En tan sols un mes, entre maig i juny d'aquest any, els pisos de lloguer a Barcelona han caigut un 46%, segons les xifres de les quals disposa el Col·legi d'Administradors de Finques de Barcelona-Lleida. Lorenzo Viñas, president del Col·legi, descarta en declaracions ON ECONOMIA que sigui un efecte derivat de la temporada d'estiu, ja que en comparació amb juny de l'any passat també es comprova una disminució gairebé idèntica. Per a Viñas, la responsable d'aquesta caiguda sobtada és l'aprovació de la llei del lloguer.
"Els propietaris tenen por de llogar. Aquesta llei no resol el problema de l'habitatge, que és sobretot d'oferta, més enllà del preu", apunta Vinyes, que reconeix que part dels habitatges que han estat retirats del mercat de lloguer poden anar destinades a altres usos com el lloguer de temporada, d'altres a la compra i encara altres al lloguer d'habitacions.
A més, Viñas apunta que la Copa Amèrica pot haver incidit en la reducció de pisos de lloguer, ja que "les persones que arriben per a la Copa Amèrica busquen habitatges de temporada i no hotels", encara que la seva principal preocupació és la llei d'habitatge. "La gent té por de llogar una vegada venç un contracte per diversos motius: primer, per no poder cobrar el que consideris per la teva propietat, el segon, per la situació d'incertesa que es genera i, el tercer, pel problema que pots tenir per desallotjar el teu pis si t'ocupen", expressa Viñas, que demana "un entorn que no criminalitzi" als propietaris i administradors de finques.
Els administradors de finques expressen a més que la nova llei "pretén ajudar a la gent, però pot discriminar als vulnerables", defensa Viñas, ja que en reduir-se l'oferta de lloguer, els propietaris "poden fer un càsting major" i excloure les persones "que no tinguin un bon salari o un lloc de treball segur", com de fet en part ja succeeix en el dia d'avui.
Quant a les possibles solucions als problemes per l'elevat preu de l'habitatge de lloguer, Viñas apunta quatre vies. La primera, motivar al sector privat perquè aporti habitatge abans que es construeixi, com per exemple flexibilitzant les normes d'habitabilitat de locals de planta baixa que estan tancats. "Això podria aportar 16.000 habitatges nous", defensa. En segon lloc, facilitar el canvi d'ús també d'un altre tipus de construccions com les oficines. Permetre la divisió de grans apartaments canviant els criteris de densitat és un altre dels recursos defensats per Viñas, que finalment demana que els Ajuntaments negociïn amb promotors les concessions de sòl públic per permetre més construcció d'habitatges.
Just aquest dimecres, un informe de la immobiliària Tecnocasa apuntava a l'amenaça que 100.000 habitatges de lloguer siguin eliminats del mercat a Espanya per la nova llei. L'informe apuntava que la caiguda de l'oferta podria ser de l'11% del total d'habitatge de lloguer, i que a Barcelona es traduiria en una caiguda del 12,6%. En un sol mes, la previsió de l'estudi ja s'ha superat amb aquesta caiguda del 46% que apunta el col·legi d'administradors de finques, si bé Viñas apunta que "un mes no és suficient per consolidar-lo com a estadística".
Un informe d'Idealista del mes passat de maig apuntava també a una caiguda d'oferta d'habitatge dels 62.000 habitatges l'octubre de 2020 a les 17.00 de gener de 2023. Encara que l'efecte pandèmia va poder incrementar l'oferta, en contrast amb març de 2019, quan eren 36.111 els habitatges oferts.