Les petites i mitjanes empreses i els mutualistes catalans sortiran guanyant de l’acord al qual va arribar aquest dimecres Junts amb el PSOE. La mesura més coneguda d’aquest pacte era la supressió de l’impost a les empreses energètiques, però el paquet fiscal és més ampli i beneficiarà prop de la meitat de les empreses catalanes, amb 2.500 milions d’euros anuals, a més dels 2,7 milions de persones que tenen contractada una mútua.

Fonts de Junts han explicat les mesures, que no va presentar el seu grup al Congrés sinó el PSOE, després d’un acord amb la formació de Carles Puigdemont que, en principi, li hauria de garantir que el paquet fiscal sigui aprovat a la cambra baixa espanyola. Està inclòs a la llei per garantir una fiscalitat mínima de les multinacionals, i en el període de presentació d’esmenes, Junts ha aconseguit que decaigui l’impost a les energètiques, però també un nou gravamen a les mútues, i ha introduït diverses millores fiscals.

La de més impacte són els beneficis fiscals a les pimes i microempreses, que suposen bona part del teixit empresarial català. Gràcies a l’acord, les societats que facturin fins a un milió anual, passaran de pagar un 23% d’impost de societats a un 17% en els primers 50.000 euros de beneficis, mentre que pels que superin aquesta xifra pagaran un 20%. Les que facturen entre 1 i 10 milions, pagaran un 20%, en lloc del 25% actual. Aquesta rebaixa serà progressiva en tres anys.

La mesura té altres vies per rebaixar els impostos que paguen les empreses més petites, per exemple mitjançant la reinversió de capitals. Si reinverteixen beneficis, tenen una reducció de la base sobre la que es calcula l’impost de societats en un 25%. També tindran bonificacions si creen llocs de treball. El càlcul de Junts és que l’acord beneficiarà el 45% de les empreses de Catalunya, que s’estalviaran 2.500 milions d’euros.

Des de Pimec, la patronal catalana representativa de les pimes, han celebrat l'acord, ja que estaven demanant insistentment la mesura. El seu president, Antoni Cañete, ha agraït a Junts "haver fet possible una reclamació històrica de Pimec, la rebaixa de l’impost de societats, legislant pensant en petit”.

Les mútues, blindades

La segona mesura amb més impacte per als catalans és la que fa referència a les mútues. El PSOE, en les seves esmenes, pretenia apujar 8 punts els impostos sobre els beneficis de les mútues. Des de Junts han explicat que, com en l’impost en les energètiques, perquè hi havia inversions en risc, aquesta era una línia vermella per a ells, ja que si bé al conjunt de l’Estat la implantació de la sanitat privada no està tan estesa, a Catalunya la mesura hagués tingut un impacte molt fort, ja que 2,7 milions de catalans en tenen i, a més, hagués afectat les mútues de treball i les empreses.

El partit català ha acusat el govern espanyol de voler sobrepressionar fiscalment els catalans amb mesures com aquestes, però ha alertat d’un altre impacte directe sobre els hospitals públics, ja que molts tenen una part privada per complementar els seus ingressos i els serveis que donen a la ciutadania, especialment en zones on no hi ha els grans hospitals públics que té l’àrea metropolitana de Catalunya.

"Estem fent allò que mai farà el senyor Illa, prioritzar Catalunya", ha dit Míriam Nogueras

Pel que fa a l’impost a les energètiques, a més dels 1.100 milions d’inversió de Repsol en dos projectes a Tarragona, que segons Junts, posava en perill desenes de milers de llocs de treball, han apuntat a un altre perill. La lletra petita de l’esmena, que finalment no ha vist la llum, establia que les empreses podien reduir l’impost si feien inversions estratègiques. El problema és que qui els decidia era el ministeri de Transició Ecològica, amb la qual cosa suposava una “recentralització” de la política industrial, perquè des de Madrid es decidiria quins projectes es desgravaven i quins no.

“El govern espanyol ens va presentar un paquet fiscal que escanyava els catalans. Hem aconseguit evitar-ho i que no pugi la factura de la llum dels catalans. Estem fent allò que mai farà el senyor Salvador Illa, prioritzar Catalunya”, ha dit Míriam Nogueras, portaveu de Junts al Congrés. Sobre si aquest acord pot obrir la porta al sí del partit als pressupostos generals de l’Estat, Nogueras ha tancat la porta de cop: “Carpeta a carpeta i peça a peça, i no es barregen carpetes”. Junts no manté cap negociació amb el govern espanyol ni amb cap partit sobre els PGE.

L'impost progressiu a la banca i altres acords

Junts sí que va acordar l’impost a la banca, tot i que va rebaixar-lo i fer-lo progressiu, perquè els bancs que guanyen menys diners paguin un tipus impositiu més baix, de manera que no afecti a la capacitat de les entitats per donar crèdits a les famílies i les empreses. Malgrat això, aquest mateix dijous, el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha carregat contra el gravamen i l'ha qualificat de “taxa CaixaBank”.

També han acordat altres mesures, com que si una persona amb incapacitat greu o gran invalidesa troba una feina, no perdi el subsidi sinó que el pugui recuperar si perd la feina; que l’Estat bonifiqui el 100% de la quota a la Seguretat Social dels monitors de clubs esportius, i que es mantinguin els jutges de pau.