El barril de petroli Brent es mantenia al migdia d'aquest dilluns entorn dels 81 dòlars, el seu màxim des de l'agost passat, pressionat per temors puntuals sobre el subministrament arran de les noves sancions dels Estats Units i el Regne Unit de la indústria petroliera russa. El cru del mar del Nord, de referència a Europa, va arribar a negociar-se a 81,60 dòlars a les 9:40 hores (8:40 GMT), un 2,31% més que al tancament de divendres, si bé després moderava el seu ascens i cotitzava a 81,10 dòlars a les 10:00 hores (11:00 GMT).

El Brent seguia així la tendència alcista iniciada a finals de la setmana passada, impulsada per l'anunci de sancions a dos dels productors més grans i exportadors de petroli i gas de Rússia, Surgutneftegas i Gazprom Neft, la tercera companyia del país. A més, els Estats Units van sancionar més de dues dotzenes de filials, així com a 183 vaixells cisterna que, segons Washington, formen parteix d'una flota no declarada per eludir les sancions occidentals.

Sancions a l'Iran

Segons els analistes, les restriccions a aquestes dues empreses, que produeixen en conjunt més d'un milió de barrils diaris valorats en uns 23.000 milions de dòlars anuals, podrien afectar negativament les seves exportacions a l'Índia i la Xina. Stephen Innes, de SPI Asset Management, va apuntar que existeix així mateix la inquietud entre els inversors que el president nord-americà electe, Donald Trump, "intensifiqui les sancions contra el petroli iranià".

Innes va observar, no obstant això, que, al marge de l'actual nerviosisme sobre l'oferta, els experts "es mantenen cauts sobre la futura direcció" dels preus del cru, atesa la debilitat de la demanda. Aquest analista va assenyalar que, a mitjà termini, existeix el risc invers que el subministrament superi el consum, "especialment ja que l'OPEP+ (Organització de països exportadors de petroli i els seus socis) preveu reintroduir barrils al mercat", encara que de moment l'hagi posposat fins a l'abril vinent. Innes va recordar que el pronòstic sobre la demanda mundial de petroli "és cautelosament modest".

Així, l'Agència Internacional d'Energia (AIE) va projectar al seu últim informe un creixement d'aquesta demanda d'1,1 milions de barrils per dia (mb/d), fins a 103,9 mb/d el 2025, davant un augment una mica inferior de 840.000 barrils per dia (kb/d) el 2024. Tanmateix, l'organisme va reconèixer que la disminució del consum a la Xina podria fer caure les xifres. L'AIE va dir al document que, si bé tot indica que el mercat estarà bé subministrat el 2025 -amb un augment previst de l'oferta d'1,9 mb/d fins a 104,8 mb/d-, "persisteixen riscos geopolítics que poden impactar-lo amb poc o cap preavís".