L'economia espanyola va créixer en el primer trimestre de l'any un 0,5%, una dècima més que en el trimestre anterior, gràcies a l'avenç de la inversió i de les exportacions, ja que el consum de les llars es va contraure un 1,3% i la despesa pública va baixar un 1,6%. En termes interanuals, el PIB va trepitjar encara més l'accelerador i va elevar nou dècimes el seu creixement, des del 2,9% al 3,8%, segons l'avenç de dades de Comptabilitat Nacional publicat aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
El Ministeri d'Assumptes Econòmics ha destacat que aquesta acceleració del PIB s'ha degut a l'impuls de les exportacions i a la inversió i s'ha produït "en un context internacional de gran incertesa", marcatge per les conseqüències de la guerra de Rússia a Ucraïna, la qual cosa evidència, segons el seu parer, la "gran solidesa i resiliència" de l'economia espanyola.
Després de les dades publicades aquest divendres, el Departament que dirigeix Nadia Calviño ha subratllat que Espanya "ha aconseguit pràcticament el nivell de PIB previ a la pandèmia", l'únic indicador pendent de recuperar.
El consum final de les llars, l'agregat amb major pes al PIB, es va contraure un 1,3% i encadena dos trimestres consecutius de caigudes després de cedir un 1,7% en el quart trimestre. La despesa en consum final de les administracions públiques va caure un 1,6%, quan el trimestre anterior creixia a un ritme del 2%.
Per contra, la inversió es va incrementar un 1,2%, fonamentalment per l'embranzida de la inversió empresarial en maquinària i béns d'equip, que va pujar un 3,8%, després de la forta caiguda del trimestre anterior. La inversió en habitatge i construcció també es va recuperar en el primer trimestre, amb un avanç de l'1%.
Creixen les exportacions de béns i serveis
Les exportacions de béns i serveis van créixer un 5,8%, després de quatre trimestres en negatiu. Les importacions també es van recuperar i van avançar un 3,1%, en línia amb el repunt de la inversió empresarial interna. Per sectors destaca el creixement del 4,8% de l'agricultura, ramaderia, silvicultura i pesca. La construcció va registrar un avenç trimestral del 2,1%, mentre que la indústria va créixer el 0,6%.
El sector serveis es va quedar estancat, amb una lleugera caiguda del 0,1%, si bé les activitats de comerç, hostaleria i transport van créixer el 2,7% trimestral en comparació amb la contracció del trimestre previ. El PIB a preus corrents es va situar en 351.617 milions d'euros, la qual cosa suposa un nou màxim trimestral en la sèrie històrica de l'INE. La renda nacional bruta va créixer un 2,1% trimestral, mentre que la renda nacional disponible bruta es va incrementar un 2,6%.