La patronal Pimec, en declaracions del seu president Antoni Cañete, aplaudeix públicament la modificació del Consejo Estatal de la Pyme en incorporar una vocalia en representació de les organitzacions empresarials d'àmbit autonòmic i intersectorial més representatives de la petita i mitjana empresa, sense incloure en aquest supòsit les associacions integrades a organitzacions d'àmbit estatal. Cañete dona per fet que Pimec ocuparà aquesta vocalia i es felicita dels canvis que ha incorporat el Ministeri d'Indústria, que lidera Jordi Hereu, "perquè dona veu pròpia a la pime en la participació institucional en l'àmbit estatal". Es tracta d'una de les històriques reivindicacions de la patronal catalana, que agrupa més de 146.000 empreses.
Cañete ha destacat que aquest és un dels fets rellevants per a la trajectòria de l'organització que presideix en defensa dels deures i drets de les pimes, perquè a més l'esmentat consell depèn el nou Observatori Estatal de la Morositat Privada, amb un impacte positiu en l'economia i especialment en les pimes, així com en la competència, ja que el nombre d'empreses afectades per la norma s'estima en 32.500, amb un incompliment de terminis de pagament per part d'unes 23.800 (dades 2023).
El president de Pimec ha reconegut l'èxit de la tasca realitzada des de l'organització i que, el febrer passat, també es va traduir en la seva incorporació a la Comissió Nacional de Convenis Col·lectius, atorgant així a la patronal catalana, un de les parts integrants de Conpymes juntament amb autònoms afins a Sumar i Uatae, la representació institucional desitjada des de fa anys. Una representació que ja ha estat qüestionada per la patronal estatal CEOE, que presideix Antonio Garamendi.
Cañete ha explicat que el passat 1 de maig, el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) va publicar el Decret llei per a la creació del Consell Estatal de la petita i la mitjana empresa. Aquest Consell tindrà cinc vocalies, de les quals dos seran per a la CEOE, dos per a Cepyme i una cinquena per a "organitzacions amb veu pròpia", a més d'una altra vocalia per a patronals de pimes autonòmiques. Ha afegit que a Espanya "hi ha tres organitzacions representatives" de pimes, la CEOE, Pime Balears i Pimec, i que l'organització que dirigeix és l'única que té el 50% de representació en el diàleg social de la seva zona. En qualsevol cas, ha assegurat que li és indiferent que la vocalia l'ocupi Pimec o Pime Balears, ja que "hi haurà representació de les pimes amb veu pròpia dins del Consell Estatal, una cosa que no havia passat mai."
La patronal ingressa gairebé 23 milions
Les declaracions d'Antoni Cañete han tingut lloc posteriorment a la celebració aquest dimarts de l'Assemblea General de l'entitat, en la qual s'han sotmès a aprovació els comptes de 2023 i els pressupostos per al present any. En el balanç anual defensat per Cañete i auditat per la consultora Faura Casas, Pimec va tancar l'exercici 2023 amb uns ingressos de 22,87 milions d'euros, pràcticament un milió més del pressupostat i un 4% més que el 2022, i preveu créixer un altre 3% el 2024, fins a 23,56 milions. El benefici va augmentar un 35%, fins a 936.000 euros, encara que preveu reduir-los en un 24%, fins a 714.000 euros aquest any.
Les despeses de la patronal durant l'any passat van pujar un 3%, fins a 21,93 milions, especialment per l'increment de costos en personal i estructura, i pels costos directes de serveis i projectes. Pimec va tancar l'any amb 146.000 socis, tant directes com indirectes, i 325 associacions sectorials, nombre que Cañete ha destacat que és el més gran de qualsevol entitat empresarial a Espanya.