El secretari general d'UGT, Pepe Álvarez, ha anunciat aquest dijous que optarà a un tercer mandat al capdavant del sindicat, així que el liderarà fins l'any 2028, informa l'agència EFE.

Els estatuts d'UGT estableixen un límit de tres mandats, per la qual cosa si resulta elegit serà l'últim de Pepe Álvarez, que comanda el sindicat des de març de 2016, ja que es presentarà a la reelecció en el Congrés Confederal que se celebrarà a Barcelona del 25 al 27 de novembre.

En una intervenció davant del Comitè Nacional de la UGT catalana, que lidera Camil Ros, Álvarez, de 68 anys, ha justificat la seva decisió per continuar fent davant els reptes que té  l'organització. "Val la pena", ha assegurat.

Álvarez ha comentat que després d'un període de consultes al si de l'organització ha decidit optar per un nou mandat perquè "no convé deixar el sindicat" ara en una situació en què tardaria "algun temps" a mantenir-se a un rendiment "del 100 %", ha argumentat, un anunci que els assistents a l'acte han rebut posats drets i amb aplaudiments.

"No em sento gens cansat, sinó amb forces"

A preguntes dels periodistes per la seva decisió de voler optar a un mandat més malgrat tenir 68 anys, ha comentat que per descomptat vol que l'organització tingui "plena consciència" de la seva edat i faci un balanç de pros i contres, encara que ha argumentat que els seus homòlegs europeus també estan en aquest entorn d'edats i que "l'experiència és un valor" a tenir en compte.

Ha comentat que aspirar a un tercer mandat "pot ser que a algú li sembli un excés", però ha insistit que per a ell no ho és.

"És evident que tinc 68 anys i són molts anys", ha dit, si bé després ha sentenciat: "No em sento res cansat i amb cap tipus de qüestió que m'impedeixi continuar amb un treball il·lusionant" (...) Em sento amb força i ganes".

Preguntat per la coherència de ser al capdavant de UGT més enllà dels 70 i defensar alhora reduir l'edat de jubilació, Álvarez ha assegurat que si ell apliqués el control horari s'hauria d'haver jubilat "fa 16 anys", i ha defensat que la jubilació és una opció personal.

"Treballaré cada dia perquè les persones es puguin jubilar com més aviat millor", ha dit, mentre ha recordat que el seu treball no requereix esforç físic, a diferència d'altres ocupacions.

Al comandament de UGT des de 2016

Pepe Álvarez va ser elegit secretari general de UGT el març de 2016 després de rebre 306 a favor davant els 289 vots obtinguts pel seu rival, Miguel Ángel Cilleros, que va vèncer per un estret marge.

Álvarez va ser reelegit el maig de 2021, en el 43 Congrés Confederal de la UGT, amb un suport del 85,83 % dels vots i sense candidatura opositora.

El líder sindical, que el maig de 2019 va resultar elegit com a vicepresident de la Confederació Europea de Sindicats (CES), va ser abans secretari general de UGT de Catalunya durant 26 anys.

La UGT, un sindicat "de classe"

En el seu discurs davant dels assistents, Álvarez ha dit que en aquest tercer mandat a què aspira vol "tornar a donar a la UGT el caràcter de sindicat de classe".

En aquesta línia, ha explicat que UGT s'ha de preocupar no només per pactar bons convenis col·lectius, sinó per aspectes clau com la situació de l'habitatge, l'educació o la sanitat a Espanya, i ha avançat que aquest rol de sindicat de classe s'apreciarà en les resolucions del pròxim congrés confederal que se celebrarà a Barcelona.

Durant el seu discurs, el secretari general de la UGT catalana, Camil Ros, que celebrarà el seu congrés el proper gener a Mataró, ha expressat el seu suport a la reelecció d'Álvarez. "La UGT federal necessita el lideratge de Pepe Álvarez", ha dit.

"Vuit anys d'èxits extraordinaris"

En defensa de la seva continuïtat al capdavant de UGT, Álvarez ha recordat que serà l'últim "per raons estatutàries", i ha defensat que aquests vuit anys de mandat han estat d'"èxits extraordinaris" per al sindicat.

"Si no haguéssim aconseguit tantes coses en poc temps no em plantejaria presentar la meva candidatura", ha dit Álvarez, que ha destacat que, malgrat "els vents en contra", en aquest període s'ha aconseguit "la derogació de la reforma de les pensions" aprovada pel govern del PP i de la reforma laboral.

També ha reivindicat la reducció de jornada a 37,5 hores setmanals i ha criticat PP i Junts per facilitar el treball a la CEOE en aquest sentit amb la seva postura política.