L’economia catalana va créixer un 0,9% en el tercer trimestre de l’any i l’augment del PIB interanual se situa en el 3,8%, segons l’estimació avançada de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) publicada aquest dimecres. La taxa catalana se situa quatre dècimes per sobre de l'espanyola (+3,4%).
El creixement del 3,8% del PIB català suposa un augment de cinc dècimes respecte al del segon trimestre (+2,9%). L’impuls dels serveis (4,4%) explica l’increment, mentre que la indústria puja un 4,3%; l’agricultura, un 14,4% i la construcció, un 2,9%.
L'augment del sector serveis, protagonista en les contractacions de la temporada turística, ha sigut de més d'un punt que el segon trimestre de l'any (+3,4%). Les branques que més han contribuït al creixement d'aquest sector són l’hoteleria i restauració, el comerç al detall, els serveis informàtics, els serveis jurídics, els serveis de transport, la venda de vehicles a motor i els serveis de seguretat.
Pel que fa a la indústria, presenta un increment del 4,3%, un punt i tres dècimes menys que en el trimestre anterior (5,6%). En aquest cas, la indústria alimentària i la indústria farmacèutica són les que més han pujat.
L'activitat de la construcció mostra una taxa de variació d’un 2,9%, dues dècimes menys que la del darrer trimestre (3,1%). Pel que fa a l’agricultura, el sector continua amb la recuperació iniciada l’any en curs i experimenta un increment del 14,4%, tres punts i sis dècimes més que el segon trimestre de l’any (10,8%).
Estudi de la Cambra de Comerç
Catalunya segueix sent un país amb un pes substancial de la indústria que manté una evolució constant al llarg dels anys, però que darrerament dona mostra de l'estancament dels nivells de productivitat que l'allunyen progressivament de la seva competència europea. Aquest és un fet marcadament important si es té en compte que la productivitat explica, en molt bona part, l'expansió i creixement dels països perquè genera valor a la seva economia i afavoreix el benestar de la població gràcies a l'increment dels salaris.
Amb aquesta visió, l'anàlisi La indústria manufacturera a Catalunya: “Quo Vadis”?, que va presentar l’octubre passat la Cambra de Comerç de Barcelona, posa èmfasi en com és de primordial que la indústria manufacturera elevi la productivitat. Catalunya mostra una bretxa de productivitat creixent respecte a la zona euro entre el 2014 i el 2022. Denota l'informe del servei d'estudis de la Cambra que s'han estancat els augments de la productivitat registrats en les darreres dècades, perquè el dinamisme més gran de la indústria manufacturera a Catalunya s’estaria recolzant en millores relatives de competitivitat de caràcter conjuntural (augments més continguts dels preus energètics i dels costos laborals).