Aquest mes de març, els pensionistes han cobrat 1.252 euros de mitjana, la qual cosa suposa un 27% més que el mateix mes de 2019 (987 euros), abans de la pandèmia. Tenint en compte la inflació acumulada durant aquests sis anys, els pensionistes espanyols han guanyat gairebé un 10% (9,5%) de poder adquisitiu gràcies a les fortes revaloritzacions acumulades en aquests anys. El guany de poder de compra més gran el van obtenir el 2023, amb un increment del 6,4% (fruit d'una pujada global del 9,7% i un IPC del 3,3%) i un 2,2% el març de 2024. Al contrari, el 2022 van perdre un 4,5% de poder adquisitiu, ja que la inflació interanual d'aquell mes va ser un desenraonat 9,8%, mentre que la pujada de la pensió va ser del 5,3%, segons les dades del Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social fetes públiques aquest dimarts.
Un increment molt superior que el que han obtingut els treballadors, perquè entre març de 2019 i març de 2024, el poder adquisitiu dels treballadors ha descendit un 0,8%, amb pèrdues del 6,1% el 2022 i del 0,6% el 2020, encara que el 2021, els salaris van recuperar el 3,9% de poder de compra perdut, segons les dades de l'Enquesta Trimestral de Costos Laborals de l'INE. Des de començament d'any, puja un 3,6% a les grans empreses. No obstant això, l'augment de la capacitat de compra dels pensionistes no s'ha degut exclusivament a la revalorització de la pensió aprovada cada any pel Govern (des de 2023, l'IPC de l'any anterior), ja que actuen dos factors més.
Noves pensions
En primer lloc, que els pensionistes nous parteixen de més nòmines que els que ja estan en el sistema. En concret, els que han començat a cobrar la paga de la Seguretat Social el febrer d'aquest any gaudiran d'una pensió mitjana de 1.563 euros, per 14 pagues, un 2,5% superior que els que es van jubilar el 2023. Per aquesta raó, els experts recomanen començar a cobrar la jubilació a finals d'any, en comptes de primers, ja que es beneficien de la pujada de l'any següent. El segon factor és que no totes les pensions han pujat per igual, ja que les mínimes tenen un increment més gran. Així, les no contributives d'invalidesa i jubilació s'han revalorat un 6,9% i les de viduïtat amb càrregues familiars un 14,1% respecte a 2023. Els beneficiaris de les no contributives de vellesa i invalidesa (SOVI) han tingut una pujada, també del 6,9% per a 2024. Aquests dos factors expliquen que, encara que les pensions contributives han tingut una alça del 3,8% aquest any, la pensió mitjana que reben 9,2 milions de persones hagi tingut un creixement del 5%.
Dues pensions
A més, cal tenir en compte que un de cada deu persones amb la seva nòmina a la Seguretat Social rep dues pensions, la qual cosa eleva a 10,14 milions les pensions que paga cada mes la Tresoreria General de la Seguretat Social. Són més les dones que compten amb dues pagues, generalment una segona és de viduïtat, la qual cosa fa que 18 de cada 100 dones pensionistes tinguin més d'una pensió, mentre que només 4 de cada 100 homes té dues pensions.
Tanmateix, les mitjanes tenen els seus punts negres. Així, malgrat que les pensions han crescut des de 2019 gairebé un 27%, hi ha fortes diferències entre el que cobren uns i d'altres. Com a exemple, la paga de jubilació ha estat de 1.438 euros de mitjana; encara que en el cas de la mínima, amb complements és de 1.033 euros per a un jubilat amb un cònjuge a càrrec, de 772 euros sense cònjuge a càrrec i de 730 euros mensuals amb un cònjuge no a càrrec. Però es pot recordar que aquestes pensions de mínims tenen unes pujades percentuals més grans que la resta, amb la finalitat d'escurçar la bretxa, encara que en euros, la pujada suposa una diferència de 6 euros al mes a favor de les mínimes amb cònjuge a càrrec, respecte a la pensió mitjana de 2024.
Per comunitats autònomes
Per aquest mateix motiu, les comunitats autònomes on la pensió mitjana és més baixa i, per tant, amb un percentatge més gran de persones que cobren la mínima, és percentualment on els increments han estat més grans en una proporció inversament proporcional. Sota aquest paràmetre, la pensió mitjana a Extremadura ha pujat entre març d'aquest any i el mateix mes de 2023 un 5,6%, fins a 1.050 euros, mentre que al País Basc, l'increment ha estat d'un 4,8%, mentre que els pensionistes bascos s'emporten 1.548 euros al mes. Però a Extremadura, 4 de cada 10 persones que viuen de la paga de la Seguretat Social cobren la mínima, davant 1 de cada 10 al País Basc.
No obstant això, les menors pujades interanuals s'han donat a Astúries i a Madrid, un 4,7%, amb pensions mitjanes que superen els 1.450 euros en ambdós casos. A Catalunya, la pensió mitjana el març de 2024 ha estat de 1.301 euros, amb una pujada del 5% anual, i es col·loca com el territori amb més persones cobrant de la Seguretat Social, 1,57 milions; seguida d'Andalusia, amb 1,5 milions i de Madrid, amb 1,14 milions.