Catalunya va incorporar 30 MW nous de potència renovable a la xarxa elèctrica nacional en el tercer trimestre, fins a un total de 3.795 MW. Amb ells, l'augment acumulat l'últim any ascendeix a 71 MW, dels quals 41 corresponen a fotovoltaica i 30 a eòlica. En el tercer trimestre, també es va registrar a Catalunya una lleugera reducció de la potència instal·lada no renovable, a causa de la desconnexió de 15 MW de cogeneració. Aquesta baixada, unida a l'increment renovable, suposa que el pes de les fonts verdes arriba al 31,5% del parc generador de la comunitat, segons dades de l'Observatori d'Energies Renovables de Fòrum Sella, elaborat per Opina 360, l'institut d'investigació social del grup Rodó.
L'últim any, i malgrat els avenços en capacitat instal·lada, l'energia verda a Catalunya representa només l'1,36% de tota la potència verda que es va connectar a la xarxa en el conjunt d'Espanya, on es va assolir un total de 5.241 MW. Andalusia i Extremadura es van situar al capdavant, amb 1.258 i 1.248 MW més, respectivament, que suposen gairebé la meitat del total nacional.
Menys burocràcia i més xarxa
Aquesta situació evidencia que "la incorporació de renovables continua a un ritme molt lent a Catalunya, apunta el director d'Opina 360, Juan Francisco Caro. L'expert destaca que és cert que el volum dels projectes autoritzats comença a créixer, però "el seu impacte no es notarà a la xarxa, com poc, fins a d'aquí a un any". "Perquè el procés de transició sigui un èxit i Catalunya assoleixi els seus objectius, és imprescindible accelerar la tramitació i acompanyar-la amb el desplegament de xarxes i, alhora, amb un impuls més important de l'electrificació de l'economia, ja que la demanda nacional està encara per sota del nivell previ a la pandèmia," afegeix Car.
Quant a la generació elèctrica, la producció renovable a Catalunya va assolir en el tercer trimestre els 1.562 GWh, un 10,1% més que el mateix període de l'any anterior. La raó principal és que la hidràulica va prolongar la seva recuperació, amb un 33,4% més. S'hi va afegir un augment del 14,6% de la fotovoltaica. Tanmateix, el creixement es va veure frenat per l'evolució negativa de l'eòlica (-5,1%) i, encara menys, de la resta de fonts verdes. En el total de producció energètica, el creixement de l'energia renovable es va compensar amb el descens de la generació no renovable (8.590 GWh), que va baixar un 1,6% respecte a l'any anterior, i això malgrat l'augment de l'energia nuclear (+6,6%). Des de començament d'any, les renovables han augmentat la seva producció un 18,1%, però el retrocés de les altres fonts fa que la generació elèctrica total de la comunitat disminueixi un 2,3% respecte al mateix període de l'any anterior.
A Espanya creix a doble dígit
L'informe elaborat per Opina 360 confirma que les energies renovables van superar el llindar dels 80.000 MW de potència instal·lada en el sistema nacional en el tercer trimestre de l'any. En concret, a finals de setembre hi havia 80.885 MW en servei, 941 més (1,2%) que el trimestre anterior. Al llarg de l'últim any, la potència renovable acumula una pujada de 5.241 MW, un 6,9% més. Quatre de cada cinc nous megawatts van ser de solar fotovoltaica: 4.287 MW més, una pujada del 17,6%. L'eòlica va sumar 953 MW (3,1% més) i 1 MW d'altres de renovables (0,1%). Per la seva part, les no renovables van retrocedir en 1.429 MW, fonamentalment pel tancament de la central tèrmica gallega d'As Pontes (-1.403 MW), però també per la pèrdua de potència de cogeneració (-26 MW).
Quant a la generació renovable, es va mantenir el seu ritme de creixement durant el tercer trimestre de l'any: va pujar un 20,5% interanual, un percentatge gairebé idèntic al trimestre anterior, fins a un total de 36.689 GWh. L'energia solar fotovoltaica va tornar a ser el gran protagonista, amb 15.358 GWh, un 23,7% més que en el mateix període de l'any anterior. Gràcies a això, es va situar per segon trimestre consecutiu com la principal font generadora del sistema elèctric nacional, superant fins i tot a una nuclear que va funcionar a ple rendiment.