L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha destacat aquest dilluns que el preu dels aliments nadalencs més tradicionals s'han incrementat de mitjana un 12,3%, en comparació amb el cost que suposaven a finals de novembre passat. L'increment és del 5,1% si es compara amb la cistella nadalenca que es podia adquirir fa 10 dies. "La pujada ha alentit lleugerament el seu ritme, però és una realitat", afirma l'OCU. Les pujades més importants s'han centrat en mariscos i peixos: els percebes s'han disparat un 78,4%, seguits de les cloïsses (53,1%), el lluç al tall (32,8%) i les angules (13,9%). Les angules i els percebes sempre han estat un article de luxe, però aquest any assoleixen màxims històrics.
Un altre producte estrella de Nadal, les ostres, aquest any s'ha abaratit, de manera que la dotzena d'ostres és un 7,6% més barata que fa dos mesos. En el seu conjunt, la cistella de Nadal és un 6,8% més cara que fa un any. Aquest increment és molt més gran que el registrat en els dos últims anys i s'aproxima a l'encariment que es va produir el 2021.
L'any passat els preus es van mantenir en nivells similars als de 2022, "però en aquest 2024 trobem en conjunt uns preus més elevats", assegura l'organització de consumidors. De fet, els preus d'aquesta cistella nadalenca són, de mitjana, un 6,8% més cars que el 2023. "Som davant de la cistella nadalenca més cara de la història, pràcticament tot puja, fins a productes com la llombarda o la pinya," destaca.
Segons l'OCU, "no és una sorpresa: en tot just 10 anys, els preus han pujat molt en pocs anys". De fet, l'increment del cost d'aquesta cistella de productes típicament nadalencs des de 2015 voreja el 55%. L'OCU analitza, des de 2015, el preu de 16 aliments típicament nadalencs i de gran demanda en aquestes dates, en mercats municipals, supermercats i hipermercats d'Albacete, Barcelona, Bilbao, Madrid, Màlaga, Sevilla i València. Els productes que componen aquesta cistella nadalenca són el lletó per rostir per quarts, rodó de vedella, pularda, gall dindi, pernil ibèric d'esquer al tall, llombard, pinya, granada, besuc, llobarro d'aqüicultura, lluç al tall, angules, llagostins cuits, percebes gallecs, cloïsses i ostres.
Resultat: 13-3
D'acord amb els resultats d'aquesta tercera onada de l'estudi i, en relació amb la primera presa de preus del 25 de novembre, 13 productes pugen de preu davant només tres que baixen; les esmentades ostres, la llombarda (-1,3%) i la pinya (-7,4%). Les fruites i les verdures, en general, també han baixat o moderat el seu preu.
En el segment de les carns, igualment hi han hagut pujades, però han estat més suaus. Per sota del 10% se situen productes com el gall dindi sencer (6,2%), el rodó de vedella (3,8%), i el xai a quarts (1,8%).
Aquest any torna a repetir-se el patró d'altres anys, amb fortes pujades concentrades en alguns mariscos i peixos i variacions més moderades en carns, fruites i verdures. L'OCU ha detectat una pujada brusca en els últims dies, amb un increment dels preus del 5,1%, si bé ha estat una mica menys pronunciada que la que es va produir abans del pont de desembre, s'ha produït en menys dies.