L'economia de la zona euro va registrar una contracció del 0,1% en el tercer trimestre de 2023 respecte dels tres mesos anteriors, la qual cosa contrasta amb l'avenç del 0,2% del segon tram de l'any, segons ha confirmat aquest dimarts Eurostat de manera preliminar. Es tracta de la primera caiguda del PIB trimestral des del segon trimestre de 2020, en plena pandèmia de la covid.
En canvi, en el conjunt de la Unió Europea, el PIB va créixer un 0,1% entre juliol i setembre, després de l'estancament del segon trimestre. En comparació amb el mateix trimestre de 2022, el PIB de la zona euro es va ampliar en un 0,5% i el del club comunitari, un 0,4%.
Entre els països de la UE les dades dels quals estaven disponibles, el ritme d'avenç trimestral més gran va correspondre a Letònia (0,6%), per davant d'Espanya (0,3%) i França (0,1%). Al contrari, els països amb pitjor acompliment en el trimestre van ser Irlanda (-1,8%), Àustria (-0,6%) i la República Txeca (-0,3%). Alemanya, per la seva part, va cedir un 0,1% entre juliol i setembre, després de la pujada del 0,1% en el segon trimestre.
En el cas d'Espanya, el creixement del PIB en el tercer trimestre es va moderar al 0,3% des del 0,4% del segon i del 0,6% dels tres primers mesos de 2023. D'aquesta manera, les lectures del PIB de la zona euro i de la UE van tornar a contrastar amb la dels Estats Units, que en el tercer trimestre es va anotar una alça de l'1,2% en taxa intertrimestral.
La inflació cau al 2,9%
Per la seva part, la taxa d'inflació interanual de la zona euro es va moderar 1,4 punts l'octubre en comparació amb el mes previ, assolint així el 2,9%, la qual cosa suposa el menor encariment dels preus des de juliol de 2021, segons l'estimació preliminar d'Eurostat, mentre que la taxa subjacent es va reduir en tres dècimes, al 4,2%.
La moderació el desè mes de l'any de l'escalada dels preus en la zona euro va obeir principalment a la caiguda de l'11,1% en el cost de l'energia, davant la baixada del 4,6% de setembre. A més, l'encariment dels aliments no processats va ser del 4,5%, 2,1 punts per sota de la dada del mes anterior.
Així mateix, en el cas dels serveis, els preus van pujar un 4,6% interanual, una dècima menys que al setembre, mentre els béns industrials no energètics es van abaratir sis dècimes des del mes anterior, amb una pujada del 3,5%.
En excloure del càlcul l'impacte de l'energia, la taxa interanual d'inflació a l'octubre es va situar en el 4,9%, davant el 5,5% del mes anterior, mentre que en deixar fora també l'impacte del preu dels aliments, l'alcohol i el tabac, la taxa subjacent d'inflació es va quedar en el 4,2%, tres dècimes menys.
Entre els països que comparteix la divisa comuna, les taxes anuals d'inflació més baixes es van registrar a Bèlgica (-1,7%), els Països Baixos (-1%) i Itàlia (+1,9%), mentre que les pujades més intenses dels preus van correspondre a Eslovàquia (+7,8%), Croàcia (+6,7%) i Eslovènia (+6,6%). Del seu costat, Espanya es quedaria per sobre de la mitjana de l'eurozona amb un 3,5%.