Les temperatures van descendir bruscament a començaments de setmana, la qual cosa ha permès prescindir dels aires condicionats en la majoria d'Espanya. Tanmateix, malgrat que s'ha culpat a l'onada de calor de l'augment a la factura de l'electricitat, el preu ha seguit en alça aquesta setmana i ahir va tornar a pujar, concretament un 2%, fins a 110,57 euros per megawatt hora, lligant quatre pujades consecutives. Amb això, l'agost tancarà com el mes més car des del febrer passat, segons les dades provisionals de l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE) recollides per EP. Per tant, les altes temperatures i el consum dels aparells d'aire condicionat no són els causants. Els experts consultats per ON ECONOMIA atribueixen a un doble problema: un conjuntural derivat de l'augment del preu del gas per la por als mercats a una vaga en tres plantes de gas natural liquat (GNL) a Austràlia, com explicava Ana María Jaller-Makerewicz ahir en aquest diari, i un altre d'estructural generat per l'escassa oferta de les plantes solars a Espanya que aboca a una dependència de les centrals de cicle combinat de gas al mercat espanyol durant els estius.

L'onada de calor, malgrat el fort augment en l'ús dels aires condicionats, no ha suposat un increment del consum d'electricitat a l'agost, ja que es pot recordar que es tracta un dels mesos amb menys activitat industrial de l'any. Segons les dades de Xarxa Elèctrica Espanyola (REE) a l'agost s'han demandat 21.766 GWh (gigawatts hora), un 3,6% menys que al juliol. Tanmateix, malgrat un menor consum, el preu de la llum s'ha elevat un 6%, a 96,04 euros el megawatt hora. Un increment que s'explica per l'encariment del gas. El 9 d'agost, els preus de futurs del gas van augmentar gairebé un 40% pel temor als mercats a una amenaça de vaga dels treballadors de tres plantes de gas natural liquat a Austràlia, com apunta Jaller-Makerewicz, un motiu que al·lega igualment Javier Colón, gerent de la consultora Neuroenergia. Un altre dels experts més grans en mercats elèctrics, Francisco Valverde, responsable de desenvolupament de l'àrea de renovables de Menta Energía, encara que no fa referència al conflicte laboral a Austràlia, apunta igualment al gas com el causant de l'escala de preus de l'electricitat de les últimes setmanes.

Baixa el consum de gas

Tanmateix, el consum de gas ha descendit a Espanya a l'agost. Jaller-Makerewicz apunta, amb dades d'aquest dijous, que "Espanya no necessita importar més gas perquè la demanda és baixa (només un 22% d'utilització de les terminals de GNL) i la capacitat d'emmagatzemament és del 100%, tot i que encara hi ha espai per a més emmagatzemament als tancs de GNL", per la qual cosa l'encariment del gas a Espanya no es deu a una cap demanda de gas. Així doncs, que s'hagi disparat la factura elèctrica es deu, no tant, a una pujada conjuntural del GNL, sinó a vicis estructurals del mercat elèctric espanyol, tant en la manera de retribuir a les empreses generadores, com a la falta de capacitat de centrals solars. Ambdues estan relacionades.

Valverde i Colom culpen -sense fissures- a com es retribueix la generació de l'electricitat, conegut com a mercat marginal. Cada dia, totes les centrals elèctriques instal·lades a Espanya, sense importar el tipus d'energia que utilitzen -nuclear, eòlica, solar, gas, hidràulica, carbó...-, ofereixen el quilowatt a un preu diferent. La primera que entra en el sistema és la més barata -nuclears i renovables- i així successivament de menys a més preu. Tanmateix, no importa a quin preu han ofert, ja que totes cobren a l'ofert per l'última central que bolqui al sistema, en una subhasta que es fa per a cada hora del dia. Així, moltes centrals nuclears ofereixen a zero euros per megawatt, però si el preu de l'última ha estat, diguem 10 euros, rebran 10 euros pels megawatts que hagin generat.

El gas marca el preu

Generalment, les centrals amb preus més alts són els cicles combinats que generen electricitat amb gas natural. I durant l'agost, en pràcticament totes les hores, ha participat una central de gas que, a causa que el preu de la seva matèria primera s'ha encarit, ha elevat la retribució mitjana a què s'ha abonat la generació de la totalitat dels megawatts consumits. "Encara que entre una sola central de gas ja és suficient per encarir la factura de la llum d'aquell dia, encara que si entren més per necessitats de demanda, el preu s'elevarà, ja que cada nova planta ha ofert una mica més car el seu megawatt", assenyala Colom, encarint gradualment el cost final de l'electricitat d'aquella hora. No obstant això, matisa que la diferència entre els preus dels diferents cicles de gas no és tan rellevant com el preu a què es paga el gas als mercats internacionals.

Valverde incideix que envia a la factura el preu al qual ha entrat l'últim megawatt, generat probablement amb gas. I recorda que el preu del gas s'ha disparat en agost, així com el cost del preu del CO₂. Per tant, el problema és que no hi hagi suficient capacitat de generació per evitar que hagi d'entrar una o dues plantes de cicle combinat, en la majoria de les hores del dia. Ahir dijous, segons explica Valverde, hi va haver electricitat generada amb gas les 24 hores del dia. En els mesos estivals, per les condicions climatològiques, decauen la generació eòlica per falta de vent i la hidràulica per l'escàs nivell dels pantans. La solar, tant la fotovoltaica -majoritària en Espanya- com la tèrmica, encara que es beneficien de més hores de sol i més intenses, no és suficient. "Fa falta més energia solar, que encara està en bolquers a Espanya," comenta.

Aquesta energia té el hàndicap que durant la nit no genera electricitat, però podria cobrir les hores de més consum. Aquest dijous, la solar comença a bolcar el sistema a les 8,30 hores i aportarà fins a les 21,30, amb el màxim a les 14.00, quan produirà el 46,3% de l'energia consumida a aquella hora a Espanya. Tanmateix, donat l'escassa aportació de la hidràulica, i menys l'eòlica, el gas aportarà el 8% de l'electricitat consumida a aquella hora. El que implica, que "contaminarà" amb el seu preu, tota la factura. No obstant això, aquests vaivens dels preus afecten exclusivament els clients que són al mercat regulat (PVPC), perquè els que han contractat en el lliure tenen un preu estable durant tot l'any. Al principi de 2023, el 60% de les llars eren al mercat lliure, i aquest dijous pujaven el 69%. Valverde assenyala que a partir de l'any vinent es modificarà el PVPC.