El sistema bancari nord-americà continua sent sòlid i resistent, després que s'hagin alleujat les tensions que van afectar el sector la primavera passada, segons ha subratllat el president de la Reserva Federal dels Estats Units, Jerome Powell, per a qui no pot donar-se per descomptada la resiliència del sistema financer.
"No podem donar per descomptada la resiliència del sistema financer", ha advertit el banquer central nord-americà durant la seva intervenció en una conferència a Madrid, organitzada pel Banc d'Espanya i CEMFI, en la qual també ha pres part el seu homòleg espanyol, Pablo Hernández de Cos.
En aquest sentit, el president de la Fed ha destacat que l'actuació de les autoritats financeres nord-americanes en resposta a l'estrès bancari sorgit al març va permetre estabilitzar el sistema financer sense restringir l'ús de les eines de política monetària del banc central com a part de l'esforç per reduir la inflació.
"El sistema bancari continua sent sòlid i resistent, els fluxos de dipòsits s'han estabilitzat i les tensions s'han alleujat", ha indicat Powell, per a qui, tanmateix, els pànics bancaris i les fallides registrades el 2023 van ser dolorosos recordatoris que no poden predir-se totes les tensions que inevitablement vindran amb el temps.
"Per tant, no hem de tornar-nos complaents amb la resiliència del sistema financer", ha emfatitzat Powell, assenyalant la importància de la col·laboració entre reguladors i legisladors per mantenir aquesta resistència del sistema, inclòs a nivell internacional.
Més pujades de tipus per a final d'any
D'altra banda, el president de la Fed ha recordat que, després de la decisió del banc central nord-americà d'interrompre les pujades dels tipus d'interès en la seva última reunió, "una gran majoria dels participants del Comitè esperen que sigui apropiat augmentar les taxes d'interès dos o més vegades per a final d'any".
En aquest sentit, ha assenyalat que, si bé la inflació s'ha moderat alguna cosa des de mitjans de l'any passat, les pressions inflacionàries continuen sent altes i el procés d'aconseguir que la inflació torni a baixar al 2% té un llarg camí per recórrer.
En la seva anàlisi, el banquer central nord-americà ha defensat que la política monetària de la Fed només ha estat restrictiva realment "durant sis o nou mesos", així que encara s'està esperant veure l'efecte real de l'ajustament emprès de manera més àmplia en el conjunt de l'economia i, en última instància, en la inflació.
"Voldria emfatitzar que el nostre compromís no és amb un nombre particular de pujades de tipus. Es tracta d'una postura de política que sigui prou restrictiva com per reduir la inflació al 2%", ha afirmat Powell, subratllant que l'abast de qualsevol augment addicional de les taxes, per descomptat, dependrà del curs de l'economia.
Així mateix, ha advertit que l'economia també enfronta vents en contra a causa d'unes condicions creditícies més estrictes per a les llars i les empreses, que probablement afectin l'activitat econòmica, la contractació i la inflació.
"Les condicions creditícies més estrictes són el resultat natural d'una política monetària més estricta. Però les tensions bancàries que van sorgir al març bé poden conduir a un enduriment més gran de les condicions creditícies", ha apuntat Powell, per a qui l'abast d'aquests efectes continua sent incert.