Negre panorama per a les pimes espanyoles, especialment les més petits amb una plantilla per sota dels 10 empleats, segons l'informe trimestral de Cepyme que destaca que la rendibilitat de les pimes se situa un 12% per sota del nivell de 2019. La patronal de patronal de la petita i mitjana empresa agrupada en la CEOE col·loca els costos laborals en el centre de l'huracà i preveu de les conseqüències d'una nova pujada del salari mínim interprofessional (SMI) o la reducció de la jornada laboral.
"Es reitera la necessitat de pensar en les pimes a l'hora d'adoptar mesures econòmiques i procurar que aquestes encoratgin el guany de mida empresarial, especialment abans d'adoptar decisions referents a variacions en el temps de treball o el salari mínim interprofessional (SMI), així com a continuar amb els augments de les cotitzacions socials, que el gener de 2025 tornaran a incrementar-se tant les seves bases com els seus tipus.
L'Indicador Cepyne sobre la Situació de les Pimes Espanyoles corresponent al tercer trimestre, calcula que els costos laborals de les pimes van pujar entre juliol i setembre 4,2% en variació interanual i acumulen una alça del 18,1% des de 2019. I matisa que, malgrat la moderació de la inflació i, en especial, del preu de l'energia, que cau un 10,2% en el trimestre, el repunt de les vendes de les pimes es torna insuficient per compensar els sobrecostos. Al que s'uneix que la productivitat encadena set trimestres de caigudes interanuals i se situa lluny encara de recuperar nivells prepandèmia.
La conseqüència d'aquest entorn és la desaparició del microempresas un 1,9% des de 2019 i una ocupació congelada en aquest segment empresarial que suposa el 85% del teixit industrial amb assalariats.
Costos generals
Des de Cepyme adverteixen que l'evolució dels costos generals en les empreses cobra especial importància en un escenari de pèrdua de productivitat. Malgrat la seva moderació en el tercer trimestre, quan creixen un 0,4%, destaca la tendència alcista dels costos laborals especialment en les de menor mida. Així com l'acumulació d'aquests costos generals, un 24,1% majors que en prepandèmia (36,7% més alts les entrades, 68,5% més cara l'energia i 18,1% més alts els laborals).
Uns sobrecostos que es mantenen malgrat una estabilització dels preus de certs factors productius, com un descens del 10,2% interanual en l'energia, malgrat superar en un 68,5% el nivell de 2019. Si es compara el tercer trimestre de 2019 amb el correlatiu de 2024, la pujada dels costos operatius generals per al conjunt de les pimes assoleix el 24,1%, sent del 25,3% per a les petites i del 21,6% per a les mitjanes.
Component laboral
Tocant al cost laboral, l'Indicador destaca que ha pujat un 4,2% interanual en el tercer trimestre (3% si s'ajusta per la inflació), el que suposa el ritme més gran des de juny de 2021. També aquí es genera disparitat per mida, sent més grans les alces per a les petites que per a les mitjanes tant respecte a 2019 com en comparació interanual. Si per al conjunt de les pimes el component laboral va pujar un 18,1% respecte a 2019, les petites suporten un 19,3% d'increment, davant el 15,3% de les mitjanes companyies.