Aquest 2024 arrencarà amb la pujada de les pensions i amb l'IVA encara rebaixat per a alguns aliments, la llum i el gas, mentre s'espera que concloguin les consultes per a la revalorització del salari mínim interprofessional (SMI). A continuació es relacionen diversos elements de la vida quotidiana que pugen, baixen o es mantenen igual en el començament del 2024.

Pensions

Les pensions es revaloritzaran un 3,8%, una pujada que es va calcular amb la dada de la inflació entre desembre de 2022 i novembre de 2023 i que s'aplicarà a les contributives i a les de les classes passives.

Les mínimes i no contributives s'incrementaran un 6,9% i la pensió mínima de viduïtat, amb càrregues familiars, equipararà la seva quantia a la de la pensió mínima de jubilació amb cònjuge a càrrec, fet que suposa una pujada del 14,1%.

• Les pensions no contributives de vellesa i invalidesa (SOVI) es revaloritzaran també un 6,9% el 2024, que suposa arribar als 517,9 euros mensuals.

Ingrés Mínim Vital

L'Ingrés Mínim Vital (IMV) també es revaloritzarà un 6,9%, fins als 604,38 euros mensuals, als quals caldrà sumar un complement addicional en funció del nombre de menors que hi hagi a la llar i les seves edats.

Salari Mínim

• El salari mínim interprofessional (SMI) començarà l'any congelat, en els 1.080 euros mensuals del 2023, en espera d'un acord entre el Ministeri de Treball i els agents socials i que s'aplicaria posteriorment amb efectes retroactius des de l'1 de gener.

• La pujada que negocien oscil·la entre el 3% que proposa la patronal, passant pel 4% que posa sobre la taula el govern central mentre els sindicats reclamen un 5%.

Cotitzacions

• La base mínima de cotització, actualment en els 1.260 euros, pujarà en la mateixa quantia que ho faci el SMI.

• La base màxima de cotització pujarà un 5%, fins als 4.720,5 euros mensuals, recollint així l'alça prevista del 3,8% -la mateixa pujada general de les pensions- i l'1,2% addicional que es va fixar en la reforma per a les bases dels salaris més alts.

• A aquest increment se sumarà el derivat del mecanisme d'equitat intergeneracional (MEI), que per a 2024 serà del 0,70% sobre la base de cotització per contingències comunes, del qual el 0,58% serà a càrrec de l'empresa i el 0,12% a càrrec del treballador.

Salari dels funcionaris

- El salari dels funcionaris també començarà l'any congelat, en espera que s'aprovin els pressupostos per a 2024 donant compliment a l'acord salarial assolit per al sector públic i que recull una pujada fixa del 2% per a 2024, més un 0,5% variable si l'IPC harmonitzat de 2022, 2023 i 2024 supera el 8%. Aquest increment, quan s'aprovi, tindrà efectes retroactius des de l'1 de gener, segons fonts del Ministeri d'Hisenda.

IVA dels aliments

• Es manté l'IVA al 0% per a aliments bàsics (pa, farines, llet, formatges, ous, fruites, verdures, hortalisses, llegums, tubercles i cereals) i del 5% per a pastes i olis durant el primer semestre.

Butà

• El preu de venda al públic de la bombona de butà es mantindrà en 15,14 euros durant els primers compassos d'aquest 2024, tal com va quedar fixat en l'última revisió del novembre passat. No obstant això, aquests nivells, que no són lliures, tornaran a revisar-se el tercer dimarts de gener, conforme a la qual cosa marca la normativa. En qualsevol cas, almenys fins al proper 30 de juny, el preu màxim que podrà assolir el butà continuarà establert en 19,55 euros per bombona, després de la pròrroga acordada pel Govern.

Electricitat

• Més incògnites envolten a la tarifa regulada o PVPC de l'electricitat, la nova formulació de la qual -a la qual s'aniran incorporant de forma progressiva els mercats a futur per dotar de més estabilitat als preus- es posarà a rodar el pròxim 1 de gener. De moment, els futurs de l'electricitat a l'operador OMIP cotitzen a 80,9 euros per al gener de 2024; a 75 euros per al primer trimestre, i a 80,4 euros per al conjunt de l'any.

• A nivell fiscal, les factures notaran l'increment de l'IVA de l'electricitat, que passarà del 5 al 10% durant tot 2024, encara que es mantindrà lluny del 2% tradicional, al qual encara no tornarà el proper any. Aquesta alça serà compensada, en part, pels càrrecs elèctrics, que es mantindran en el mateix nivell que ara, al voltant d'un 55 % per sota del qual tenien abans de la invasió russa d'Ucraïna.

Gas

• En el cas dels subministraments de gas natural, en canvi, l'IVA se situarà en el 10% durant els tres primers mesos.

• La Tarifa individual d'Últim Recurs (TUR) del gas pujarà, de mitjana, un 8,19% a partir de l'1 de gener, segons la revisió publicada, en la qual s'ha aplicat el límit del 15% al creixement del cost de la matèria primera per impedir un repunt major.

Telecomunicacions

Movistar (Telefónica) apujarà entre un i tres euros mensuals les seves tarifes a partir del proper 15 de gener, excepte per a aquells clients que estiguin gaudint d'alguna promoció comercial.

Vodafone també incrementarà les seves tarifes un 4,38% en el primer trimestre de 2024, en línia amb la inflació mitjana anual, el que suposa un augment d'1,64 euros de mitjana.

En els dos casos, aquestes pujades són menors que les que van aplicar a començaments de 2023, quan Telefónica va elevar les seves tarifes de mitjana un 6,8% i Vodafone, un 8,1%.

Orange i MásMóvil de moment no han notificat pujades de tarifes, mentre que Digi -cinquè operador del país- les ha descartat.

Carburants

• A partir de l'1 de gener, el carburant dels transportistes professionals deixaran de tenir la bonificació de la que gaudien fins ara, de 5 cèntims per litre de gasoil. Aquesta subvenció va començar l'1 d'abril de 2022 i llavors era de 20 cèntims per litre i no només per als professionals, sinó per a tots els conductors. Durant 2023 el Govern la va prorrogar només per a transportistes i, a més, la va anar reduint gradualment. El preu de la gasolina està aquest desembre en mínims anuals.

Transport

• El que sí que ha fet el Govern ha estat prorrogar les subvencions al transport públic per a tot l'any 2024. Així, aportarà una reducció del 30% en metro i autobusos urbans sempre que les comunitats i ajuntaments completin la reducció per arribar al 50%.

• A més, els serveis de rodalies i mitja distància ferroviaris de titularitat estatal seran gratuïts per als viatgers freqüents durant tot l'any 2024, i a meitat de preu els de mitja distància a alta velocitat (Avant). El mateix passarà amb les línies d'autobús estatals.

Autopistes

• El Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible ha actualitzat les tarifes dels peatges de les autopistes de titularitat estatal sota concessió administrativa per a 2024, que a partir de l'1 de gener pujaran entre un 5 i un 6,65%, en funció de les condicions específiques de cada concessió.

• En un comunicat, el ministeri que dirigeix el ministre Óscar Puente explica que l'actualització de les tarifes que suporten els usuaris en l'AP-51, AP-61, AP-6, AP-53, AP-66, AP-7 Alacant-Cartagena, AP-7 Málaga-Guadiaro, AP-68, AP-71, AP-9 i AP-46 s'ha aprovat a través d'una ordre ministerial. De no continuar el 2024 amb les subvencions ja previstes, la pujada dels peatges hauria superat el 8,5%, aclareix Transportes.

Correu postal

• L'1 de gener entraran en vigor les noves tarifes de Correus, per la qual cosa el preu de cada carta ordinària amb un pes de fins a 30 grams, el producte més utilitzat, s'incrementarà 4 cèntims d'euro, passant a tenir una tarifa de 0,82 euros.