Afrucat i el sindicat UGT demanen començar a estudiar la possibilitat de fer ERTO per als treballadors del sector fructícola, ja que alerten que la possible caiguda dràstica de la producció arran de la sequera afectarà milers de treballadors. La patronal catalana de la fruita estima que la sequera pot afectar entre 10.000 i 15.000 treballadors del total de 40.000 llocs de feina que actualment genera el sector. Així i tot, deixa clar que amb plantejar ERTO no n'hi ha prou i que el sector necessita ajuts. Patronal i sindicat s'han reunit aquest dimarts a Lleida per abordar la situació del sector fructícola. Per la seva banda, la UGT ha exigit un "pla de xoc per salvar els arbres i els llocs de treball".
Representants de la UGT-Terres de Lleida, acompanyats pel secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, han mantingut aquest dimarts a la tarda una reunió de treball amb Manel Simón, director general d’Afrucat, per abordar la dramàtica situació del camp, principalment a la zona regable del Canal d’Urgell, hectàrees on es produeixen el 55% de les pomes i peres de Catalunya –cal recordar que Catalunya produeix el 73% de les pomes i peres de tot l’Estat.
Manel Simón ha afirmat que enguany a Catalunya es perdrà "un percentatge molt alt" de la producció de pomes i peres, fet que pot afectar fins a 15.000 llocs de feina dels 40.000 que actualment genera el sector. "Si la situació va com va, sens dubte i a contracor haurem d'afrontar una situació d'ERTO si volem salvar les nostres empreses i, així i tot, no serà suficient, necessitarem ajudes", ha explicat.
"Pla de xoc"
Per la seva part, Camil Ros, ha exigit a les administracions competents "un pla de xoc immediat" que garanteixi la continuïtat dels arbres i dels llocs de feina del sector. En aquest sentit, Ros també ha instat la Generalitat a posar-se a treballar i estudiar la viabilitat dels ERTO -per força major o no-.
Ros també ha plantejat un nou pla estratègic de l'aigua per poder garantir aquest bé escàs: "Solament reaccionem quan tenim la crisi a sobre, i és de vital importància anticipar-nos a les situacions sobrevingudes".
En aquest sentit, Simón també ha remarcat la importància d'assegurar la supervivència dels arbres fruiters. Això mentre els pagesos estan a l'espera que dijous s'anunciï la data de l'únic reg que, de moment, es preveu que hi haurà en tot l'estiu al canal d’Urgell i que tot apunta que serà a principis de juny. En aquest sentit, ha posat damunt la taula la possibilitat de restringir "un percentatge" els diferents usos de l'aigua del canal, com el cabal ecològic i les aigües d'abastament per intentar assegurar la supervivència dels arbres. "Potser si obrim l'aixeta i l'aigua no cau a tanta pressió, però continuem tenint aigua, tothom serà conscient que tenim un problema", ha expressat el director general d'Afrucat, que ha afirmat que si els arbres no sobreviuen molts productors abandonaran els camps