L'economia espanyola va créixer un 0,8% en el segon trimestre de l'any, el mateix que en el trimestre anterior, i va accelerar tres dècimes el seu avenç interanual, fins al 2,9%, segons l'avenç de les dades de Comptabilitat Nacional publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La demanda nacional va aportar 2 punts al creixement interanual del PIB, mentre que la demanda externa va contribuir amb nou dècimes. Per la seva part, el creixement trimestral del PIB en un 0,8% es va basar fonamentalment en el sector exterior, que es va apuntar cinc de les vuit dècimes.

Durant el segon trimestre de l'any, el consum de les llars va créixer un 0,3%, una dècima menys que en el trimestre previ, en tant que la despesa pública va pujar un 0,2%, en contrast amb el retrocés del 0,6% del trimestre anterior. La inversió, per la seva part, va pujar un 0,9% entre abril i juny, desaccelerant en 1,7 punts el seu creixement respecte al registrat en el primer trimestre de l'any.

El Ministeri d'Economia, Comerç i Empresa ha destacat que la dada d'avenç del PIB publicat per l'INE "certifica el fort dinamisme de l'economia espanyola, amb un elevat creixement en el segon trimestre, del 0,8%, que impulsa el creixement interanual fins al 2,9%". "Aquest creixement continua sent equilibrat, amb una aportació molt positiva del nostre sector exterior i una moderació progressiva dels preus", ha ressaltat el Departament que dirigeix Carlos Cuerpo. El ministre Cuerpo ha destacat que aquestes dades, juntament amb l'"excel·lent" evolució de l'ocupació, "confirmen la fortalesa de l'economia espanyola, amb un creixement fort i equilibrat, superior al dels seus principals socis".

El consum de les llars creix un 2,3% interanual

En taxa interanual, el PIB del segon trimestre va créixer un 2,9%, la qual cosa suposa tres dècimes més que en el trimestre precedent, la taxa del qual s'ha revisat una dècima, fins al 2,6%. El consum de les llars va registrar un creixement interanual del 2,3%, mentre que la despesa pública va augmentar també un 2,3%, taxa 1,1 punts inferior a la del primer quart de l'any i el seu menor avenç des del primer trimestre de 2023. La inversió, per la seva part, va avançar un 1,2% interanual, sis dècimes menys que en el trimestre previ.

Per contra, les exportacions i les importacions van mostrar en el segon trimestre de l'any les seves alces interanuals més grans des del primer trimestre de 2023, amb creixements del 3,6% i de l'1,4%, davant els descensos del 0,2% i del 0,7% del trimestre anterior, respectivament.

L'ocupació de l'economia, en termes de Comptabilitat Nacional, va augmentar un 2% interanual, 1,2 punts menys que en el trimestre anterior. Aquest indicador portava quatre trimestres amb taxes superiors al 3%. En termes trimestrals, l'ocupació va pujar un 0,3%, davant el retrocés del 0,1% del primer trimestre. Per la seva part, el nombre d'hores efectivament treballades va augmentar un 1% entre abril i juny i un 2,1% interanual, set dècimes més del que ho va fer en el primer trimestre de l'exercici.