L'economia espanyola s'ha desaccelerat una dècima fins al març a Espanya i ha crescut un 0,6% --el creixement més baix des del segon trimestre de 2023--, després de frenar-se el consum i la inversió, el que no ha pogut ser compensat pel repunt de les exportacions. D'acord amb les dades de comptabilitat nacional publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el creixement s'ha sustentat en la demanda interna, que ha aportat 0,4 punts, i en grau més baix en la demanda externa (exportacions i importacions), que va contribuir amb 0,2 punts.

Així, l'economia s'ha moderat una dècima respecte al quart trimestre de l'any passat, la taxa de creixement del qual s'ha revisat una dècima a la baixa, igual com el tercer trimestre de 2024, fins al 0,7% en ambdós casos.

S'alenteix el consum de les famílies

La inversió empresarial s'ha moderat 2,4 punts en el primer trimestre, fins a l'1,1%, com també la inversió en habitatge, edificació i construcció, que augmentava un 1,8% en el quart trimestre i en aquest primer s'ha frenat lleument, fins a l'1,6%. També s'ha alentit el consum de les famílies, cinc dècimes, i situa el seu creixement en el 0,4%, mentre que la despesa final de les administracions públiques va augmentar 0,2%, una taxa que es manté respecte al trimestre anterior (que s'ha revisat una dècima a la baixa), detalla l'INE. Les exportacions han augmentat l'1%, per sobre del 0,1% del trimestre anterior, mentre que les importacions s'han moderat sis dècimes en els tres primers mesos de l'any, fins al 0,7%.

El Ministeri d'Economia, Comerç i Empresa considera que les dades "reflecteixen el manteniment de la fortalesa i creixement equilibrat de l'economia espanyola". "Espanya continua fent compatible el creixement econòmic amb una inflació moderada, malgrat l'elevada incertesa de l'entorn internacional", expliquen des del Ministeri, a més de considerar que les "excel·lents dades macroeconòmiques s'estan traslladant també a les dades micro, millorant la situació i perspectives econòmiques de les nostres empreses i famílies".

Creix l'agricultura i la ramaderia

Des del punt de vista de l'activitat, l'agricultura, ramaderia, silvicultura i pesca ha estat el sector que més ha crescut, un 7,1%, davant la caiguda del 0,7% del trimestre anterior, seguit de la indústria (1,1%), la construcció (0,4%) i els serveis (0,3%). Dins de la indústria, la manufacturera va avançar el 0,8% trimestral, mentre que dins dels serveis els creixements més grans van ser les activitats immobiliàries (1,4%), la de comerç, transport i hostaleria (1,3%) i les activitats professionals, científiques i tècniques (0,7%).

En sentit contrari, van descendir les d'informació i comunicacions, un 3,8%; les activitats artístiques, recreatives i altres serveis, un 1,4%; les financeres i d'assegurances, un 0,7%; i les d'administració pública, educació i sanitat, un 0,4%.