt, però sense tràmit d'esmenes. No obstant això, es podria aprovar en aquest tràmit una tramitació com a projecte de llei.