La Confederació Nacional de Pimes (Conpymes) ha interposat un recurs contenciós-administratiu davant del Tribunal Suprem contra l'assignació "a dit" de subvencions a CEOE i Cepyme per a la digitalització del sector productiu. L'agrupació de la petita i mitjana empresa denuncia que, en el marc dels ajuts dels fons europeus Next Generation, el Govern central ha assignat de forma directa i nominativa recursos públics a CEOE i Cepyme, per import de 15,3 milions d'euros i 5,1 milions, respectivament. "Estem davant de l'assignació d'importants quantitats de diners que haurien d'arribar en igualtat de condicions a totes les empreses espanyoles", critica Conpymes.
Conpymes considera que la distribució dels fons Next Generation "ha de dur-se a terme amb mecanismes transparents que garanteixin l'accés en igualtat de condicions de totes les organitzacions empresarials, sobretot quan el Ministeri de Treball i Economia Social va reconèixer la inexistència d'un sistema d'acreditació de la representativitat empresarial perquè no hi ha un desenvolupament reglamentari."
El recurs contenciós-administratiu davant del Tribunal Suprem fa referència al Reial Decret 1027/2022, de 20 de desembre, promogut a instàncies del Ministeri d'Educació i Formació Professional, pel qual es regula la concessió directa de subvencions a interlocutors socials per a la digitalització del sector productiu, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència -Finançat per la Unió Europea- Next Generation EU. Aquest recurs se suma al que ja va presentar l'organització davant de l'Audiència Nacional contra el Ministeri de Treball per la seva negativa a acreditar la representativitat de Conpymes "en igualtat de condicions" que la resta de les organitzacions empresarials estatals.
En funció d'aquest, també ha tingut accés als ajuts europeus el sindicat UGT, però en aquest cas, Conpymes argumenta que "les organitzacions sindicals sí que gaudeixen de mecanismes transparents i regulats de reconeixement de la seva representativitat".
En aquest sentit, Conpymes defensa que només podrien concedir-se aquests ajuts a CEOE i Cepyme si s'haguessin desenvolupat mecanismes que garanteixin el seu accés a totes les organitzacions que puguin acreditar la seva representativitat. "Un Govern -afegeix la confederació en un comunicat- no pot actuar d'una forma un dia, reconeixent que no existeix sistema per mesurar i determinar el grau de representativitat empresarial, i després d'una altra, reconeixent una pseudorepresentativitat a algunes organitzacions que a la fi gaudeixen d'una menor implantació".
El president de Conpymes, José María Torres, ha criticat una vegada més "el monopoli de la representativitat" de CEOE i Cepyme en l'àmbit empresarial, que es mostra en l'accés als ajuts, però també en el diàleg social, adoptant posicions en favor de la gran empresa, i que deixa de banda també els autònoms. En definitiva, Conpymes recorre el decret per considerar que "és contrari a l'interès públic, que hauria de ser el de la vertebració en igualtat de condicions a totes les organitzacions representatives, i també per considerar-ho contrari a la Constitució i a les Lleis i drets i interessos de les micro, petites i mitjanes empreses espanyoles".