Els termes de l'acord de pesca no han agradat al sector, almenys d'una lectura ràpida. José Basilio Otero, president de la Federació Nacional de Confraries de Pescadors assenyala a ON ECONOMIA que han demanat un aclariment urgent dels termes de l'acord a la Secretaria de Pesca per poder valorar l'impacte real. El representants dels ports de pesca espanyols assenyala que la redacció és confusa, ja que l'acord exigeix que per obtenir el 100% de la bonificació prevista en el canvi de malla, s'ha d'adherir la totalitat de la flota. "El que sabem és impossible", assenyala.
Per aquesta raó, ha sol·licitat al ministeri d'Agricultura que ja que hi ha unes altres 10 mesures en l'acord, aclareixin quines altres fórmules es podrien adoptar per obtenir la bonificació màxima. Preguntat per l'efecte per a la pesca a la Mediterrània, Otero diu que cal esperar a la resposta de la Secretaria de Pesca per saber si és un desastre o si "hi ha per on agafar l'acord".
Sobre la situació a l'Atlàntic, el president de la Confraria de Pescadors assenyala que la preocupació més gran es dona amb el lluç del nord, i sobre la forta fluctuació de les captures del sorell. Sobre l'Anxova, l'"advice" científic sobre la situació de l'espècie, conegut aquest dimecres, considera que és positiu.
Per la seva part, el secretari general de la patronal d'armadors Cepesca, Javier Garat, ha destacat aquest dimecres a EFE que la negociació de les quotes pesqueres en el Consell de Ministres de la Unió Europea (UE) ha acabat amb un "mal resultat" per a la flota de la Mediterrània, que està "al límit" i patirà retallades. El responsable de Cepesca ha recalcat que l'acord és "un nou gir de femella" per a la flota de la Mediterrània, perquè, "a part de la reducció del 10% de les captures de la gamba vermella, s'ha aprovat la rebaixa del 79% dels dies al mar per als arrossegadors".
Tampoc no convenç a Catalunya. El president de la Federació de Confraries i president del Consell Consultiu de Pesca a Europa, Toni Marzoa, que l'acord no convenç a les confraries catalanes. "No hi ha cap gest per part de la Comissió Europea per compensar els esforços del sector", lamenta. Marzoa assegura que han d'estudiar en profunditat l'acord, però la valoració inicial no és bona. "Els dies disponibles que teníem fins ara i que es volen mantenir amb la moratòria signifiquen una agonia lenta. No és una solució", assenyala.
A Andalusia, José Maria Gallart, president de la Federació Andalusa d'Associacions Pesqueres ha assenyalat a 20 minuts que la seva valoració és "completament negativa perquè s'ha traspassat la línia vermella que el ministre va marcar abans del Consell, que era que no podíem perdre ni un sol dia de pesca i mantenir els esforços pesquers de 2024. Això no s'ha aconseguit perquè hi ha retallades", assegura 20 minuts.
Encara que no tots ho veuen en negatiu. La Confraria de Pescadors de Palamós es mostra satisfeta amb l'acord si es té en compte la primera proposta, informa l'ACN. El vicepresident de la confraria, Francesc Benaiges, deixa clar que la proposta de reducció a 27 dies feia "impossible" continuar, però amb les excepcions que s'han aplicat explica que no ho notaran i continuaran sortint els mateixos dies que ara. Benaiges destaca que el model que ha adoptat Europa "és el que des de fa anys" s'està aplicant en Palamós i es posa a disposició altres confraries que ho necessitin. No obstant això, a Palamós confien que hi hagi un repartiment de quilos de gamba per a cada confraria i que no sigui global, ja que preocupa la reducció global d'un 10% que proposa l'acord.
Però l'acord també disgusta el Partit Popular. La presidenta del Comitè de Pesca del Parlament Europeu (PE), l'espanyola Carmen Crespo (PP), ha assegurat que l'acord no és un "bon acord per a la Mediterrània". Així ho ha manifestat en declaracions remeses als mitjans, en les quals ha recordat que la Comissió de Pesca i Oceans de la Unió Europea (UE) treballava a partir d'una proposta de 27 dies de feina a l'any, a partir d'un reglament de 2019 que era "absolutament injust" per al sector pesquer.
La part positiva
Respecte a la negociació, Garat, de Cepesca, ha reconegut que "la part positiva" ha estat la relativa a les quotes de l'Atlàntic, perquè pugen les captura de rap (+17%) i de gall (+23 %), i l'escamarlà del Golf de Cadis manté la seva quota de 2025, amb la qual cosa es passa d'una rebaixa prevista del 20% a l'estabilitat. La quota de lluç ibèric es manté per a 2025 (+0,3 %).
En relació amb el seitó del Golf de Cadis, ha apuntat que l'informe científic es publicarà aquest dimecres previsiblement i que després la CE proposarà les seves quotes, perquè siguin aprovades pels Estats membres.