El producte interior brut (PIB) va créixer el segon trimestre de 2023 un 0,4%, el que suposa una desacceleració davant el primer trimestre de l'any quan l'economia espanyola va augmentar un 0,5% (l'INE ha rebaixat una dècima l'estimació anterior del 0,6%), segons les dades donades a conèixer aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Aquest alentiment del ritme de creixement està en línia amb el pronosticat pels experts que comencen a apuntar l'efecte de les pujades de tipus d'interès. En termes anuals, el PIB puja un 1,8% davant el 4,2% del primer trimestre de l'any.
L'INE ha refet les dades anteriors. Així, en termes trimestrals rebaixa en una dècima -del 0,6% al 0,5%- el creixement del primer de 2023, encara que eleva del 0,4% al 0,5% el del quart de l'any passat. Més lluny, incrementa dues dècimes el registre del segon trimestre de l'any passat, al 2,8%, però aguditza el descens en una dècima del primer, a una caiguda del 0,6%. En termes anuals, redueix una dècima, al 3%, el quart de l'any passat, i puja una dècima el del segon del mateix any, al 7,8%.
El consum ha donat mostres d'un dinamisme més gran i creix entre abril i juny un 1,6% en termes trimestrals, trencant la tendència dels dos trimestres anteriors en què va descendir un 1,4% en el primer de 2023 i el 0,6% en el quart de 2022 mesurat en termes de volum. Així, la demanda externa passa a un segon pla, ja que aporta un 0,3% al creixement en termes anuals (1,8%), molt per sota de l'1,5% de la demanda nacional. El trimestre anterior, la demanda nacional va aportar al creixement un 1,4% i la demanda externa un 2,8%, sobre el 4,2% de l'increment anualitzat, el que posa de manifest una profunda caiguda de la demanda externa en aquest segon trimestre.
En termes trimestrals, el consum de les famílies puja un 1,6%, donant la volta a les caigudes de l'1,4% en el primer trimestre i 1,6% en el quart de l'any passat, i el consum públic torna també a créixer, un 1,5% davant el descens de l'1,6% del trimestre anterior. La formació bruta de capital recobra el dinamisme, ja que puja un 3% en termes trimestrals davant l'1% del trimestre anterior, encara que continua tenint una comportament escàs tenint en compte les inversions que generen els fons Next Generation. Dins d'aquesta partida, la sorpresa la dona la inversió en habitatges i altres edificis que creix un 7,3% i la inversió en maquinària que redueix el seu creixement a l'1%, sobre un 3,3% del trimestre anterior. En conjunt, la demanda nacional ha crescut un 1,9% en termes trimestrals. Per la part exterior, les exportacions cauen un 4,1%, quan en el primer trimestre van créixer un 5,6%, i les importacions, que encara que descendeix ho fan a un ritme menor, una dècima, davant l'augment del 2,7% del registre anterior.
En termes anuals, es pot ressenyar la profunda caiguda des del 4,2% del trimestre anterior a l'1,8% del segon i el canvi de la composició de l'economia, on la demanda nacional ha agafat el relleu a l'externa. Per components, el consum global s'incrementa un 1,4% respecte al mateix trimestre de 2022, dues dècimes inferior a la del primer trimestre. En el cas de les llars, puja el 0,5%, la qual cosa suposa 1,2 punts menys que en el trimestre passat i el consum públic presenta un creixement del 3,8%, amb un augment de 2,3 punts respecte al trimestre precedent. La formació bruta de capital (inversió de les empreses) registra una variació del 2,2%, superior en 1,7 punts al del trimestre anterior, la inversió en actius fixos materials presenta una taxa interanual de l'1,8%, el que suposa 1,0 punts més que en el trimestre precedent i, dins d'aquesta partida, la inversió en habitatges i altres edificis i construccions disminueix cinc dècimes, passant del 4,9% al 4,4%, mentre que la inversió en maquinària, béns d'equipament i sistemes d'armament creix 3,1 punts en presentar una variació del −2,8%, davant el −5,9% del trimestre anterior.
Respecte al sector exterior, l'INE determina que les exportacions de béns i serveis presenten una variació interanual del 0,7%, la qual cosa suposa 9,5 punts menys que en el trimestre anterior, una desacceleració que es produeix per un descens en les taxes interanuals de les exportacions de béns (del 4,9 al −3,6%) i de les exportacions de serveis (del 23,1% a l'11,2%). Per la seva part, la variació de la despesa de no residents al territori econòmic disminueix 17,7 punts (del 33,6% al 15,9%). Les importacions de béns i serveis varien un 0,2% respecte al mateix trimestre de l'any anterior, 3,1 punts menys que en el primer trimestre, a causa de la disminució en les importacions de béns (del 2,9% al −0,6%) que és compensada en part per un increment en la taxa de variació interanual de les importacions de serveis (del 4,5% al 4,8%). Per la seva part, la despesa de residents a la resta del món disminueix en 8,5 punts la seva variació interanual aquest trimestre (del 15,5% al 7,0%).
Per sectors
El valor afegit brut de les branques industrials no varia respecte al mateix trimestre de 2022, el que suposa un descens de 4,3 punts respecte a la taxa interanual del trimestre anterior. Dins de les mateixes, la indústria manufacturera augmenta un 1,9%, la qual cosa suposa 3,8 punts menys que en el trimestre precedent. El de la construcció creix un 5,4% respecte al mateix trimestre de 2022, cinc dècimes menys que en el trimestre anterior. La variació interanual del valor afegit brut dels Serveis en el segon trimestre és del 2,1%, 2,3 punts menys que la del trimestre precedent. Finalment, les branques primàries registren una variació interanual del 0,5% aquest trimestre, davant el 3,2% del trimestre anterior.
Salaris i beneficis empresarials
La remuneració dels assalariats presenta un creixement interanual del 7,3% en el segon trimestre, set dècimes inferior al del trimestre anterior, conseqüència de l'augment del 2,8% del nombre d'assalariats, una dècima superior al del trimestre precedent, i que la remuneració mitjana per assalariat creix un 4,5%, davant el 5,3% del primer trimestre. Però si es relaxa el creixement dels salaris, també el de l'excedent d'explotació brut (similar als beneficis empresarials), que augmenten un 9,6% en taxa interanual 6,3 punts menys que en el primer trimestre. Finalment, la quantia meritada en impostos sobre la producció i les importacions nets de subvencions registra un creixement del 3,3%, davant el 2,7% del trimestre anterior.
Hores treballades
El nombre d'hores efectivament treballades augmenta un 1,3% respecte al primer trimestre, 1,2 punts més que en el trimestre anterior i en termes interanuals, el nombre d'hores efectivament treballades disminueix cinc dècimes, fins al 0,6%. La taxa de variació interanual de les hores treballades en les branques industrials se situa en el −1,2%, el que suposa 3,1 punts menys que en el trimestre precedent; en el cas de la Construcció, la variació interanual és de l'1,7%, amb un augment de 2,4 punts respecte al trimestre anterior i al sector Servicios disminueixen quatre dècimes la seva variació interanual respecte al trimestre anterior, fins a una taxa de l'1,0%. Finalment, les branques primàries presenten una variació del −4,2%, amb un descens de 3,0 punts respecte al trimestre anterior.
La variació interanual de la productivitat per lloc de treball equivalent a temps complet se situa en el −1,1% i la productivitat per hora efectivament treballada registra una taxa de l'1,1%.