La patronal Pimec ha demanat la reducció de l'impost de societats a les pimes que facturin menys de 10 milions d'euros, cosa que, segons el president d'aquesta patronal, Antoni Cañete, suposaria una mesura de justícia fiscal.
La demanda de la patronal s'adreça als grups polítics que estan debatent el projecte de llei per a la transposició de la directiva europea que fixa una imposició mínima del 15% en l'impost de societats que suporten les multinacionals. Pimec ha instat els grups parlamentaris del Congrés a presentar esmenes per aconseguir un sistema impositiu més just per a les pimes. Amb aquestes esmenes, Pimec reitera el seu compromís amb la defensa d'un marc fiscal més equilibrat que permeti el creixement d'aquestes empreses, fonamentals per a l’economia del país.
Segons Pimec, les darreres dades de l'Agència Estatal d'Administració Tributària constaten que les pimes suporten una càrrega fiscal superior a la de les grans empreses pel que fa a l'impost de societats. Per això, la patronal ha proposat una reducció de l'impost de societats per a les empreses que facturin menys de 10 milions d'euros, mesura que permetria a les pimes ser més competitives. "És imprescindible que el sistema tributari s'adapti a la realitat de les pimes, que són les que realment sostenen el teixit econòmic del país", ha apuntat Cañete.
Segons ha reclamat reiteradament la patronal, la reducció de l'impost seria una bona mesura tenint en compte que les pimes organitzades com a societats paguen entre un 20% i un 25%. Aquesta mesura permetrà l’equiparació del tipus efectiu de l’impost sobre societats entre grans empreses i pimes.
Afavorir la recerca
Pimec també ha demanat als grups parlamentaris una millora de les deduccions fiscals en R+D per a les petites i mitjanes empreses, cosa que és "fonamental per fomentar la innovació del teixit empresarial". També reclama una millora del tractament de les reserves de capitalització, una altra eina important per enfortir les pimes.
La patronal insisteix davant els governs que cal modificar el sistema d'incentius a la inversió privada en R+D+I per promoure l'accés de les pimes als beneficis fiscals que comporta aquesta activitat. És cal simplificar l'accés a les bonificacions fiscals per R+D+I mitjançant una nova normativa d'acord amb la magnitud dels projectes, incrementant la seguretat jurídica del sol·licitant. Alhora defensa el suport al finançament d'R+D+I amb plans específics per a la cooperació entre la indústria i els centres investigadors i incrementar l'accés a trams no reemborsables a programes d'innovació empresarial i crear un fons de garantia per a projectes innovadors en primeres etapes d'alta valoració.
Incrementar les compres públiques a través de la compra pública innovadora, a fi d'estimular l'R+D+I des de la demanda, mitjançant sistemes de gestió simplificats, és també una de les seves històriques reclamacions.