La vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, tindrà dues intenses jornades de treball aquest dimecres i demà dijous amb els agents socials a Catalunya. De la seva primera trobada el dia d'avui amb el president de la patronal Pimec, Antoni Cañete, es desprèn que el pla d'acompanyament a les pimes per implantar la reducció de la jornada laboral podria incloure alguna de les peticions que la patronal ha posat sobre la taula, d'acord amb els riscos que veu en l'aplicació de la mesura en les pimes i, especialment, en les micro empreses.

Mentre que la ministra Díaz s'ha mostrat oberta al diàleg i a la recerca de consensos, des de la patronal s'ha insistit que la reducció de la jornada laboral és inviable en moltes mitjanes i petites empreses perquè posa en risc la seva viabilitat i la seva competitivitat. En aquest sentit, Cañete ha valorat que la ministra mantingui aquest dimecres una reunió amb representants de diverses empreses de diferents sectors que li expressessin les seves reticències i li transmetran els inconvenients i perjudicis que tindria en els seus negocis l'entrada en vigor de la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores.

En un 30% dels convenis

És per això que des de la patronal s'aposta per treballar la reducció de la jornada laboral dins dels processos de negociació col·lectiva, perquè s'adeqüin a les característiques específiques de les empreses. "Som partidaris, com tots, de treballar menys i cobrar el mateix o, si és possible, més fins i tot, i hi ha empreses i sectors en què la reducció de jornada pot aplicar-se, com demostra el fet que ara com ara un 30% dels convenis ja la inclouen, però es tracta de sectors o de grans empreses en les quals és viable", ha insistit Cañete, en declaracions als mitjans de comunicació, posteriorment a la trobada que ha mantingut amb la vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz.

Segons Cañete, cal tenir en la dimensió i els sectors empresarials més afectats que ja es veuen afectats per altres reptes del mercat de treball. És a dir, la millora productivitat, l'absentisme, la reducció de l'altíssima incidència de les baixes laborals, la manca de professionals i de perfils qualificats, la dificultat de cobertura de determinats llocs de treball, reduir l'alt atur i millorar els temps de treball pactat. Ha posat d'exemple l'activitat de les farmàcies, del que ha dit "ha calculat el personal que necessitaria d'aplicar-se la reducció de jornada als empleats actuals i seria impossible trobar prou personal per cobrir-los", ha dit.

Per la seva part, Díaz ha posat èmfasi en la posició del ministeri "obert al diàleg i a la recerca de consensos". En aquest sentit, ha esmentat el pla d'acompanyament a les pimes en el qual està treballant el seu ministeri per aconseguir que totes les empreses, independentment de la seva mida i la seva activitat, puguin aplicar la reducció de la jornada.

Díaz ha evitat pronunciar-se sobre la concreció d'aquest pla, ni quantificar-lo -ja que inclouria ajuts econòmics a la contractació de personal en les pimes-, però s'ha mostrat convençuda que arribaran a acords amb les patronals i els sindicats.