La Federació Catalana d’Apartaments Turístics (Federatur) i l'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur) veuen insuficients els canvis aplicats al nou decret llei aprovat aquest dimecres al Parlament de Catalunya per regular el sector dels habitatges d’ús turístic (HUT), després de l'acord assolit entre el Govern i el PSC. Les patronals del sector han avisat que, tal com ja preveien, portaran la norma al Tribunal Constitucional, tot i admetre que són favorables a la modificació introduïda, per la qual es deixarà en mans dels ajuntaments la potestat per regular l'oferta de pisos turístics als municipis catalans. Segons les patronals del sector “tot i les esmenes aprovades, la nova regulació manté la indefensió del sector i deixa el futur de milers d’empreses i més de 25.000 llocs de treball a l’aire”, per la qual cosa, “els serveis jurídics de Federatur treballen des d’aquest mateix moment per impulsar les accions legals que siguin necessàries per revertir experiments i ocurrències que no són en benefici de ningú”. La patronal es lamenta que tal com s’ha aprovat la nova regulació fa extensible l’extinció també a milers de negocis que depenen del turisme, com la restauració o el comerç, i posa en risc la posició de Catalunya en el panorama internacional.
En declaracions als mitjans davant del Parlament, el president de Federatur, David Riba, i el president d'Apartur, Enrique Alcántara, insisteixen que el decret no resoldrà el problema de l'habitatge a Catalunya, malgrat que les esmenes introduïdes modifiquen una de les crítiques més importants que havien denunciat les patronals. Enrique Alcántara ha manifestat que el decret és “turismefòbic” i que s'ha fet sense comptar amb el sector.
Federatur deixa clara la seva voluntat de regular el sector “com sempre hem fet” i es posa a disposició del Govern i de totes les administracions per aportar la visió d’un sector econòmic cabdal per al país i per a la seva competitivitat, però demana “que imperi el sentit comú i la seguretat jurídica”. El sector no es mostra massa esperançat pel tràmit parlamentari que s'obre amb l'aprovació de plantejar que el decret llei es tramiti com a projecte de llei i doni peu al debat i a la presentació d'esmenes per part dels grups polítics. El PSC ja ha avançat que presentarà diverses modificacions, mentre que Junts farà una esmena a la totalitat per presentar un contingut regulador alternatiu al que ha presentat el Govern, amb el suport del PSC.
El sector, a més, recorda que s’ha demostrat que apuntar als habitatges d’ús turístic com a responsable del problema de l’accés a l’habitatge és un fals mantra que no se sustenta amb cap dada. "La mateixa Generalitat, a través de l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO), defensava que el decret carregava contra el sector de manera indiscriminada perquè la seva aplicació no tindrà efectes positius notables en el mercat de lloguer", recullen les patronals, en un comunicat.
Canvis a la capital catalana
Sobre la inseguretat jurídica que s'ha obert, Enrique Alcántara ha manifestat la preocupació per unes recents declaracions de l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, on expressava la intenció de reduir significativament els pisos turístics a la ciutat, quan el municipi fa 18 anys que aplica limitacions als pisos turístics. Alcántara creu que “caldrà esperar al redactat final del decret i veure com aquest es trasllada en un PEUAT que garanteixi la permanència del sector”. “Les sensacions, però, no són bones pel sector a Barcelona” afirma Alcántara, i insisteix en la necessitat d'asseure's amb el govern municipal, “cosa que fins ara no ha estat possible”, per establir les bases d’una regulació que no acabi amb un sector econòmic que allotja uns 2,5 milions de turistes a l’any.