Els ministres de Pesca de la Unió Europea intenten pactar en la reunió que celebren des d'aquest dilluns a Brussel·les les possibilitats de pesca de 2025, amb una proposta de la Comissió Europea per a la Mediterrània que no acontenta Espanya. El Ministeri d'Agricultura i Pesca informava aquest diumenge que el responsable del departament Luis Planas acudeix a Brussel·les "amb la ferma determinació de rebatre la proposta de la Comissió sobre els dies d'esforç pesquer al mar la Mediterrània, en aliança amb França i Itàlia". En el comunicat, s'incideix que "el ministre insistirà que es tingui en compte, a més de les recomanacions científiques, els informes d'impacte social i econòmic per a les flotes."

Però, per si de cas, el sector ha mostrat el seu malestar amarrant els vaixells aquest dilluns i demà dimarts, amb la intenció de desproveir els mercats de peix de captura, i es manifestaran a Madrid i als ports contra la proposta de la Comissió Europea (CE), que retalla un 79% els dies al mar, fins a les 27 jornades a l'any, per als vaixells d'arrossegament. Els mariners es desplacen a Madrid per protestar ambdós dies davant de l'edifici de la CE a Espanya contra la proposta que negocia el Consell de Ministres de la Unió Europea (UE) des de demà dilluns a Brussel·les, mentre que en la majoria dels ports pararan els vaixells i les llotges, i també es preveuen concentracions, informa Efe.

En les concentracions de Madrid, organitzada per la Federació Nacional de Confraries de Pescadors (FNCP) i la patronal d'armadors Cepesca, participaran representants de les flotes dels ports de la Mediterrània (Andalusia, Múrcia, Balears, Comunitat Valenciana i Catalunya). Els pescadors lliuraran un manifest a la representació de la CE i ho llegiran durant els dos dies de concentracions.

La seva pretensió: que es freni la proposta de la CE que planteja retallar els dies al mar per als arrossegadors de la Mediterrània el 2025, la qual cosa suposa que la seva activitat es redueixi dels 130 dies actuals a 27 o 28 dies en el cas espanyol. A més, la proposta de la CE rebaixa un 30 % els límits de captura per a la gamba vermella.

"Amenaça de mort"

El sector pesquer ha denunciat que la proposta, que va preparar l'equip anterior de la CE, però que defensarà en el Consell el comissari europeu nou de Pesca, Costas Kadis, és una "amenaça de mort" per als ports de la Mediterrània. La retallada afecta a 556 arrossegadors espanyols d'Andalusia, la Regió de Múrcia, la Comunitat Valenciana, Catalunya i les Balears-, a 3.000 llocs de treball a bord (un 10% del total de la flota espanyola) i a 17.000 llocs de treball indirectes.

Espanya, Itàlia i França rebutgen la proposta, i, en l'àmbit espanyol, el Govern i les comunitats autònomes mediterrànies han expressat una oposició comuna a les retallades.

Aquest diumenge, el president de la Generalitat valenciana, Carlos Mazón, ha advertit que la decisió de la UE provocarà "el desmantellament del sector pesquer, amb una pèrdua econòmica anual de 85 milions d'euros i l'eliminació de 4.000 llocs de treball directes i indirectes en la Comunitat Valenciana." El cap del Consell ha manifestat en un comunicat el seu "profund rebuig" de la decisió del Consell d'Agricultura i Pesca de la Unió Europa de "reduir dràsticament" els dies de pesca i ha alertat de les "devastadores conseqüències econòmiques i socials que aquesta mesura tindrà sobre el sector pesquer".

A més, segons Mazón, les conseqüències econòmiques "no es limiten al sector pesquer sinó també a les confraries, les llotges, els majoristes de peix, les peixateries i un extens teixit empresarial que depèn d'aquesta activitat. Això es tradueix en un impacte devastador per a la nostra economia", ha puntualitzat.