Les anàlisis sobre les eleccions nord-americanes del pròxim 5 de novembre inunden les taules dels gestors del mercat, gairebé sempre amb la premissa de la victòria del candidat republicà, Donald Trump. Més inflació, tipus més alts, més despesa pública i menors impostos conformen el panorama avançat postelectoral que està deixant una mica parada les borses a falta d'estímuls clars. Aquesta setmana va tocar recollir beneficis a bona part de les places mundials i l'Ibex-35 es va deixar un 1% aferrant-se als 11.800 punts. L'inversor mira les accions i els resultats empresarials, mentre veu com apugen els tipus al mercat de bons davant de l'expectativa electoral. La referència a 10 anys als Estats Units es col·loca en nivells del 4,22%, lluny del 3,6% marcat a mitjans de setembre, moment previ a la rebaixa de mig punt de la Reserva Federal (Fed), i arrossega a altres economies com l'europea, on el bo espanyol torna a saltar la barrera del 3%.

Una situació que està provocant la depreciació de l'euro, que ja es mou en 1,08 dòlars, lluny dels 1,19 de màxim que va tocar a mitjans del mes d'agost passat. El bitcoin i el petroli han estat puixants en la setmana igual que l'or, que ja cotitza en 2.755 dòlars l'unça. La principal criptodivisa va tancar en 67.506 dòlars, encara que va arribar a vorejar els 69.000, nivell molt pròxim al seu màxim històric de 71.000 dòlars marcat el març d'aquest any. El petroli va guanyar dos dòlars el barril, fins als 75,88 dòlars, mentre persisteixen les males notícies en la guerra de l'Orient Mitjà i l'escalada bèl·lica sobre Ucraïna es veu alimentada amb tropes d'elit de Corea del Nord.

El panorama no és senzill, encara que les abundants dades macro ajudaran a resoldre part de l'equació i l'altra s'aclarirà amb els resultats empresarials: 170 empreses del S&P 500 presentaran les seves xifres (entre elles 5 dels anomenats 7 Magnífics de la tecnologia), mentre que l'Stoxx 600 revelarà 70 companyies els seus resultats a setembre. Els experts esperen una setmana molt marcada per les importants dades macro.

El començament de la setmana destacarà per la publicació de les vendes minoristes de setembre a Espanya. L'endemà, es coneixerà la confiança del consumidor GFK d'Alemanya al novembre, registrant l'octubre una lleu recuperació fins a -21,2 punts (davant -22,0 punts al setembre).

En l'equador de la setmana es publicaran nombroses dades rellevants com la lectura final de l'índex de confiança del consumidor de l'eurozona a l'octubre. A més, aquest dia vindrà protagonitzat per la dada preliminar del PIB de l'eurozona del tercer trimestre, clau per determinar el grau de desacceleració de l'activitat: s'espera un creixement del 0,8% que contrastarà amb la dada de creixement dels Estats Units d'igual període amb un augment del 3%. En una jornada que també es coneixerà l'evolució de l'activitat entre juliol i setembre de França, Espanya, Itàlia i Alemanya. Addicionalment, entre dimecres i dijous, el focus d'atenció se situarà, per les seves implicacions en les decisions del BCE, en la lectura preliminar de l'IPC d'Espanya, Alemanya, França i Itàlia d'octubre. Finalment, el divendres 1 de novembre destacarà per l'absència de publicacions macroeconòmiques a l'eurozona. En l'àmbit empresarial, destacaran els resultats de Galp, Endesa, Amundi i BBVA entre d'altres.

Ocupació als Estats Units

Als EUA començaran la setmana amb la dada de l'índex manufacturer de la Fed de Dallas d'octubre. L'endemà es donarà a conèixer l'índex Case-Shiller i el de confiança del consumidor del Conference Board d'octubre, després de registrar el mes de setembre passat el seu retrocés més gran des d'agost de 2021. A més, es publicarà l'enquesta JOLTs d'ocupació i la lectura preliminar d'inventaris a l'engròs de setembre.

El dimecres 30 vindrà protagonitzat per la publicació de nombroses dades macroeconòmiques i com totes les setmanes coneixerem les sol·licituds setmanals d'hipoteques, així com la venda d'habitatges pendents, indiquen des de Self Bank. Aquest dia destacarà a més per la lectura preliminar del PIB i del consum personal del tercer trimestre, clau per determinar el sentiment econòmic davant de les eleccions presidencials nord-americanes. Aquestes dades vindran acompanyades per la publicació de l'enquesta d'ocupació del sector privat ADP d'octubre.

Dijous, l'atenció se centrarà en la publicació dels ingressos i les despeses personals de les llars nord-americanes. També serà rellevant l'evolució de l'índex de gestors de compra. Addicionalment, es publicaran les sol·licituds setmanals de prestacions d'atur i l'índex de preus PCE, que serà essencial per analitzar les futures decisions de la Fed. Per finalitzar la setmana, l'atenció se centrarà en la taxa d'atur d'octubre, després de mostrar una baixada de 0,1 punts, fins al 4,1% al setembre. En l'àmbit empresarial, destacarà els resultats de MSCI, Microsoft, Meta i Visa entre d'altres.