El ministre d'Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha portat al Congrés aquest dimecres exemples concrets de com pot canviar la vida als espanyols si s'aprova la reforma de pensions que ha pactat amb els sindicats i amb el soci de Govern (Unides Podemos) que, a més, ve avalada per la Comissió Europea i que podria veure la llum aquest dijous en un Consell de Ministres extraordinari. Un dels més cridaners és com un jove que ara té 25 anys cobrarà 20.000 euros més quan estigui jubilat que si continués l'actual model del Partit Popular. El Govern, però també els agents socials, han insistit molt que el nou sistema de pensions públiques no està pensat exclusivament per assegurar la jubilació de la generació del Baby Boom (nascuts-ne en els anys seixanta i setanta del segle passat), sinó també per als més joves.
El ministre ha intentat convèncer a les partits polítics presents en el Pacte de Toledo -amb una allau de xifres- de les moltes bondats que reportarà la reforma laboral als espanyols. Així, ha comparat quant rebria un treballador si continués el sistema actual ideat pel Partit Popular el 2013 (basat en el factor de sostenibilitat amb increments anuals de la pensió del 0,25% en anys dolents) i com es quedarà després de la reforma (revalorització d'acord a l'IPC assegurada per llei). En el cas dels més joves, un individu de 25 anys que es retirin el 2062 rebrà gairebé 20.000 euros més amb la reforma al llarg de tota la seva jubilació, descomptant la cotització addicional que li tocarà abonar per l'increment del MEI o, fins i tot, per les altres dues mesures d'ingressos -el destopall de les bases màximes i la quota de solidaritat- si té la sort de rebre en el futur salaris alts.
Millores per a tots els treballadors
Però també els més majors rebran millors prestacions gràcies a la revalorització de la pensions aprovada en la primera fase de la reforma laboral. En els exemples que maneja Escrivá, un individu de 60 anys que deixin de treballar el 2027 (amb 67 anys com estableix actualment la llei) rebrà 5.300 euros més durant el temps que cobri la pensió gràcies a la reforma. Continuant amb l'escala, aquells que tinguin avui 55 anys podran obtenir gairebé 10.000 euros més a l'afluixo de la seva jubilació; els de 50 anys uns 13.500 euros; els de 45 anys 16.000 euros, els de 40 anys 17.500 euros; els de 35 anys 18.000 euros i els de 30 anys uns 19.000 euros. Unes millores que es deriven del benefici més gran acumulat que suposa el Mecanisme d'Equitat Intergeneracional (MEI)
No són els únics beneficiats per la reforma. Escrivá també ha explicat als diputats del Pacte de Toledo les millores que obtindran les dones, més propenses a carreres discontínues per les cures de familiars, en la qual cosa s'ha vingut a denominar la bretxa de gènere de la pensió. Una mesura que s'inclou en aquest segon paquet de la reforma de pensions. En dos exemples presentats pel ministre en el Pacte de Toledo, una dona podria veure augmentar la seva pensió entre un 6% i un 13% depenent de les seves circumstàncies. Així, en un període cotitzat de 44 anys (1978 a 2022), amb una interrupció de dos anys en la crisi financeres tindria una pensió de 1.715 euros que pujaran cent euros després de la reforma, un 6% de millora. I per a aquesta mateixa dona, però amb vuit anys d'interrupció, la millora serà del 13%, des de 1.318 euros a 1.486 euros, 170 euros més al mes.
Prestacions mínimes
Un altre dels col·lectius que millora és el dels pensionistes que cobren la prestació mínima. La reforma de les pensions inclou que entre 2024 i 2027 les pensions mínimes pujaran per sobre de la inflació per garantir la seva suficiència, la qual cosa suposarà una alça del voltant del 22% de la pensió mínima contributiva amb cònjuge a càrrec, que passarà de 966,20 a 1.178,50 euros al mes. La reforma estableix que la pensió mínima contributiva amb cònjuge a càrrec ha d'assolir el 60% de la renda mitjana d'una llar de dos adults, la qual cosa suposarà 16.500 euros anuals en 14 pagues l'any 2027. D'acord amb el mateix criteri de suficiència, la pensió mínima no contributiva haurà de situar-se en el 75% del llindar pobresa individual, la qual cosa el 2027 seria prop de 8.300 euros anuals o uns 592 euros al mes, davant els 457,30 actuals. En aquest cas el va incrementar serà del 29,5%.
El ministre també ha revelat quant pensa augmentar la recaptació gràcies a les tres mesures d'ingressos -augment del MEI, el destopall parcial de les pensions i la quota de solidaritat- que ha evitat detallar aquests últims dies. Encara que alguna cosa han avançat des d'Unidas Podemos després de tancar l'acord amb Escrivá. Segons ha explicat en el Pacte de Toledo les noves mesures aportaran a les ja aprovades en normes interiors ingressos per valor de l'1% del PIB anual en la dècada de 2040, en concret a partir de 2045, quan el sistema suporti una tensió més important per la jubilació massiva dels baby boomers.
A càlculs de 2023, un punt del PIB equival a uns 13.300 milions d'euros, encara que seran molts més d'aquí a 20 anys. Una quantitat que hauran d'aportar de forma majoritària les empreses sobre les quals recau el gruix de les noves mesures d'ingressos, encara que també tenen una part gens menyspreable els treballadors que cobren per sobre de les bases màximes de cotització.