La preferència per allotjar-se en apartaments turístics continua menjant terreny als hotels. Així, entre juny i agost, 5,19 milions de viatgers han triat un pis de lloguer per passar uns dies de vacances a Espanya, xifra que suposa un 4,4% més que en el període estival de l'any passat. Un creixement que dobla amb escreix l'1,9% de pujada del nombre de viatgers que han triat un hotel. No obstant això, aquest últim tipus d'allotjament continua sent majoritari a Espanya, perquè per cada persona allotjada en un apartament, n'han pernoctat una mica més de 7 en un hotel, segons les estadístiques d'ocupació hotelera i extrahotelera de l'Institut Nacional d'Estadística. Una tendència que s'ha aguditzat els últims anys, ja que mentre la demanda de l'allotjament extrahoteler va pujar un 3,3% en termes anuals, l'hoteler mostrava un dinamisme més gran, amb una alça del 4,2%. Els papers, doncs, s'han canviat.

Tanmateix, encara que l'elecció dels pisos turístics creix amb més força que els hotels, l'estada mitjana s'està escurçant en relació amb l'hotelera. L'agost d'aquest any, els viatgers que han elegit els establiments amb estrelles hi han passat 3,53 nits de mitjana, davant 5,69 els que han dormit als apartaments turístics. Si ens remuntem a abans de la pandèmia, el 2018, l'estada mitjana als hotels va ser de 3,7 dies, molt similar a aquest any, mentre que als apartaments era de 6,69, un dia més.

Pujades del 6,4%

No obstant això, malgrat que els hotels estan cedint terreny a poc a poc davant aquesta altra modalitat d'allotjament, no han contingut els preus aquest estiu si es compara amb la competència. Segons l'INE, aquest agost els hotels s'han encarit un 6,4% respecte al mateix mes de l'any passat, idèntica pujada dels apartaments. Encara que, en aquests últims, la preferència per estades més petites s'ha notat en l'increment dels preus, ja que els estudis s'han encarit un 8%, els apartaments de 2/4 places un 6,8% i els de 4/6 places un 5,3%.

Si l'evolució dels preus pot generar certa sorpresa, encara més la progressió de l'oferta. Amb les dades d'Estadística, l'agost d'aquest any hi havia a Espanya 1,92 milions de places hoteleres i 0,61 milions en apartaments, però mentre la disponibilitat als hotels ha crescut gairebé un 1% respecte a dotze mesos enrere, la dels apartaments s'ha reduït un 3,7%. Que en xifres, implica que el parc hoteler ha augmentat en 17.145 places i el d'apartaments ha disminuït en 23.740 llits.

Tot i que caldria posar aquestes dades en quarantena, si es té en compte que l'INE aporta dades del nombre d'hotels (16.725), càmpings (1.257), albergs (1.507) i, fins i tot, allotjaments de turisme rural (17.678) que hi ha a Espanya, però no del nombre d'apartaments turístics.

Tipus de turistes

La forta entrada de turistes estrangers, en màxims històrics, ha desplaçat el pes dels nacionals, tant en l'hostalatge hoteler com en l'extrahoteler. En tot cas, amb les dades de l'INE es conclou que l'interès pels pisos turístics ha crescut entre els visitants i els espanyols. Així, el nombre d'estrangers que han triat els establiments hotelers ha crescut un 5% l'agost respecte al mateix mes de l'any passat (345.000 més), i un 8,9% als apartaments turístics (83.100 més). En canvi, els espanyols estan perdent interès pels hotels, per bé que lentament, perquè a l'agost van triar aquest tipus d'allotjament un 0,3% menys que fa un any (25.405 persones menys), mentre que va augmentar en 3 dècimes (2.500) el nombre d'allotjats en apartaments turístics. En percentatge, el turisme nacional va ocupar a l'agost el 46,8% de les places hoteleres venudes i el 47,6% dels apartaments, dos punts menys respecte a l'any anterior a causa de l'increment dels turistes estrangers aquest any.

Per comunitats autònomes

Per lògica, en ple període estival, les destinacions de costa han copat la majoria de les pernoctacions fetes en apartaments turístics. Dels gairebé 11,1 milions de pernoctacions del mes d'agost, el 87% s'han concentrat en el País Valencià (23%), les Canàries (22% del total), Andalusia (16,3%), les Balears (15,7%) i Catalunya (10,2%). Madrid, la següent, s'ha quedat amb el 2% de les pernoctacions d'agost, encara que aquesta relació varia fora de la temporada alta de les costes.

En general, les pernoctacions als pisos turístics en els destins més turístiques són majoritàriament d'estrangers, encara que hi ha una gran variació. Així, la mitjana d'espanyols a l'agost ha suposat el 42% de les pernoctacions, però superen la meitat a Andalusia i la Comunitat Valenciana dins dels cinc grans destins. Tanmateix, a les Balears són per sota del 20%; a les Canàries, els peninsulars sumen el 21,8% de les pernoctacions d'agost, i a Catalunya, el 38%.

Tret de la Comunitat de Madrid i el País Basc, on els turistes espanyols que han triat els pisos turístics són per sota del 50%, a la resta de comunitats, encara que amb volums molt petits, han estat copats majoritàriament a l'agost pel turisme de residents.