Espanya és un país cada vegada més atractiu per a extracomunitaris privilegiats, des del punt de vista econòmic o formatiu, que tenen accés a permisos de residència extraordinaris: expats, inversors golden o teletreballadors internacionals. En 2023, 65.616 professionals altament qualificats, investigadors, inversors o nòmades digitals van obtenir autorització per residir a Espanya. És més del triple (3,2 vegades més) que fa 5 anys, ja que el 2018 van ser 20.274 els permisos concedits per la Unitat de Grans Empreses (UGE), oficina dependent del Ministeri de Seguretat Social, Inclusió i Migracions que se n'encarrega, segons un document de l'oficina al qual ha tingut accés ON ECONOMIA a través d'advocats.
En total, han aconseguit permisos de residència des de 2016 232.393 estrangers privilegiats dels 291.612 que ho han demanat, entre expats i inversors. Allà hi ha part dels entre 14.576 i 17.792 inversors immobiliaris que han aconseguit permís a Espanya per l'UGE des de 2013, en funció de si s'atén les dades ofertes en roda de premsa per la ministra d'habitatge o el document oficial via Portal de Transparència que el ministeri de Seguretat Social va enviar a petició d'ON ECONOMIA.
L'oficina, creada el 2007 per afavorir l'entrada de capital i talent estranger a Espanya i també per ajudar inversors espanyols a internacionalitzar-se, va concedir un 80% de les peticions, que van ascendir a 81.171. Les sol·licituds d'aquest tipus de permisos, de fet, s'han incrementat a un ritme similar, ja que el 2018 van ser 26.202, també el triple que l'any passat. Les xifres, compartides pels responsables de l'oficina en xerrades amb advocats d'Estrangeria i graduats socials, no estan desglossades per països de procedència i, a petició d'ON ECONOMIA, el ministeri tampoc no ha donat més detalls.
Entre els permisos sol·licitats i concedits, guanya protagonisme el de teletreballador, aprovat el desembre de 2022 i de que fins a l'octubre de l'any passat, ja s'havien concedit 7.116 permisos, comptant teletreballadors i familiars, sobre un total de 10.668 sol·licituds, un 66,7%. Quant a inversors,
Per a l'octubre de l'any passat, els teletreballadors representaven el 15% sobre el total de permisos concedits i era ja el tercer més habitual per darrere dels professionals altament qualificats (39%), inversors (17%) i alguna cosa per sobre dels investigadors, que havien sol·licitat un 13% d'aquest tipus de permisos.
Els nòmades digitals, que tributen al 24% a Espanya i han de declarar ingressos anuals per sobre dels 30.000 euros, han augmentat ja en aquest 2024 la seva rellevància, encara que el document compartit a l'abril amb graduats socials i advocats per l'UGE no detalla els percentatges. S'observa, no obstant això, com els teletreballadors es converteixen ja en el segon permís més sol·licitat i, pel gràfic mostrat al document sense xifres, el percentatge supera ja el 25%.
Els inversors, en canvi, van a la baixa i ben aviat es reduiran substancialment, ja que el Govern espanyol va anunciar recentment que deixarà de concedir la golden visa a canvi de compra d'habitatges d'a partir de mig milió d'euros per contenir l'especulació immobiliària. La resta de permisos de residència golden, vinculats a inversions empresarials o compra de deute, es mantindran al principi, encara que fonts de l'executiu expliquen que "estudiaran" què fer amb ells. Són, de tota manera, molt minoritaris en comparació amb els permisos a canvi de compra d'habitatge.
Feia temps que la Comissió Europea recomanava la retirada dels visats golden per la possibilitat que operin com porta d'entrada a fons d'origen il·lícit o corrupció, com va demostrar el Regne Unit que havia succeït amb els seus una vegada va retirar el programa.
Privilegis i tipus de permisos
Els permisos tramitats per la Unitat de Grans Empreses suposen alguns privilegis per als seus beneficiats en relació amb la resta d'estrangers. Per començar, l'oficina és molt més àgil que la d'Estrangeria, saturada per l'allau de cites prèvies i amb mesos d'espera per obtenir el seu permís. A més, la Unitat de Grans Empreses concedeix a la majoria dels seus demandants el silenci administratiu positiu, això és, que els qui sol·licitin aquest permís i no tinguin resposta estan automàticament autoritzats a residir a Espanya. També accedeixen al permís de residència els familiars directes dels autoritzats.
Els professors altament qualificats, els més habituals en l'UGE, necessiten un contracte de treball vàlid o una oferta ferma de feina qualificada per a un període d'almenys sis mesos per obtenir el permís. Es pot sol·licitar quan una empresa requereixi la incorporació d'un professional estranger per a una tasca d'alta qualificació. El permís és per tres anys o bé equivalent al contracte laboral, amb pròrroga de tres mesos en cas que el contracte sigui de menys de tres anys. Els treballadors han d'acreditar una formació d'ensenyament superior de mínim dos anys i almenys cinc anys d'experiència, que es redueix a tres anys en els professionals i directors de tecnologia d'informació i comunicacions.
Els teletreballadors, a més de demostrar que cobren més de 30.000 euros anuals, han de comptar amb una autorització de l'empresa per a la qual treballen, que s'ha d'inscriure a la Tresoreria de Seguretat Social per afiliar el treballador per compte d'altri. Els freelances han de donar-se d'alta com a autònoms i, a tot estirar, poden tenir un 20% dels seus ingressos vinculats a empreses espanyoles per continuar comptant amb els beneficis fiscals del recentment creat permís de teletreball internacional.
Aquesta figura, creada de la mà de la Llei de Start-ups i Emprenedors a finals de desembre de 2022, pretén adaptar els permisos i la recaptació a un escenari on professionals i emprenedors cada vegada més elegeixen diferents països per la seva qualitat de vida per treballar en remot.