Funcas ha destacat el paper de les pimes en la societat espanyola, ja que generen sis de cada deu llocs de treball, segons informa en un comunicat amb motiu del Dia de les Microempreses i de les Petites i Mitjanes Empreses, que se celebra aquest dijous.

En concret, hi ha 2,9 milions de petites i mitjanes empreses (pimes) a Espanya, és a dir, empreses amb menys de 250 assalariats, incloent els autònoms pròpiament dits, que representen el 99,8% de les empreses del país i generen el 62,1% de l'ocupació empresarial.

Les xifres de les pimes a Espanya són molt similars a la mitjana de la Unió Europa, on els 24,3 milions de pimes (no financeres) actives representen el 99,8% de les empreses i ocupen el 64,4% dels treballadors del sector empresarial, segons l'últim informe anual sobre les pimes europees publicat per la Comissió Europea.

Tanmateix, Espanya, Portugal i Bèlgica són els països europeus amb percentatges més alts de pimes en sectors poc intensius en coneixement o de baixa tecnologia, doncs el pes d'aquest tipus de pimes (74,2%) gairebé triplica el de les que ofereixen productes i serveis en sectors intensius en coneixement o d'alta o mitja tecnologia.

A més, la productivitat mitjana de les pimes es va reduir un 0,7% en termes interanuals en l'últim trimestre de 2023, situant-se un punt per sota del nivell prepandèmic (quart trimestre de 2019), segons Cepyme.

Malgrat aquesta caiguda de la productivitat, Funcas ha volgut subratllar la importància de les pimes, que produeixen "bona part" dels béns i serveis que consumeix la població i generen la majoria dels llocs de treball, contribuint així a l'economia del país i a "la prosperitat de la seva gent".