La patronal Pimec ha donat una xifra de les pèrdues que hauran suportat les petites i mitjanes empreses a Catalunya per l'apagada general d'aquest dilluns. Els empresaris calculen que el dany econòmic s'elevarà a prop de 900 milions d'euros entre la pèrdua d'activitat, pèrdues de producte, afectacions logístiques, interrupcions de servei i danys materials, i els costos indirectes. Els empresaris han concretat que les pèrdues ocasionades pel tall de subministrament elèctric estaran al voltant dels 866 milions, una xifra equivalent aproximadament a un dia sencer del PIB català. Davant d’aquesta afectació sense precedents, l’entitat ha activat un pla d’actuació integral per donar suport a les empreses afectades i recollir dades.
Amb aquesta informació, l'organització empresarial vol elaborar un informe que serveixi de base per al diàleg amb les administracions i les empreses operadores de la xarxa, amb l'objectiu d'impulsar les reformes estructurals que siguin necessàries per evitar situacions similars en el futur. En aquest sentit, Pimec insta a obrir urgentment una taula de treball amb la Generalitat, el govern espanyol i les companyies elèctriques. La patronal diu que malgrat que s’estigui tornant a la normalitat, la situació reforça “la necessitat de protocols específics de contingència”.
Pimec també vol avaluar l’impacte concret per sectors i territoris i identificar així “vulnerabilitats i bones pràctiques per formular propostes que permetin a les administracions i a les companyies energètiques implementar mesures estructurals de prevenció i resposta davant eventuals apagades futures”.
En alguns sectors com el turístic, Pimec ha lamentat que s’ha perdut producte fresc a la restauració pel trencament de la cadena de fred, que s’han hagut de cancel·lar activitats i reserves d’allotjament i que hi ha hagut fallades en climatització i la incapacitat temporal de gestionar cobraments.
Pimec ha posat en marxa un servei d’assessorament i informació per ajudar les pimes i els autònoms a gestionar les reclamacions per danys i perjudicis. Aquest servei, operatiu per via telefònica i correu electrònic, també ofereix orientació sobre com documentar adequadament els danys i comunicar-los a les asseguradores dins dels terminis legals.
Dia inhàbil a efectes administratius
L’afectació de l'apagada general ha estat generalitzada en tot el teixit empresarial però l’abast de l’impacte i les conseqüències difereixen en funció de variables com el sector, l’activitat principal o el territori on està el centre productiu, segons ha manifestat la patronal Cecot. Els empresaris de les comarques del Vallès han alertat que, malgrat que el servei de subministrament elèctric està quasi al 100% restablert, un gruix important d’empreses no han pogut reprendre l’activitat amb normalitat durant les primeres hores d'aquest dimarts. A la indústria, un dels principals motius de la lenta recuperació són els protocols interns i processos de posada en marxa de línies de producció que necessiten uns temps determinats. Altres empreses també al·leguen alteració de l’activitat per no poder comptar amb part de la plantilla donades les dificultats de mobilitat.
La Cecot reclama a les administracions conèixer els mecanismes de compensació i suport que tenen previst activar per ajudar les empreses i persones autònomes en la seva pèrdua d’activitat. Alhora, sol·licita a l’administració competent del Govern d’Espanya que declari aquest dia com a inhàbil a efectes administratius. Aquesta mesura és necessària per garantir la seguretat jurídica i evitar perjudicis a les persones i entitats afectades, de manera que els terminis dels requeriments i processos administratius no computin durant aquesta jornada d’inactivitat forçosa (que s’ha produït de manera extraordinària) com ara multes, requeriments o processos judicials.
Per la seva part, des del sector del metall, la Unió Patronal Metal·lúrgica (UPM) constata els perjudicis pel sector del metall que van afectar durant pràcticament 12 hores el funcionament de les empreses, especialment des de la part informàtica i d'operació de sistemes que van obligar, en molts casos, a tancar portes, malgrat tenir algunes solucions puntuals de subministrament energètic a través de generadors elèctrics.
El comerç, afectat, torna a la normalitat
El sector del comerç també ha estat víctima de l'apagada general d'aquest dilluns. Les diverses associacions patronals del sector han fet balanç dels greuges patits. Així, els establiments del comerç agrupats a Comertia constaten aquest dimarts que han patit un impacte directe des del minut zero de l’apagada general en les vendes, l’afluència de clients, l’organització dels equips i diferents incidències en els sistemes informàtics. "Especialment greu és el cas d’aquelles empreses que han patit minves significatives o se’ls hi ha fet malbé la mercaderia de producte fresc, refrigerat o congelat per falta de temperatura de conservació", han informat.
"Desitgem conèixer com més aviat millor les causes reals d’aquesta apagada de Red Eléctrica per tal que es repari el dany ocasionat als comerços i se n’assumeixin les responsabilitats corresponents. Hem de garantir el correcte funcionament i la viabilitat dels nostres comerços”, ha manifestat el president de Comertia, Ignasi Pietx. En aquest sentit, l'associació se suma a la Cecot en la petició de declarar el 28 d’abril com a dia inhàbil administrativament, per evitar perjudicis legals a empreses i persones afectades.
Per la seva banda, el sector de la distribució de Catalunya ha assegurat que l'apagada no ha provocat cap problema d'abastiment en els supermercats catalans i que al llarg del matí els establiments han anat recuperant la normalitat. Roger Gaspa, secretari general del Consell d'Empreses Distribuïdores d'Alimentació de Catalunya (CEDAC), ha declarat a l'agència ACN que la seguretat alimentària també està garantida. A més, ha vaticinat que les pèrdues derivades de l'episodi "no seran catastròfiques" perquè la durada del tall va ser "moderada". Gaspa ha assegurat que aquest dimarts “pràcticament tots els supermercats de Catalunya han obert amb normalitat”. Amb tot, ha admès que en alguns punts de Catalunya on la llum va trigar més a tornar “la logística pot anar amb més retard” i “puntualment” pot faltar algun producte.
Els costos laborals
El president de la Fundació Barcelona Comerç, Pròsper Puig, ha afirmat que els comerços de la ciutat viuen aquest dimarts amb "total normalitat i amb una tranquil·litat absoluta" després de l'apagada d'electricitat de dilluns. En declaracions a Europa Press, ha explicat que els "problemes més grans" que han patit a l'inici de la jornada han estat amb les operadores telefòniques i la desconfiguració del programari de les caixes registradores, així com altres màquines. Puig ha remarcat que els problemes derivats del tall es van resoldre sense grans incidències i que les pèrdues més grans als petits comerços les van provocar "el fet d'haver d'enviar els treballadors a casa".
Les pèrdues al comerç s'eleven a 4.000 milions
Al conjunt d'Espanya, el comerç ha estat un dels sectors més afectats, amb "unes pèrdues que poden suposar més de 4.000 milions d'euros", segons els càlculs de la Confederació Nacional de Pimes (Conpymes). L'organització que agrupa pimes i autònoms alerta que l'apagada massiva pot afectar diverses dècimes en les projeccions per al producte interior brut (PIB) del país aquest 2025.
El seu president, José María Torres considera que “encara que les pèrdues econòmiques encara s'estan valorant i es trigarà dies a tancar-se una xifra aproximada, des de Conpymes aconsellem a empreses i particulars actuar amb rapidesa per notificar els sinistres a les asseguradores com més aviat millor, documentant amb detalls els danys soferts. "I quan es coneguin les causes que van provocar l'apagada se sabrà exactament els danys que cobriran les assegurances", ha afegit.