La Llei d'Indústria, un dels projectes estavella de la ja ex ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, té poques possibilitats de tirar endavant, segons apunten els agents socials lligats a la Indústria. Maroto deixa, doncs, un os dur de rosegar el seu successor Héctor Gómez Hernández (que pren possessió del seu càrrec aquest dimarts), especialment si es té en compte el seu escàs coneixement del sector manufacturer, ja que el nou ministre ha estat lligat al sector turístic, la tercera pota del ministeri. Però si la reforma legislativa té poques probabilitats de prosperar, molt menys el Pacte d'Estat per la Indústria, potser l'objectiu més ambiciós de Maroto que ja es dona per mort al sector.
Entre els grans canvis que el Govern ha plantejat en l'Avantprojecte, s'exigirà a les empreses industrials que hagin rebut ajuts públics mantenir l'activitat productiva almenys durant cinc anys, tres en cas de la pimes. Igualment, en una mesura polèmica, quan una empresa decideixi un tancament o una reducció de l'activitat que suposi un gran nombre d'acomiadaments, s'obrirà una Taula de Reindustralización en què intervindrà l'Administració General de l'Estat. El que a la pràctica suposa l'obligació de l'empresa a negociar el tancament i buscar alternatives amb el Govern d'Espanya.
La reforma està actualment en fase d'avantprojecte de llei, que va aprovar el Govern el passat 5 de desembre; ha passat el tràmit d'audiència pública, que va acabar el 5 de gener; i en aquests moments espera que es remeti al Consell de Ministres per a la seva aprovació en segona volta, ja com a projecte de llei. En aquests mesos de 2023, el Ministeri d'Indústria ha mantingut contactes "tímids" amb empresaris i sindicats, encara que des de CCOO i la patronal Confemental neguen que s'hagin produït negociacions en reunions presencials, segons confirmen a ON ECONOMIA fonts d'ambdues organitzacions. "La llei no ha estat negociada amb els agents socials", declara Gerardo Cortijo, responsable de política industrial de CCOO. A Confemental diuen que, tret de contactes esporàdics des de gener, l'última vegada que van mantenir reunions amb el Ministeri va ser a l'estiu per establir les bases d'un futur Pacte per a la Indústria.
Des de UGT mostren una visió més optimista. Juan Antonio Vázquez, responsable de política industrial de la Federació d'Indústria, Construcció i Agro (FICA-UGT), considera que el text legal podria tornar en les properes setmanes al Consell de Ministres per a la seva aprovació. Fonts del Ministeri d'Indústria són més cauts i declaren que no hi ha una previsió de quan pot veure la llum com a projecte de llei, encara que matisen que s'ha de remetre a les Corts en aquest primer semestre si es vol aprovar abans que finalitzi l'any, compromís adquirit a la fita 176 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR).
I, per tant, començar el tràmit de la llei en el Congrés a la tornada de les vacances parlamentàries, ja en plena precampanya electoral de les Eleccions Generals, que, de no avançar-se, es realitzarien com molt tard diumenge 10 de desembre. El que suposaria, a més, que les cambres s'hauran de dissoldre com tard a mitjans d'octubre, el que dificulta aprovar el projecte en el que queda d'any. Així, fonts de Confemetal, la patronal d'indústria que agrupa les empreses manufactureres, apunten que han perdut l'esperança que la Llei d'Indústria es pugui aprovar en aquesta Legislatura.
Gerardo Cortijo, responsable de política industrial de CCOO, comparteix la mateixa opinió. "L'avantprojecte està paralitzat per l'allau d'al·legacions rebudes que no han estat incloses", declara. Des del sindicat defensen no té sentit aprovar la Llei d'Indústria si no existeix un gran acord polític d'Estat que pugui sostenir en el temps la reforma. En aquest sentit, des del sindicat consideren que el Pacte per la Indústria s'ha de tancar abans d'aprovar-se una reforma del calat de la Llei d'Indústria
El PP no acudeix al Pacte per la Indústria
Però si la Llei d'Indústria ho té difícil, el Pacte per la Indústria sembla impossible, segons apunten aquestes mateixes fonts. A l'estiu, el Fòrum d'Alt Nivell de la Indústria Espanyola, que agrupa a totes les patronals del sector més els sindicats CCOO i UGT, va aprovar un document de bases per sotmetre als grups parlamentaris en la Comissió d'Indústria del Congrés i que servís de guia a un Pacte d'Estat que assegui una línia consensuada per reindustrialitzar Espanya i aconseguir que la Indústria elevi el seu pes al 20% del PIB. Segons les dades del propi Ministeri, l'any 2000 la Indústria aportava el 17,8% del valor afegit brut i el 2019 havia descendit el 12,3%.
A tal final, el Fòrum va convocar als grups parlamentaris a una reunió el 24 de febrer a la que no va acudir el Partit Popular, segons explica el sindicalista de UGT, arxivant la possibilitat d'assolir l'acord polític que Reyes Maroto porta perseguint des de 2020. I el sector industrial en el seu conjunt, tant empreses com treballadors, des de fa ja molts anys. Dirigents del Partit Popular han dit en reunions a porta tancada que hi haurà Llei d'Indústria quan estiguin en el Govern, segons Cortijo. Vázquez destaca la contradicció dels populars, ja que al gener, abans del plantón al Fòrum, el president d'Andalusia, Juanma Moreno Bonilla, va expressar en una jornada de UGT a Algesires el suport al Pacte per la Indústria.