Aquesta setmana, el barril de petroli Brent (el que es compra a Europa) ha passat de 71 a 77 dòlars i ha arribat a pagar-se a 79. L'amenaça d'un bombardeig d'instal·lacions petrolíferes iranianes per part d'Israel (possibilitat confirmada per Joe Biden) ha portat els preus del cru a la seva pujada setmanal més gran en dos anys, la qual cosa ha revifat el temor d'un repunt de la inflació que, al seu torn, podria limitar les retallades dels tipus d'interès.
Així i tot, els analistes recorden que el petroli segueix lluny dels seus màxims anuals i simplement ha compensat les baixades de setembre, però adverteixen que la situació podria agreujar-se si Israel ataca instal·lacions petrolieres de l'Iran o si Teheran opta per bloquejar l'estret d'Ormuz, per on passa el 20% del subministrament mundial de cru. Els preus del petroli s'han convertit aquesta setmana en el 'canari a la mina' del conflicte al Pròxim Orient, ja que han reaccionat a l'alça davant de qualsevol senyal que apuntés a un agreujament de la situació.
L'enlairament del cru, que ha arribat a tocar els 79 dòlars per barril -el seu nivell més alt des de finals d'agost- es va iniciar dimarts, després que els EUA alertessin d'un imminent atac de l'Iran contra Israel. Els preus es van moderar dimecres, després de mantenir l'OPEP+ el seu pla per reactivar la producció a partir de desembre, i van tornar a despuntar dijous davant del risc que Israel ataqui instal·lacions petrolieres iranianes.
Comentaris de Biden
El detonador va ser un comentari del president dels EUA, Joe Biden, que va dir, abans de pujar a l'helicòpter presidencial, que aquesta possibilitat és sobre la taula. Els analistes coincideixen que els factors que determinaran els preus del cru a partir d'ara són la situació al Pròxim Orient; l'evolució de la demanda, ara estancada, i l'actitud que la OPEP+ adopti sobre els nivells de producció.
Ignacio Cantos, director d'Inversions d'ATL Capita comenta a Efe que, de moment, les pujades d'aquesta setmana es limiten a compensar les caigudes registrades al setembre. "Veiem una tornada (dels preus del cru) a la zona mitjana dels últims anys", explica. "Ara per ara, els preus del petroli es mantenen molt per sota del seu màxim recent", recorden Claudio Irigoyen i Antonio Gabriel, de Bank of América, en un informe recent.
92 dòlars a l'abril
El preu del Brent, el cru de referència a Europa, va superar els 92 dòlars per barril a l'abril. Tanmateix, Irigoyen i Gabriel precisen que "una escalada més gran podria impulsar la inflació general i les expectatives d'inflació".
Segons Thomas Hempell, de Generali Investments, "el principal senyal a vigilar a curt termini és el risc d'interrupció del subministrament de petroli". "Els atacs de represàlia d'Israel poden afectar els centres de producció de petroli iranians; els hutíes del Iemen podrien intensificar els atacs al mar Roig, el que pertorbaria encara més el comerç mundial, i, en cas extrem, l'Iran podria intentar tancar de facto l'estret d'Ormuz," explica.
Temor per la inflació
En una situació com aquesta, afegeix, "la pujada dels preus de l'energia podria suscitar noves preocupacions inflacionistes i frenar la normalització de la política monetària". No obstant això, Hempell precisa que "l'atonia de l'economia xinesa i el nou alentiment de la producció industrial mundial han llastat els preus de l'energia durant l'estiu".
A aquest factor se sumaria, "el recent gir estratègic" de l'Aràbia Saudita, que sembla haver abandonat el seu objectiu d'elevar el preu del cru fins als cent dòlars i aposta ara per augmentar la producció.
Segons Manuel Pinto, analista de mercats, resulta "difícil" predir l'evolució dels preus del cru "en un escenari en el qual, ara mateix, tot depèn de la resposta d'Israel" a l'atac iranià. Tanmateix, considera que, a llarg termini, "l'espiral baixista del petroli podria continuar fins als 60 dòlars per barril" per l'estancament del consum i l'augment previst de la producció.