El producte interior brut (PIB) de Barcelona ha superat per primer cop els 100.000 milions d'euros l'any 2023, concretament, la dada va arribar als 103.589 milions d'euros, amb un augment nominal del 9,6% respecte de 2022. La xifra suposa el 34,5% del PIB català i un augment del 2,8% en relació amb l'any anterior. El PIB barceloní ha crescut més que el català (2,6%) i l'estatal (2,5%).
El Departament d'Anàlisi de l'Oficina Municipal de Dades (OMD) de l'Ajuntament de Barcelona ho atribueix a "l'estructura sectorial de l'economia de la ciutat", on predomina el sector serveis (amb un 90%), principalment comerç, transport i hostaleria (23,6%). També tenen pes l'administració pública, l'educació, la sanitat, els serveis socials (18,1%) i les activitats professionals, científiques i administratives (15,2%). Totes tres sumen quasi el 60% del total del sector serveis.
El sector serveis de Barcelona representa el 42,3% del sector a Catalunya i destaquen, amb més del 50% de pes sobre els totals de Catalunya, les activitats d'Informació i Comunicacions (73,7%), Financeres (57,6%), Artístiques i recreatives (51%) i Activitats professionals (50,7%).
Els salaris de Barcelona, un 15% més alts que a Catalunya
Amb una desagregació més detallada, les branques amb uns valors més elevats d'especialització són Telecomunicacions, serveis informàtics i d'informació (pes a Barcelona 2,2 vegades més que a Catalunya), Publicitat, activitats professionals i tècniques (1,9), Activitats artístiques, recreatives i d'entreteniment (1,6), Activitats jurídiques i comptables (1,6) i Activitats financeres (1,6) i Activitats de Recerca i desenvolupament (1,6).
Finalment, pel que fa a la distribució del valor afegit brut (VAB) entre els treballadors assalariats i l'excedent d'explotació (rendes professionals i empresarials) a Barcelona la Remuneració d'Assalariats suposa el 59% del VAB, mentre que a Catalunya aquesta xifra és del 54%. Aquest diferencial és conseqüència tant d'una superior taxa de salarització de l'economia com, sobretot, pels salaris de Barcelona, que són un 15% més alts que a Catalunya, segons l'OMD.
L'economia espanyola va créixer un 0,7% en el primer trimestre
En el cas de l'economia espanyola va créixer un 0,7% en el primer trimestre de 2024, el mateix que en el trimestre anterior, i va accelerar tres dècimes el seu avenç interanual, fins al 2,4%. La demanda nacional va aportar 2,2 punts al creixement interanual del PIB, la seva contribució més alta des del segon trimestre de 2022, mentre que la demanda externa va aportar dues dècimes. Amb aquest repunt, l'economia espanyola acumula 12 trimestres consecutius d'alces interanuals.
Durant el primer trimestre de l'any, el consum de les llars va créixer un 0,3%, el mateix que en el trimestre previ, en tant que la despesa pública es va contraure un 1%, mostrant la seva primera taxa negativa trimestral des del segon trimestre de 2022. La inversió, per la seva part, va augmentar un 2,6% entre gener i març després de dos trimestres en negatiu, registrant el seu repunt més gran des del primer trimestre de 2023.